-
Energeticky nenáročné komponenty?
Mám možnost prodat moje stávající PC a tak začínám přemejšlet co místo toho. Nejsem náročnej na výkon, spíš mě zajímá ticho, "malá spotřeba" a nízká cena. Nejspíš to bude nějaký AMD64, může být i Sempron64. Jakej je v poměru spotřeba/výkon/cena tak nějak vyhovující? Pak asi nejtěžší bude vybrat desku. S jakým čipsetem by to mělo bejt aby to netopilo? Jak je na tom VIA? Napadlo mě todle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=32964 . No a nakonec bych chtěl nějakou nežravou grafiku. Máte nějaký třeba osobní zkušenosti a nápady?
-
Re: Energeticky nenáročné komponenty?
Nezrava grafika je nekompromisne GF7600GS s DDR2, procesor by som povedal, ze 2800+ ovsem ten nema CnQ, takze ked chces vyuzivat tuto moznost tak potom daky 3100+, ktory ma funkciu CnQ, samozrejme socket 754 - levna hracka :) 2800+ je vyborny, naviac tieto Sempronky mozes ubrat voltaz fakt, ze dost a oni aj tak nehreju uz na default vcore... Ja mam starsi 130nm a nehreje ked dam 2.1GHz a ubrana voltaz... Takze nove 90nm su na tom este o kus lepsie... Jednoznacne 2800+ ak nechce CnQ, ak CnQ tak potom model 3100+. Nuz a dosku to fakt neviem, sam mam nF3 250Gb od Solteku, napatie chipsetu (jednochipova sada) mam tusim 1.6v mam to rozlozene na stole a ten pasiv je maximalne v pohode a je tam maly pasivcek, na defaulte je to pohoda aj nF chipset si myslim, skusenosti s VIA nemam... Grafika je bez debat a ten procak je na tebe ci CnQ alebo bez... ;)
EDIT: MB by som skusil toto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31904
Ten pasiv vyzera slubne velky.... ;)
-
Citace:
Původně odeslal
misokgb
tak přesně tuhle už nechci v životě vidět ani omylem. Stavěl jsem jedné rodince lowend PC, strčil jsem tam tohle s vidinou ticha a bláhovým očekáváním že to ten pasiv uchladí. Ani náhodou. Pasiv je vysokej odhadem centimetr a nic neuchladí. Při otevřené bočnici, eurocase 120mm zdroji a pořádku v kabelech to peklo neskutečným způsobem, prst se na tom udržet nedal, a windows se nainstalovat prostě nedaly, furt to tuhlo a o nějaké stabilitě nemohla být ani řeč. Nakonec jsem tomu musel zajistit přímej ofuk :???:
-
Přesně..tahle deska určitě není taková, jak vypadá :) PC který jsem na ní postavil je sice bez problémů, ale ta deska opravdu žhaví... Je to NF4 a na ty se obvykle dává aktivní chladič.
-
Viz podpis - CPU Intel Core Duo (Yonah), nebo Core 2 Duo (Merom), motherboard s i945GM a nV 7600GS. Naprosto v pohodě uchladím jediným pomaloběžným fanem ve zdroji, z celého počítače slyším jen (zblízka) slabě disky a to jde o desktop. Finančně je to varianta náročnější, funkčně rozhodně lepší (jak ve výkonu, tak ve spotřebě, její správě a věcech s tím spojených).
-
Jakou potřebuješ grafiku? Pokud ti stačí integrovaná, tak bych se orientoval tímto směrem...
-
No nepíšeš jak moc nenáročný jsi.
Extrém je VIA EPIA a procesor EDEN ESP, ale má takty cca 600MHz, spotřeba cca 6W
Procesory AM2 se sníženou spotřebou(a cache), tuším cca 25W(nebo o 25W míň, už si to nepamatuju)
Celkově procesor určený pro notebook.
Jestli nechceš grafiku na hry, tak integrovaná. Jinak záleží na jaký hry.
