Re: Jakou EVF zrcadlovku??
J mam Sony H1, je to teda strasi model (ted se uz moc neprodava), ale jsem s nim spokojenej. Je to 5Mpix, ale da se s tim vystacit. Oproti nastupcum H2 a H5 ma fakt vybornou vydrz..pres 300fotek s 2xAA baterkama.
tady se muzes podivat na nejaky vycvaky: http://4um.ocguru.cz/showthread.php?...highlight=foto
jestli te neco zajima k fotaku, tak se ptej.
No z tech EVFcek bych si asi v soucasnosti vybral H2 nebo H5. Musel bys ale trosku jeste nasetrit a zkousnout hrozny memorysticky. :-/
Imo je to ale nejlepsi volba.
celkem mě překvapilo jak jsem si rychle zvykl na kámošovu fuji 5600, přijde mě to takový malý/velký foťák. hlavní výhody : cena, vysoké ISO, RAW. Nevýhody : objektiv začíná někde na 36mm, někomu může vadit absence stabilizátoru
teď udělali novou 6500 a ta mě přijde dobrá. Má o fousek větší čip a citlivost až 3200
http://www.dpreview.com/reviews/spec...nepixs6500.asp
ma aj objektiv od 28 mm ;)
Citace:
Původně odeslal
russianblue
celkem mě překvapilo jak jsem si rychle zvykl na kámošovu fuji 5600, přijde mě to takový malý/velký foťák. hlavní výhody : cena, vysoké ISO, RAW. Nevýhody : objektiv začíná někde na 36mm, někomu může vadit absence stabilizátoru
teď udělali novou 6500 a ta mě přijde dobrá. Má o fousek větší čip a citlivost až 3200
http://www.dpreview.com/reviews/spec...nepixs6500.asp
Vysokou citlivost u fuji 5600 bych nepovažoval za až tak velký plus, jelikož citlivost ISO800 je krajní mez použitelnosti. ISO1600 je už skoro nepoužitelný.
Nejhorší na tom je, že na fotce se nezobrazí klasický šum, ale ve foťáku je něco jako "odšumovací" program, který se z fotky snaží odstranit klasický šum tím, že zašuměné místo jako by rozmaže. Takže při ISO1600 mám z fotky olejomalbu.
Ale jinak to je za tu cenu skvělej foťák!
zatim diky.. o H1 - H5 jsem vubec nevedel... S5600 je asi muj favorit... co rikate na Panasonic a radu FZ20?? vnucuje mi ji stryc nebo ted nova FZ-7??
Citace:
Původně odeslal
MirrA
Vysokou citlivost u fuji 5600 bych nepovažoval za až tak velký plus, jelikož citlivost ISO800 je krajní mez použitelnosti. ISO1600 je už skoro nepoužitelný.
Nejhorší na tom je, že na fotce se nezobrazí klasický šum, ale ve foťáku je něco jako "odšumovací" program, který se z fotky snaží odstranit klasický šum tím, že zašuměné místo jako by rozmaže. Takže při ISO1600 mám z fotky olejomalbu.
lenze napr 6500vka uz ma vacsi cip a "len" 6mpix takze ked si high iso spravne exponujes a cvaknes do RAWu tak si v pohode imho ;)
Citace:
Původně odeslal
MirrA
zkus používat RAW a odšumovet v PS, viděl sem printy 13 x 18 a bylo to OK
JJ ta fuji 6500 vypadá móc fajn, osobně bych jí dal přednost před jakýmkouliv UZ od panasonicu... A to že má míň mpx je jen dobře.
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=51124
Citace:
Původně odeslal
pETSaa
zatim diky.. o H1 - H5 jsem vubec nevedel... S5600 je asi muj favorit... co rikate na Panasonic a radu FZ20?? vnucuje mi ji stryc nebo ted nova FZ-7??
Mno FZ-20 tu mam doma ;-)
Kdyz jsem radil toho Sonaka tak jsem vubec netusil ze Ti nevadi velikost. (usuzoval jsem podle kodaku kterej v tehle oblasti patri rekneme k tomu nejnizsimu) To je pak jina. Rozhodne bych se poradne podival na zoubek Fujinam v tech vetsich EVFkach stoji rozhodne za pozornost, jak uz tady prede mnou psali.
