-
Fotobatoh, je Tamrac dobrá volba?
Nějak moje výbava přesrostla možnosti Tamrac Velocity 7, se kterým jsem jinak vcelku spokojen. Takže jsem postaven před nelehké vybírání fotobatohu.
Vím že je to téma spíše do nákupní poradny ale jsem už skoro rozhodnut pro Tamrac Expedition 5, tak bych chtěl vědět jestli ho někdo má a jaké s ním má zkušenosti.
Případně jestli mi poradíte nějakou alternativu.
Jen pro upřesnění je to tenhle:
http://tamrac.ekgfoto.cz/index.php?page=katalog3&id=110
Co bych v něm chtěl nosit:
D70
Nikkor 70-300G
Nikkor 18-70DX
Nikkor 50
SB-600
Nabíječka
Stativ
Blbinky typu náhradní baterka, filtry, tužkovky do blesku a podobné drobnosti
Další rozšiřování výbavy (zatím) neplánuji, kromě výměny 70-300 za 80-200 2,8
-
Re: Fotobatoh, je Tamrac dobrá volba?
kamarad ho ma a dle meho je to dobry bagl .
sam mam take tamrac a na kvalitu si rozhodne stezovat nemuzu .
s vybavou co mas budes mit i celkem slusnou rezervu do budoucna .
takze podle me dobra volba .
btw: i levnejsi modely jsou hodme dobre odolne proti vode . . .
-
kuk sem http://www.cambags.com/ presnejsie http://www.cambags.com/nikon/d70/bac..._5575_desc.htm
inak tamrac je good, mal som velocity 7 prave :), teraz mam crumpler long schlong, je good a este aj cool ;)
-
Asi tě už nepřesvědčím, ale sám mám brašnu Tamrac několik let a 100% spokojenost, ALE... v diskusi na grafice jsem slyšel hodně názorů, že brašny umí líp Tamrac a batohy Lowepro.
Takže když sem vybíral bágl na záda, rozhodoval jsem se přesně mezi tímto a Lowepro Mini Trekker AW. Po tom co jsem měl možnost si oba důkladně prohlédnout a zkusit, vyhrálo to Lowepro.
+ skoro stejná cena (rozdíl byl cca 300)
+ integrovaná pláštěnka
+ lepší umístění stativu !
+ imho lepší ochrana kapes před deštěm (ale to je jen můj názor)
- dost blbě řešený přístup do zadní kapsy
rozměrově jsou na tom cca stejně (resp. ten Lowepro je o chlup větší)
-
Dík za info! Můžeš ještě napsat nevýhody Tamracu proti tomu Lowepro? Chybějící pláštěnka se snad dá pořešit, stativ až tak často netahám, ale...
Já jsem ještě neměl možnost si je osahat, ale tamrac mi přijde lépe polstrovaný=bezpečnější. Tak mě kdyžtak vyveďte z omylu.
-
Ten Tamrac se mi libil hlavně podle fotografií - dost těžko se to vysvětluje, on prostě "líp drží tvar", má hodně masivní polstrování a všechno tohle vzbuzuje dojem, že je to velká výhoda.
Naopak až do dostaneš vedle sebe do druhé ruky Lowepro, zjistíš že má stejně dobré polstrování, ale nemá tak tvrdou "kostru".
Ve výsledku to znamená, že v Tamracu ti všechno dobře rozměrově zapadne, ale ten bágl se ti NEPŘIZPŮSOBÍ, navíc táhneš na zádech pořád stejnej hranol. Naopak Lowepro je měkčí, mylně působí dojmem slabšího polstrování! Ale není problém třeba místo 70-200/4L tam nacpat 100-400L IS a ten batoh se prostě přizpůsobí. Navíc se líp rozloží zátěž na zádech.
U Tamracu mě taky trochu vadily ty obrovský přesahy kolem zipů, ale je to daň za chybějící pláštěnku. Faktem je, že (není to z mé zkušenosti) při dešti to stejně nepomůže.
