Bad secktory v oblasti FAT32
v sobotu se mi stala velmi nemila vec, po zapnuti pocitace pri nacitani windows okamzity reset. po chvilce nadavani a zjistovani jsem dosel k tomu, ze je poskozena tabulka FAT32 a to doslova.
pomoci seagete utility jsem zjitilm, ze ve fat oblasti jsou vadne sektory, ktere neopravi.
pomoci live knoppixu jsem dostal vsechny dulezite data z toho disku. potom jsem zkousel format, chkdsk a podobne utility, ale disk se mi nepodarilo dostat do normalniho stavu.
tedy moje otazka zni, co s tim ??? da se nejak obejit ty poskozene sektory, pouzit nejaky jiny souborovy system, ktery by to nejak obesel :?:
diky za jakykoliv napad :idea:
Re: Bad secktory v oblasti FAT32
Pozri, ako vyzera SMART.
Reklamovat disk, ak je v zaruke. Ak nie, tak mozno pomoze zero fill.
Smart po startu hlasi ok, ale to je asi vse co z toho dostanu. zero fill jsem zkousel, ale nepodarilo se mu to, odmitlo to udelat. jelikoz zarucak jsem nenasel, tak to asi znamena, ze po zjisteni ze uz je out jsem ho vyhodil.
I mne se stalo, ze disk (WD400BB blaheho casu) mel neopravitelne bedary a SMART se zdal OK, dokonce prosel i diagnostikou, s chybou a ze chce zapsat nuly (pak chvili byl OK) - samozrejme, ze podruhe jsem to neudelal a stacilo to pri reklamaci zminit...
Pokud to mas po zaruce, staci udelat pidipartition pres kritickou oblast, ani ji nemusis formatovat, staci ji schovat a na zbytku si pak vytvorit normalni partisny... Otazkou ale je, jak dlouho takovy disk bude fungovat - byl-li disk treba mechanicky poskozen na konci, nekdy to pomuze na dlouhe roky, pokud ale disk blbne, zbyva mu cas radove v tydnech az mesicich.
ten disk behal uplne v pohode. rano jsem na nem delal, pak jsem ho odpoledne zapnul abych na nej stahl fotky a konec. asi pri vypinani nejak spatne zaparkovaly hlavicky. ta zmena partition me napadla, ale vetsinou se to dela kdyz je na disku vadne misto tam kde jsou data a ne fatka. o vikendu to zkusim a uvidim co to udela.
Pozri, ako vyzera ten SMART. Ak nie nejako zle a je tam len par zlych sektorov, tak by ich stacilo premapovat (HDD Regenerator).
Zkus ho v jinem PC - low level format (firemni nuly...:) ) Pokud nepujde, zkus aspon vytvorit na tom jinym pc partsnu, tu pak formatovat, smazat. Znova low level. Nejde - dej ho na hodku do mrazaku a zkus znova detekovat ;D Nepujde=mas HW na pokusy.
Citace:
Původně odeslal
Kraki
ta zmena partition me napadla, ale vetsinou se to dela kdyz je na disku vadne misto tam kde jsou data a ne fatka
To si ale teď pleteš FAT a MBR. Pokud by byla v háji MBR, už bys s tím diskem nenadělal vůbec nic... Bčka v místech, kde je FAT, se obejít ještě dají (byť je riziko brzkého odejití i sousedících částí disku). A to je právě případ vytvoření malé partition určené jen na překlenutí "nemocného" místa.
to Rainbow: SMART naposled co jsem se koukal byl OK. pote co disk takhle klekl, tak pri POSTu porad hlasil ze je SMART ok. seatools taky ve SMARTu nehlasilo nic mimo hodnoty. proste to vypada, ze asi hlavicka nejak skrtla o plotnu pri parkovani.
to SunDance: pouzil jsem utilitu od seagate, ktera primo komunikuje s diskem a snazi se sektory presunout a prepisuje je na nulu
to peta303: mas pravdu, MBR lezi na zacatku disku a jeji poskozeni je fatalni, kdezdo jakykoliv fs si dela svoje az v definovane partition.
takze kdyz to shrnu, tak nejlepsi bude udelat na zacatku prazdnou partition a pak udelat za ni funkcni partition s nejakym fs. pak to zkusim parkrat pustit pres seatools, aby se snazil chybne sektory nejak opravit a prepsal je pripadne nulami. potom dam zformatovat tu pouzitelnou partition, zaplnim ji a dam par zatezovych testu, jestli budou data drzet. a tohle bude muj plan na 'prijemne' straveni soboty. doufam ze to vyjde.
