Mam k dispozici Mandriva 2006 (i586) a SuSe 10.0 (x86_64) budu instalovat na Turiona 1,6 GHz v notasu, jsem totalni Linuxova lama, ktera z techto distribuci je vhodnejsi? Chci to hlavne na multimedia a kancelarskou praci.
Printable View
Mam k dispozici Mandriva 2006 (i586) a SuSe 10.0 (x86_64) budu instalovat na Turiona 1,6 GHz v notasu, jsem totalni Linuxova lama, ktera z techto distribuci je vhodnejsi? Chci to hlavne na multimedia a kancelarskou praci.
Tusim ze vic "lama"-friendly bude SuSE. Zacinal jsem taky s nim, ale brzy na to jsem presel na Mandrake (tehdejsi Mandriva) a postupne jsem pekne pronikal do hloubi linuxove duse.
Pokud ti jde jen o multimedia a kancl tak SuSE bude v poho stacit, jen si ale radne vybirej jaky balicky tam skutecne chces, aby to nebylo totalne preplacany a neprehledny ;)
a nechces zkusit Ubuntu ???jinak z vlastni zkusenosti kdyz jsem delal "linuxove kolecko" tak se mi vic libilo suse nez mandriva. ... ted jsem skoncil u ubuntu a zjistil sem ze je to stejne jedno ktery distro mas ..kdyz si ho zmodifikujes
Palec pro Ubuntu :)... www.ubuntuforums.org pomůžou snad se vším...
Jo s tou podporou u Ubuntu to bude asi opravdu velky argument. Tusim ze SuSE ma podporu placenou (coz ovsem neznamena, ze se o tom neda bavit v nejake komunite)
SuSE jsem mel (10.0) a je to v pohode..je to vsechno ve stylu woken, na vsechno jsou ovladaci panely atd. Libi se mi taky moznost automatickeho stahovani aktualizaci, coz myslim u free Mandrivy neni.
Ja bych taky přemýšlel o Ubuntu, jelikož jsem taky linuxová lama, tak ho můžu s klidným srdcem doporučit. Když jsem hledal "to správný distro", tak jsem jel od Suse (to mi nějak nesedlo), přes Slackware (neni lama-friendly :-) ), Mandrivu (s tou sem byl spokojenej), Fedoru (pro mě nej, teď používam) až k Ubuntu. Díky fórům o Ubuntu jsem se toho dost naučil a skoro všechno mi jelo bez nejmenších problémů. A taky neni moc veliký, což je u mě plus.
Asi stahnu to Kubuntu, zajimala by me ale situace 32-bit verze 64-bit, je stejne zbytecne instalovat 64-bit verzi jako je tomu u woken?
Při tom testování distribucí jsem zkoušel Mandrivu 32 i 64 bit. Na sempronu64 mi jela 64-bit pomaleji (nevim jak moc je 64 bitovej :-D).
Už kdysi, když jsem laboroval s Linuxem, tak jsem zkoušel vždy Mandrake (Mandrivu) a pro lamu prostě dobrá distribuce.
Teď budu potřebovat něco nainstalovat do virtuálního stroje a přemýšlím, jestli nezkusit to Ubuntu, je to hlavně menší.
Ked chces co najmenej modifikacii, tak Slackware.
Osobne mam s Kubuntu iba zle skusenosti.
Pouzivam Ubuntu jako primarni system k velke spokojenosti. Predtim jsem mel gentoo a predtim mandrake. Za tu dobu se to jiste mohlo hodne zmenit, ale ve srovnani MDK a Ubuntu jasne vede Ubuntu:)