Pláštěnku jsem využil asi zatím 2x, ale neměnil bych (dřív jsem nosil v jedné z kapes igelitovej pytel, ale to dost nejde srovnávat >:} )
-
Přesně tohle jsem měl na mysli. Ten tamrac mi přijde trošku jako "kufr " a proto si myslím, že je bytelnější. Ale dám na tvé rady a pojedu si je oba někam vyzkoušet. Dík.
-
Odjakživa používám brašny značky Tamrac a nikdy žádný problém nebo zádrhel. Zkoušel jsem i jiné, ale vždy jsem zůstal u značky. Batoh ale naporadím, jsem brašnový a batoh mi nevyhovuje...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Odjakživa používám brašny značky Tamrac a nikdy žádný problém nebo zádrhel. Zkoušel jsem i jiné, ale vždy jsem zůstal u značky. Batoh ale naporadím, jsem brašnový a batoh mi nevyhovuje...
Já jsem taky s Velocity7 téměř maximálně spokojen. Proto jsem jako první vybíral právě tamrac. Ale když tak koukám na ceny, tak ten lowepro je o cca 1300,- levnější. A to už znát je. Velocity si asi budu nechávat. Na akce, kde nepotřebuju všechno je to naprosto ideální brašna. Každopádně rozhodne look and feel až v obchodě. Kdyby ještě někdo měl nějaké návrhy, tak se nebráním.
MadCap: Co ti nevyhovuje na batohu? Nepohotovost?
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
odjakziva pouzivam brasny znacky Lowepro a maximalni spokojenost... :) naopak mne nevyhovuji Tamraky...kazdy ma proste jine pozadavky (imho dobry jsou i Domke)
2 brazil: zeptej se Dolbace - ten ma nejaky bagl
-
Citace:
Původně odeslal
MikeD
odjakziva pouzivam brasny znacky Lowepro a maximalni spokojenost... :) naopak mne nevyhovuji Tamraky...kazdy ma proste jine pozadavky (imho dobry jsou i Domke)
V čem Ti nevyhovují? Třeba jsem jen nějaký bug neobjevil...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
V čem Ti nevyhovují? Třeba jsem jen nějaký bug neobjevil...
nevim - proste mi nikdy neprisly na chut... kdyz jsem posledne vybiral vetsi brasnu, tak jsem byl podle katalogu rozhodnut vzit Tamrac, ale kdyz jsem potom u Skody zkousel ruzny varianty, tak Tamrac sel stranou a ja koupil Lowepro StealthReporter 300AW
neni to o tom, ze by ty brasny byly spatne (to v zadnem pripade)... jen mi vzdycky padla do ruky vzdy vice Lowepro
EDiT: jinak mam na batohy podobny nazor jako ty... batoh je ok na nejaky vylet a foceni krajinek, kdy je treba stativ... pro reportazni foto podle me neni vubec (i kdyz nekteri profici behaji s batohem)
-
ja si poridil Tamrac Adventure 7, chtel jsem aby se mi tam krome fotaku veslo i neco navic (jidlo, bunda, apod.) S timhle batohem nebyl problem jet 40km na bezkach nebo jit na celodenni vylet, vse co jsem potreboval se tam veslo. Jediny, co me mrzi, ze se do te horni kapsy nevejde format A4. Ted, kdyz jsem koukal na stranky Tamracu, tam maj jeste jeden vyssi model a tam uz se vejde i notebook :-)
-
A to vás nebolí záda, když běháte půl dne někde s brašnou? V tomhle je koncepčně vynikající právě Velocity, dosta času ho nosím jen na rameni jako brašnu, ale pokud potřebuju větší komfort, tak ho hodím na záda a nepřekáží mi. V případě potřeby se dá přetáhnout na břicho a mám hned přístup k výbavě. Jenže už se to tam prostě nevejde, i když podle stránek tamracu by se to tam vejít mělo:( .