V tom SMARTe sa pozri, kolko mas realokovanych a pending sektorov (+dalsie veci). Status OK neznamena skoro nic, to som videl aj na uplne znicenom Maxtore.
Ked nepojde zero fill, tak skus ten HDD Regenerator - on sa pokusa do tych zlych sektorov zapisovat a tym donutit disk, aby ich realokoval (tym padom sa v SMARTe zmenia z pending na reallocated). Demo vie "opravit" 1 sektor a potom ho treba spustit znovu.
diky, zkusim a pak dam vedet jak to vse dopadlo.
Citace:
Původně odeslal
Kraki
takze kdyz to shrnu, tak nejlepsi bude udelat na zacatku prazdnou partition a pak udelat za ni funkcni partition s nejakym fs.
Přesně tak, klidně tu partition nastav jako hidden, beztak, ikdybys nechal vadné sektory realokovat, už bych danou část disku nepoužíval. Příklad?
Kromě zmíněných konců disků (kolegův 3,2GB Seagate, který se proletěl 10m vzduchu a dalších asi 30 skákal po ledě ještě dostal na dva roky šanci, oříznutý na 2,6 GB, pak ho dal pryč), tohle občas praktikuju i u problémů podobných tvému, mám ve správě učebny, přístupné žákům (i na hraní), takže kroěm toho, že co není pod zámkem ukradnou, čas od času něco zničí - přestalo nás bavit plýtvat hardwarem, takže se nemění, ale opravuje.
Nedávno rozsekali disk - někde na úrovni asi 50MB od začátku disku bylo několik Bček, zbytek byl zdravý, vytvořili jsme 100MB partition, neformátovali a rovnou ji schovali, z image se nahodil systém a bylo to...utřeli, nedostali lepší, v což doufali... Od té doby (hlavně potom, co zredukovali počet funkčních PC), nám hodně ubylo práce. :-) Ale to už odbočuju, je to jen příklad.
tak jsem uspesne rozchodil ten disk. pomohlo nechat prvnich cca 50MB (pro jistotu, polovicko by mozna taky stacil) nechat volnych a az potom vytvorit partition. ted beha bez potizi.
zkousel jsem pak jeste ty sektory prepsat nulami nebo je spravit, ale neslo s nimi nic delat. klidne at si tam ted hniji.
tady je jeste vypis ze smartu:
Kód:
S.M.A.R.T. status
Date: 17 September 2006 18:41:43
Drive model: ST360015A
Serial number: 3KC0AGZD
Capacity: 60.0 GB
Firmware Revision: 3.31
Drive interface: IDE
Drive temperature: 39 °C (102 F)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Attribute Name Threshold Value Worst Raw value
--------------------------------------------------------------------------------------------
1 (01) Raw Read Error Rate 6 67 61 160449926
3 (03) Spin Up Time 0 100 100 0
4 (04) Start/Stop Count 20 100 100 176
5 (05) Reallocated Sector Count 36 100 100 25
7 (07) Seek Error Rate 30 83 60 216304039
9 (09) Power-on Hours Count 0 89 89 9701
10 (0A) Spin Up Retry Count 97 100 100 0
12 (0C) Power Cycle Count 20 99 99 1996
194 (C2) Temperature 0 39 56 39
195 (C3) ECC on the Fly Count 0 67 61 160449926
197 (C5) Current Pending Sector Count 0 100 100 12
198 (C6) Off-line Scan Uncorrect. Sector Count 0 100 100 12
199 (C7) Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0
200 (C8) Write Error Count 0 100 253 0
202 (CA) TA Increase Count 0 100 253 0
mám 40G Sigejta a nešlo mi nic. na reklamaci řekli záruka prošla vyhodit.nechal jsem ho uloženej, parkrát jsem s ním bouchnul , zkusil formát a ejhle on fungoval.jedu na něj v pohodě dál.