-
Citace:
Původně odeslal
Keymaster
tak přesně tuhle už nechci v životě vidět ani omylem. Stavěl jsem jedné rodince lowend PC, strčil jsem tam tohle s vidinou ticha a bláhovým očekáváním že to ten pasiv uchladí. Ani náhodou. Pasiv je vysokej odhadem centimetr a nic neuchladí. Při otevřené bočnici, eurocase 120mm zdroji a pořádku v kabelech to peklo neskutečným způsobem, prst se na tom udržet nedal, a windows se nainstalovat prostě nedaly, furt to tuhlo a o nějaké stabilitě nemohla být ani řeč. Nakonec jsem tomu musel zajistit přímej ofuk :???:
mno uz mi jich proslo rukama hodne, a zadne takove zkusenosti nemam. Pokud netaktujes tak myslim v poho volba. Ale nerikam ze to nepece to naopak, ale ktera nf4 nepece ze:) Co ja mam zkusenosti tak sice nf4 pecou hodne ale zase hodne snesou takze bych se toho nebal.
jinak imho nejlepsi reseni je viz jan555
-
Já mám tu Gigabyte GA-K8NE. Pasiv sice doopravdy dost hřeje, ale zatím jsem s tím neměl nejmenší problém.
-
http://photos.blackstorm.sk/router_new/
deska MSI 945GT Speedster A4R
cpu Celeron 410
chladic Noctua NH-U12
ram 2x Corsair 512MB DDR2 800
grafika intg - neni problem dat nejaky pasiv do PCIe
zdroj FSP 300-60 GNF "Zen, fanless"
cely system PASIV only... premyslim pro klid duse dat aspon jeden 12cm fan na 5V
to hlavne - cpu je je overclock o cca 40% up (vykon se pohybuje na urovni cca P4 3GHz +/- dle testu), teplota jenom pasiv (bez fanu) kolem 45 stupnu, s fanem (Scythe 12 8.7dB) 28 stupnu...
cele to bylo ale delane na router... takze v pripade home pc spis deska od asusu nebo gb a cpu mozna dvojjadro... ale zas ten mob celeron za tu cenu je taky docela supr
v pripade, ze nechces vykon a fakt male rozmery a min spotrebu, tak mozna spis neco takoveho... via epia... taky komplet PASIV
http://photos.awes.sk/router
-
Citace:
Původně odeslal
macher
cele to bylo ale delane na router... takze v pripade home pc spis deska od asusu nebo gb a cpu mozna dvojjadro... ale zas ten mob celeron za tu cenu je taky docela supr
"Problém" je ten, že na žádné z těchhle desek si na Core Duo nezataktuješ - MSI a Asus mají limit FSB kolem 180, Gigabyte nejde taktovat vůbec (což je zhruba to samé). Ty jsi natočil Celera o tolik jen díky nižšímu výchozímu FSB. Jediným mobo, který umožňuje OC na Core Duo je aktuálně Aopen i975Xa-YDG, který se u nás neprodává, venku je dost drahý a je to vůbec zcela jiná třída.
Pro použití s Core Duo je nejlepší volbou Gigabyte - jako jediný je "flawless", nemá žádné mouchy ve funkčnosti a stabilitě. U nás se ale neprodává (a prý ani nebude), ale z Německa je i s poštovným za pár šlupek (spíš levněji než u nás nejlevnější - a lehce problematický - Asus).
Ale stále to samé - při požadavku na ticho a energetickou nenáročnost je to nejlepší platforma a přitom výkonná až dost.
Samozřejmě existuje levnější varianta - použitý (teoreticky někde i výprodej) Dothan a i855 (případně i915) mobo, svojí předchozí kombinaci Aopen i855 + Dothan 845 + 2x 512 + Alpha pasív jsem prodal tuším asi za 7K ...
-
Ištván se zatím sice nevyjádřil, ale obávám se že C2D pro něj bude finančně mimo (odhad z prvního postu - stačí sempron).
