Mam desku Soltek Sl-65EP-T, PIII-S Tualatin 1.26GHz a 512MB 133MHz CL2 8 chip modul.
System najede, ale detekuje mi jen 256MB. Da se to obejit nejakym modovanym biosem, nebo to nejde ani kdybych se pos*al a chipset umi naadresovat jen pulku chipu?
Printable View
Mam desku Soltek Sl-65EP-T, PIII-S Tualatin 1.26GHz a 512MB 133MHz CL2 8 chip modul.
System najede, ale detekuje mi jen 256MB. Da se to obejit nejakym modovanym biosem, nebo to nejde ani kdybych se pos*al a chipset umi naadresovat jen pulku chipu?
512MB modul do i815 musi mat aspon 16 chipov.
s tím 16 chipovým modulem je to pravda a navíc má tento chipset omezení na 512 RAM celkově.Myslím,že jsem kdysi četl,že to bylo uměle omezeno ze strany Intelu,aby tolik nekonkuroval chipsetu 820.Ale už je to docela dávno,stoprocentně jist si tím nejsem a nevím,zda to nebylo jen u některé z jeho variant.Naproti tomu starý BX440 neměl problém s 1GB RAM,kolega to měl,4x256 oboustranné,v desce FIC...
Presne tak.
Najlepsie je, ze niektore i815 dosky maju 4 DIMM sloty (napr. Abit SA6) a pritom zaplnenim jedneho sa da vycerpat max. limit chipsetu ;D
V BXku mam teraz 768MB lebo mam len 3 DIMM sloty - ale chystam sa vymenit P2B za P3B-F, ten ma 4 sloty :)
jj, a navíc u většiny desek po vložení 3 pamětí šla frekvence ze 133 na 100MHz