neco jako permanentni rele
Ahoj,
v PC Compaq sem narazil na zajimave udelatko ovladajici zamek krytu PC. Jde o dve civky na spolecnem jadru, ktere ovladaji tycinku pro zablokovani otevereni krytu. Zaroven to obsahuje na kazde strane permanentni magnet, takze ta tycinka drzi v kazde pozici docela fest.
Napadlo me jestli se nevyrabi na podobnem principu rele, tzn. proud je potreba jen pro zmenu polohy a jinak by to drzelo danou pozici ? Ovsem netusim jaky to ma spravny nazev a co vubec hledat.
Poradi nekdo ???
Re: neco jako permanentni rele
Bistabilní relé,používá se třeba v programovatelnejch pokojovejch termostatech,který jsou napájený z tužkovejch baterek.Jinak by tam ty baterky dlouho nevydrželi,kdyby měli držet kotvu relé i nekolik hodin denně přitaženou.
Dík, tohle slovo jsem hledal :-)
Tak jsem tady znovu,..
Prošel jsem si GME, TIPA, GES, Conrad,.. a nikde o ničem takovém neví :-(
Nevíte kde něco takového roste ???
PS: Už jsem si ze zoufalství koupil několik mikrospínačů, s tím že si to ubastlím sám, ale raději se ještě zeptám...
Mas pravdu, ale je to jen jeden jedinej typ a na 2A, to je malo. Hledam idealne 5A/250V.
(Kdyz pominu, ze ze me delali jeste v GME trubku vysvetlovanim jak funguje rele a ze principielne nutne musi porad tect proud do civky aby kotva neodpadla. Moje vysvetlovani se mijelo ucinkem)
Podle popisu to znam pod nazvem "polarizovane rele". Ale asi fakt budes mit problem to sehnat, btw. taky se tusim davalo drive do starych ovladacu HDO (jako dvojsazbovy elektromery), proud to melo slusnej urcite mnohem vic nez potrebujes, ale napeti nevim. Ty rele v tom HDO byly 3 kazdy prepinalo 1 fazi.
Ad GME ano, taky je tam hrozne miluju a uplne nejvic mi vadi, kdyz chci po nich neco co momentalne nemaji a zacnou se na me koukat jak na kretena, ze si dovolim tu soucastku chtit. Uz se mi to stalo DVAKRAT prakticky presne takhle:
Ja: "Chtel bych soucastku xy"
Prodavac: "Nejsou" (usmiva se jak debil)
Ja: "Tak mi dejte aspon xz, ta bude stacit"
Prodavac: (odejde se kouknout) "Taky nejsou"
Ja: "A nejaka nahrada?"
Prodavac krci rameny
Ja: "A kdy budou?"
Prodavac: prestane se usmivat jak debil, vykuli oci, svrasti celo a prohlasi: "No to fakt nevim"
jo, tak nejak to probihalo...
J: "potreboval byl bistabilni rele"
P: "rele mame tady, jaky potrebujete ?"
J: "ale to jsou predpokladam normalni, ja shanim BISTABILNI"
P: (zacina se tvarit jako debil) "he a jakej je v tom rozdil ?"
J: ..(vysvetluju princip s kotvou, civkou a permanentnim magnetem)..
P: (vola pres pult na kolegy, porad s priblblym usmevem) "prej nejaky rele, ktery nepotrebuje napajeni"
P2: "?!? takovyho nic neexistuje"
P1: (s vitezoslavnym usmevem) "vite, rele ma civku a do ni musite dat nejake napeti, jinak to nebude fungovat"
..
..
..
No nic, zaver je ze na to kaslu a zbastlim si ho sam. Jen to nebude vubec pekny ani maly.
Podobný relé se dá běžně koupit v prodejnách s elekromateriálem pod názvem Relé paměťové(impulzní),to se ovládá 1 tlačítkem (první stisknutí zapne,druhé vypne),ale to má cívku na 24 nedo 230V.Používá se hlavně na chodbách na ovládání z více míst pomocí tlačítek.
pozrem do mojho bordelu , nejake pametove rele tam urcite mam , ale mam dojem ze su na 24V
edit : FOUND :) RPK50A ČSN 35 3405
ma to 2prepinacie kontakty , bistabilne , 20Vjs
Citace:
Původně odeslal
Aigor
jo, tak nejak to probihalo...
P: (vola pres pult na kolegy, porad s priblblym usmevem) "prej nejaky rele, ktery nepotrebuje napajeni"
P2: "?!? takovyho nic neexistuje"
P1: (s vitezoslavnym usmevem) "vite, rele ma civku a do ni musite dat nejake napeti, jinak to nebude fungovat"
V GME jedine stylem, chci skladovou polozku xyz5566, prodavac co to je? Ja reknu ze to neni podstatny, at mi ji da. Kdyz zacne bejt neprijemnej reknu jmeno meho chlebodarce, sice v GM berem jen zbytky, ale i se zbytkama jsme VIP zakaznik :). Potom se vetsinou zklidni.
Diky, ale 24V je pro mne moc. Musi to utahnout par tuzkovek.
Jako nejschudnejsi vidim ten bastl. Civku mam, mikrospinace utahnou 5A/250V.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Ahoj,
v PC Compaq sem narazil na zajimave udelatko ovladajici zamek krytu PC. Jde o dve civky na spolecnem jadru, ktere ovladaji tycinku pro zablokovani otevereni krytu. Zaroven to obsahuje na kazde strane permanentni magnet, takze ta tycinka drzi v kazde pozici docela fest.
Napadlo me jestli se nevyrabi na podobnem principu rele, tzn. proud je potreba jen pro zmenu polohy a jinak by to drzelo danou pozici ? Ovsem netusim jaky to ma spravny nazev a co vubec hledat.
Poradi nekdo ???
Nevim jestli jsem to nepřehlédl, ale na co to potřebuješ? Pak by se možná dal vymyslet i typ, nebo něco jinýho co by posloužilo stejně.
mno patřím k lidem, kteří pro lepší pocit vypínají při odchodu z baráku všechno zbytečný z elektriky (po zkušenosti, kdy nám málem vyhořela i serverovna kvůli UPS vytahuju ze zdi i UPS). Rozhodně nejde o těch pár [W] úspory, jako hlavní důvod.
No a teď když počítám, tak je to 1.PC, 2.PC, adaptér na NB, router, Wi-Fi AP, reprobedny, monitor, druhej monitor, tiskárna,...
Mám ideu, kdy do PC hodím bastl s několika tužkovkama a mikrospínač pro zapnutí. Podle toho co a kdy bude zapnutý se budou zapínat/vypínat jednotlivý spotřebiče. Žádná elektronika, všechno relátkama, ale bude tam určitá logika, jako např. že router & AP pojede dokud bude zapnutej aspoň jeden PC, apod.
No a celý se to po vypnutí hlavního (server) PC dokáže vypnout tak, že totálně odpojením od sítě - tzn. bistabilní relé přehodí kotvu a je vymalováno.
(klasický relátko v samodržným zapojení moc nechci, přitažená kotva třeba týden v kuse určitě není plánované využití od výrobce a chybka s výpadkem proudu zrovna při přerozdělování disku by byla moje noční můra)
Bistabilní/permanentní relé je na tohle naprosto ideální.