Nějak jste mě vystrašili, abych nekoupil batoh a ten pak neležel ve skříni kvůli nešikovnosti:???: .
-
Sadam: No dík za tip ... taky přemýšlím o fotobatohu a ten Tamrac Adventure 9 se mi podle netu hodně líbí. Taky chci fotobágl, kam můžu dát mimo výbavy i nějaký civilní věci - pití, jidlo budndu a ten Adventure 9 se mi zatím líbí hodně.
terorista: Jestli Lowepro nebo Tamrac .. ani s jednou firmou neuděláš chybu. Obě dělají velice kvalitní fotobrašny/batohy. Myslím si že ve výběru konkrétního typu pak už rozhodují spíš detaily, který ale každýmu vyhovují jiný. Proto jediná možnost opravdu je si to osahat, rozhodnout se co v tom chci a nechci nosit a podle toho se pak rozhodnout.
-
Citace:
Původně odeslal MikeD
pro reportazni foto podle me neni vubec (i kdyz nekteri profici behaji s batohem)
Diky, ze me povazujes za profika :p
Brasnu jsem odlozil, jak pise brazil, bolely me z ni zada. Poridil jsem si bagl LowePro Compu Trekker - podminkou bylo misto na notas, takze jsem vybiral jeste mezi Tamrac CyberPack. Vyhral LowePro protoze mi lepe sedel na zadech.
Tamrac vs. LowePro vyjde imho uplne stejne, vyrobky delaji stejne kvalitni. Muzeme si tedy vybrat z vetsi palety.
Co se ale v posledni dobe u nas zacalo prodavat je znacka NG ( National Geographic ) a na zahranicnich forech na ni ctu samou chvalu.
http://www.fotoskoda.cz/default.asp?...c=2534&lang=CZ
-
Na NG jsem koukal. Ale ten medium batoh mi přijde s prostorem tak na hraně (pokud využiju vrchní díl pro osobní věci). A ten větší je hooodně drahá (i když pěkná) sranda. Jina designově se mi líbí moc!
-
Teď ještě koukám na Lowepro CompuRover AW (foto, notebook, stativ a jeste osobní věci) - ten vypadá super, ale ta cena ... 4.900 je už kotel.
-
Dolbac: Můžeš napsat svoje zkušenosti s přechodem brašna-batoh? Je to opravdu tak nepohotové nebo jde o zvyk? Když si tak proběhnu situace kdy jsem rychle potřeboval měnit skla, tak jich bylo vcelku málo. A většinou jsem na to byl připraven, takže sklo už ani nebylo v brašně ale někde po ruce. Sice může těch 5s být rozhodujících, ale skoliózu si kvůli tomu pořizovat nechci.
-
Nejlepsi je pouzivat brasnu i batoh, ale to asi neni to co bys chtel slyset ze ? ;-)
Do lesa a na akce typu letecky den, zavody,.. beru batoh
+ pohodlny noseni
+ poberu skoro vse co potrebuju, vc. stativu
- horsi pohotovost, momentky jen s tim co mam zrovna v ruce
- kdyz je mokra zem, je problem kam s batohem aby(ch) nebyl jako prase
Na svatby, oslavy, krtiny, atd. jedine s brasnou
+ porad mas vsechno pri ruce (doslova)
+ perfektni pristup i k prasecinkam typu stetecek, krytka, filtr "za pochodu"
- boli ramena
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Nejlepsi je pouzivat brasnu i batoh, ale to asi neni to co bys chtel slyset ze ? ;-)
Do lesa a na akce typu letecky den, zavody,.. beru batoh
+ pohodlny noseni
+ poberu skoro vse co potrebuju, vc. stativu
- horsi pohotovost, momentky jen s tim co mam zrovna v ruce
- kdyz je mokra zem, je problem kam s batohem aby(ch) nebyl jako prase
Na svatby, oslavy, krtiny, atd. jedine s brasnou
+ porad mas vsechno pri ruce (doslova)
+ perfektni pristup i k prasecinkam typu stetecek, krytka, filtr "za pochodu"
- boli ramena
No asi to tak dopadne, na menší akce stávající Velocity 7 a na náročnější focení a cestování (asi) Expedition 5, abych zůstal věrný značce.:???:
Sice se mi ekluje finanční náročnost, ale není zbytí.:???:
-
Ja jedu na konci zari na vylet do Parize a resim s cim tam pojedu.
