IDE HDD s větší kapacitou pro starší PC
Ahoj lidi,
potřebuji poradit, jaký větší IDE HDD si mám pořídit do starší sestavy:
Pentium III 500 Mhz
Abit BH-6 /bez problémů zvládá přenos dat v režimu UltraDMA/33 (UDMA2)/
320 MB RAM
HDD jen s 8,4 GB !!!
momentálně mám Win 98 SE, brzy budu mít XP SP2...
Nejsem žádný PC expert, základní deska podporuje výše uvedené rozhraní ATA 33 pro HDD...
Mám následující dotazy:
Nebude problém s HDD s ATA 66, UATA 100 (je to jen o rychlosti přenosu dat nebo vidíte další problém), mohu je použít ??
Načtení HDD v Biosu /můj bios podporuje 3 módy normal do 512 MB
LBA do 8,4 GB
large do ??????/
Co když mi bios bude ukazovat kravinu?? Pomůže mi XP SP2 vůči 98 SE
/NTFS vs FAT 32/ ?
Jaký IDE HDD /60GB-80GB/ s jakým rozhraním byste mi doporučili??
Dík
Re: IDE HDD s větší kapacitou pro starší PC
prvně si stáhni poslední bios
http://fae.abit.com.tw/eng/download/...dex_old.htm#P3
Jestli bude disk DMA66/100/133 je jedno, nezáleží na tom, pojedou v tomto ohledu.
Horší už to bude s kapacitou.
Zkus počkat(nebo kontaktovat) uživatele Rainbow, popř PiT, tuším že někdo z nich má taky obdobné prkno a možná budou vědět o nějakém biosu který zvládne více GB.
Limit desky bude 127 GB. Troufám si říci, že na >99%
no tuším že u posledního oficiálního biosu bylo napsáno, že otestovali 40GB, a že neměli k dispozici větší disk. Osobně si taky myslím že do 127GB nebude problém, ale ruku do ohně za to nedám
Díky za pomoc,
stáhnul jsem si nejnovější Bios /původní jsem měl z 19.1.1999/ i flash utilitku,
bohužel jsem takové "kopýtko", že mám strach ohledně upgradu biosu...
Kvůli tomu jsem si sehnal Pentium III 500 Mhz, max. možný CPU v původním biosu...
Kdyby mi původní bios nenačetl nebo špatně načetl HDD, dá se s tím něco dělat
nebo je všechno v pytli?
Pomohlo by případně rozdělení HDD na menší díly?
Pomůže mi XP SP2 oproti 98 SE?
Předem dík
V W98 bude potřeba disk přepnout do UDMA2 módu,jinak to bude dělat paseku s DMA ve Winech.Přepíná se to utilitou od výrobce disku.
Novější (ATA100, ale i většina ATA66 disků) s provozem v ATA33 režimu nemá žádné problémy, tohle se snad týkalo jen 9,1GB WD Experta a 6,8 a 9,1GB Quantum Fireball AS... Jakýkoli novější disk jse zkoušel, běžel bez nejmenšího problému (tedy na inteláckých a SiS chipsetech).
BIOS z roku 99 bude mít velmi pravděpodobně podporu disků jen do 32 GB. Nicméně bych se podíval na Wim's BIOS, tam je pro tenhle ABIT na 100% BIOS s podporou disků do 127GB. Rainbow má na stránkách někde odkaz, ačkoli dřív jsem konkrétní BIOS našel během chvilky, teď to dá práci vůbec se dobrat k výsledkům.
Jinak u Awardů se může stát, že se to při detekci a) kousne (to i u AMI, věšinou ale je možné v BIOSu nastavit ručně geometrii jakoby pro 32GB disk), b) "najde" to disk o kapacitě 32 nebo "65,536GB", což také není pod Windows 2000 a vyššími problém. Ten Abit má Awarda.
suma sumárum problém "neexistuje", není se čeho bát, úspěšně jsem provozoval WD 800 JB na rajčeti s iEX (geometrie ručně nastavena na 32GB, BIOS hlásil 64 a Xpčka fungovaly s plnou kapacitou a běhaly pěkně a kupodivu i svižně :-)
OK,
díky všem za cenné rady!!
Mirinda:p :o