Je otázka, jak hodně jde o spotřebu a výkon. Ale myslím, že via epia je zbytečný extrém. Když vezmeš desku s ati chipsetem a integrovanou grafikou + k tomu nějaký levnější A64 (klidně i 3000+), tak výkon je pro většinu aplikací dostatečný a spotřeba nebude taky nijak závratná. K tomu tišší zdroj a máš vystaráno. Paměti ti zbydou ze stávající platformy a upgrade tě vyjde na hubičku.
EDIT: To že bytelná skříň je základ asi dodávat nemusím, ale jen pro jistotu...
-
Core 2 Duo a Core Duo jsou různé procesory, to jen pro jistotu ...
-
Core 2 Duo a Core Duo se prodavaji za stejne ceny, to jen pro jistotu... :)
(teda aspon v notebook sfere)
-
No a pokud to ma byt opravdu "extrem" a jen na praci, tak by sla teoreticky i VIA C7. Treba tahle deska by mohla byt vcelku levna - http://www.pcchips.com.tw/PCCWeb/Pro...uID=25&LanID=0
ale vzhledem k absenci PCI-e nebo AGP slotu ji to predurcuje fakt jen na psani, filmy apod...
-
Zase nale tyto desky podoruji jak yonah tak i merom (core duo a core 2 duo)
-
Citace:
Původně odeslal
NightKing
Core 2 Duo a Core Duo se prodavaji za stejne ceny, to jen pro jistotu... :)
(teda aspon v notebook sfere)
Máš pravdu, on v tom Intel nadělal dost bordel tím, že má obchodně nazvané dvě řady lišící se jádrem i paticí stejně, můj komentář vycházel z toho, že jsem mobilní Core 2 Duo (Merom) v ČR na krámě ještě neviděl ...
-
heh no u via by som ani s tymi filamami moc nepocital, pretoze co som mal na tom postavene booky (aj na tych modernych variantach okolo 1,5G) tak to nestihalo poriadne dvd a ani divx :(
-
To je fakt taková sračka? Vždyť já měl kdysi Vaio Picturebook s Transmetou (tuším kolem 800 MHz) a jely na tom DiVXy v pohodě ...?
-
mno takto, nemusi to byt procakom, skor by som povedal ze to bolo lokalne implementaciou ale aj tak su to pomale ludry az moc pomale ....
-
Jde o to jake filmy, jake kodeky, prehravac a OS jsi pouzival (kdyz vetsina filmu jde trebas na PII 333). Obecne si to chce s tim trochu vyhrat a pak jdou filmy i na stare mini-ITX s VIA C3@800 jeste na PLE133T chipsetu.
Novejsi mini-ITX a jejich integrovane grafiky uz tusim maji nejakou slusnejsi akceleraci videa, takze tam uz problem neni.
-
DVD forest gump :) no go ... ale to je fuck, netrapi ma to
-
Testik takove jedne platformy s via epia. Vykon skutecne spatny, ale vypada to, ze filmiky by na tom jet mely.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
To je fakt taková sračka? Vždyť já měl kdysi Vaio Picturebook s Transmetou (tuším kolem 800 MHz) a jely na tom DiVXy v pohodě ...?
Epii mi rukamo proslo dost, defaultne linux, ale co jsem parkrat zkousel na to wokna, tak divx, filmy vse v pohode... pro predstavu je to asi jako celer 0.5-1GHz (dle toho jake testy), grafika na urovni cca geforce 2-3.
-
S dovolenim vyhrabnu starsi thread, ale myslim, ze se to nekomu bude hodit.
Objevil jsem tuhle miniITX desku od Intelu:
Intel® Desktop Board D201GLY Little Valley
http://download.intel.com/products/m...GLY/316977.pdf
procesor to ma Celeron 215 (je to socket 479 singlecore Yonah s 512kB L2)
http://processorfinder.intel.com/det...px?sSpec=SLA4L
Vetracek na procesoru je dle me zbytecne, bohate by to zchladil nejaky lepsi pasivek, spotreba si myslim bude mala.
A to hlavni je cena - cela deska se da sehnat okolo 1500,- Kc s dani, coz diky dnesnim cenam DDR2 pameti primo vybizi na sestaveni nejakeho maleho ticheho domaciho serveru apod. ;-)