Mam Tamrac Superlight 44, coz je klasicka velka brasna, ale to sebou rozhodne tahnout nemuzu/nechci.
Asi zkusim jen cast veci slozit do batohu Deuter Giga II, ale vzhledem k tomu, ze pro foto neni urcen, tak tedy nevim - budu potrebovat vzit telo, tele, setak a padesatku ...
A batoh za 5K se mi ted kupovat moc nechce. Jeden clovek v praci mi ted ukazoval cosi od znacky Marell - konkretne tohle http://www.marell.cz/detail/Fotobatoh-FORESTER-17/
Cena je velmi zajimava a funkcne vypadal fajn. Je to v podstate klasicka brasna s velkym vikem ala batoh a popruhy pres ramena :)
edit. tenhle se mi libi vic- je pekne univerzalni http://www.marell.cz/detail/Fotobatoh-vel-1-14/
-
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
Dolbac: Můžeš napsat svoje zkušenosti s přechodem brašna-batoh? Je to opravdu tak nepohotové nebo jde o zvyk? Když si tak proběhnu situace kdy jsem rychle potřeboval měnit skla, tak jich bylo vcelku málo. A většinou jsem na to byl připraven, takže sklo už ani nebylo v brašně ale někde po ruce. Sice může těch 5s být rozhodujících, ale skoliózu si kvůli tomu pořizovat nechci.
Aigor to vystihl presne, nejlepsi kombinace je bagl i brasna, ale to by potom lenost mohla dojit takoveho konce, ze by v kazdem byla kompletni vybava :mweheh:
Brasnu jsem mel nejakou Tamrac a postupne s prikupovanim objektivu mi prestala stacit ( posledni kapkou bylo, ze mi tele zabralo misto na lahev s pitim ), plesova sezona uz taky koncila ( na plesy jedine s brasnou, tam batoh nema sanci ), a tak jsem resil dilema, co vetsiho. Nakonec po vyzkouseni vsech alternativ jsem u Skody bral batoh. Ac Maulova brasna je super, pri moji ( prozatim >:} ) rachiticke postave to neni to prave orechove. Po delsim foceni me zacaly brat zada.
Dnes uz jsem si na batoh plne zvyknul ( hlavne na jeho polomer pri otaceni se v davu ) a i se sundanim v klidku jsem schopny zmenit objektiv pod 30s :p
-
No to je jasný že to chce brašnu i batoh ... batoh na full vybavu a na normalní procházky nebo tak kam clovek nechce tahat celou vybavu tak jen mensi brasnu na fotak s sklem pres rameno. Kdych mel vsude tahat bagl tak by me to stvalo.
-
me by to nestvalo resp. nestve . mam take adventure 7 a pri me vybave - tele + 1454 vlastne ani nemam duvod to resit jinak , zkratka rozhodujici je vybava a vyhlidky do budoucna . me se do ADV7 vejdou tri skla a blesk , takze mam i celkem slusnou rezervu , slusnou pro me , pac nepredpokladam ze bych v nejblizsi dobe mohl vyuzivat vic skel . Spis myslim ze casem vymenim 4015 za 5020 + blesk a furt budu s ADV7 spokojeny .
btw: uz jsem s nim jednou poradne zmokl a do vnitrku se nedostala ani kapka . zkratja podle me , pro cloveka co s sebou netaha x skel hodne pohodovy bagl .