-
Windows FLP - zkušenosti
Někdy o prázdninách jsem si přečetl, že M$ v tichosti vydal Windows Fundamentals for Legacy PCs, což mají být XP pro slabý PC. Na oficiálních stránkách jsem o něm moc nenašel.
Nějaký info je ve wikipedii.
Nevim vůbec jak se dá sehnat, nikde jsem ho neviděl. Našel jsem torrent a stáhnul jsem si ho, že ho vyzkouším... (netušim jak je to s licencema, předpokládám že to nebylo moc legální, ale doufám že mě nikdo kamenovat nebude, byla to jenom zkouška a navíc winFLP vezmou original serial k winXP, takže nevim ;-))
Testoval jsem na sestavě - CeleronA500, 256MB RAM, GF4MX400, 20G disk.
Instalace je podobná WinXP, pouze tam není takovej ten barevnej průvodce, kterej pouští žvásty o všech těch vylepšeních, prostě tam skáčou dialogový okna s tim co se děje. FLP mají jádro z XP, takže podporujou NTFS.
Při instalaci je možné zvolit, jestli se chce instalovat IE (:-)) a WMP (bez něj jsou ale problémy s directX). Myslim, že jsem musel (!) zadávat i heslo pro admina.
Po instalaci mě překvapilo, že jsou v FLP všechy efekty z WinXP = animace menu, stíny, vzhled, atd., tak jsem je vypnul. Nepřijde mi to dobrý zrovna pro starý pc :-). S instalcí se nedodávají žádné tapety na pozadí ani spořiče, ale to je ok (instalace si vzala asi 1G místa). Jedinej viditelnej drobnej rozdíl oproti XP je trošku redukovaná nabídka start a chybějící obrazovka Vítejte (možná někde bude zašitá, ale nanašel jsem). Při bootavání tam jsou stejně Windows XP.
Opoti XP na tom samém PC běží o dost svižněji (i když Win98SE běží ještě o dost líp).
Přestože se píše že to má bejt tenkej klient a třeba office se mají spouštět ze serveru, s instalací office 2003 a jejich provozování nebyl problém.
Dál jsem vyzkoušel 3D, v systému je zahrnut DX9 (pokud se nainstaluje WMP, bez něj je tam nějak tak "napůl" tzn. že co ho potřebuje, tak se nespustí, protože tomu chybí ta a ta knihova, a naopak při pokusu nainstalovat ho hodí instalačka hlášku že tam DX9 už je a neni třeba jej instalovat :-D). V dxdiag je vše bez problému, testoval jsem na Rally Championship 2000 (perfektní hra), moc dobře to nejelo, odhadem tak 12-20 fps. Takže na hry nic moc ;-), win98 lepší.
Během provozu jsem si všiml, že se občas stává že systém na pár vteřin zatuhne - myš se hejbe, numlock bliká na povel, ale nelze na nic klepnout, nic napsat. Při spouštění programu je patrná prodleva než se něco začne dít, ale nic hrozného. Systém se hlásí jako WinXP, takže asi nebudou s instalací programů problémy, všechno mi šlo.
Zajímavé je že ve správci zařízení je Windows RAMdisk controller :-)
Čekal bych že bude chybět mnoho nástrojů ale není tomu tak.
Nenajdete věci jako movie maker, malování, hry (ani solitaire), a jim podobné.
Je tu: vzdálená plocha/pomoc, nástroje pro správu (služby atd.), gpedit, nastavení wifi, centrum zabezpečení (firewall), ms update, aktivace, netsh, obnova systému (standardně vypnutá), víc důležitejch věcí mě nenapadá.
Není tu: režim kompatibility, nic dalšího jsem nepostrádal.
Takže celekem dobrej systém pro nenáročnou práci, word, internet, icq, když chcete ntfs a další winxp finesy na slabym kompu (viděl bych to ale asi na cca 700MHz, ale i ten muj celer na to v poho stačí).