Co se tyka FZ-20 a Panaku obecne - zavisi na vkusu, FZ-20 docela sumi, FZ-7 sumi jeste vic. Nicmene nepopiratelnym faktem je ze jeste loni byla FZ-20 nejlepsim EVFkem co se dalo sehnat. V soucasnosti je to vybehovy model ale pokud ti sedne, neni co resit, stale predstavuje velmi dobrou alternativu.
Co se tyka FZ-7 tak ta patri spolecne s tema sonakama a Canonem S2(S3,S1) do kategorie mensich EVF a pokud by ti nevadila velikost tak bych se jim spis vyhnul. Koukej taky na to ze cim vic megapixelu - tim vetsi sum ci odsumovaci procesy = horsi fotky. (vetsinou) Rozhodne velkym plusem je kdyz mas sirsi konec, az ted zjistuju jakej je 28mm rozdil oproti 35... ;-)
Kazdy ma svy pro a proti, Fuji ma hnusny menu, tak 100let za opicema, ale to nemusi vubec vadit, spis to jen otravi. Panak naproti tomu zase trebas nedovoluje dlesi expozici nez 8s,+trosku jiny podani fotek coz zase otravilo me. A tak by se dlao pokracovat dale...
Ja bych bral neco se stabilizatorem. Myslim ze to je uzitecny pomocnik. Jinak co sem cetl o vydrzi u H2 a H5, tak oba fotaky nic moc.
ps: Ja ted posilhavam po novym panasonicu FZ-50 :-)
Citace:
Původně odeslal
Neller
Ja bych bral neco se stabilizatorem. Myslim ze to je uzitecny pomocnik. Jinak co sem cetl o vydrzi u H2 a H5, tak oba fotaky nic moc.
ps: Ja ted posilhavam po novym panasonicu FZ-50 :-)
No vydrz myslim v pripade 2tuzkovek fakt nmeusis resit. I kdyby vydrzely jen 100fotek, tak je to stejne pohoda, vybalis dalsi dve a jedes.. :-)
U ty FZ-50 bych se dost bal sumu. Fz-30 ho ma hroznej, a pokud neco neudelaji s velikosti cipu, bude to jak obrazky od Moneta
edit: Ad panasonic FZ-50 - "Ten megapixel 1/1.8" CCD" No Tyvole! To bude des... :-(
Citace:
Původně odeslal
sx02
No vydrz myslim v pripade 2tuzkovek fakt nmeusis resit. I kdyby vydrzely jen 100fotek, tak je to stejne pohoda, vybalis dalsi dve a jedes.. :-)
U ty FZ-50 bych se dost bal sumu. Fz-30 ho ma hroznej, a pokud neco neudelaji s velikosti cipu, bude to jak obrazky od Moneta
edit: Ad panasonic FZ-50 - "Ten megapixel 1/1.8" CCD" No Tyvole! To bude des... :-(
jj to je tragedie, vim o tom a cekam na nejaky recenze a clanky o tomdle fotacku, ale na DSLR a dalsi objektivy k tomu fakt nemam, takze EVF je pro me asi tou nejlepsi volbou. Jesta zvazuju nejaky levny DSLR v setu s nejakym levnym objektivem (z USA). Uvidime za par dnu:-)
Podle me ( a nejen podle me ) je v soucasny dobe nejlepsi volbou mezi EVF Fuji 9500. Jedine co ji chybi je stabilizator, ale i bez nej se da fotit hodne slusne - navíc kolik procent toho nafotíš na delší ohnisko ??
Citace:
Původně odeslal
NLC
Podle me ( a nejen podle me ) je v soucasny dobe nejlepsi volbou mezi EVF je Fuji 9500. Jedine co ji chybi je stabilizator, ale i bez nej se da fotit hodne slusne - navíc kolik procent toho nafotíš na delší ohnisko ??
osekaná 9500 = 6500 Nebo vycházím z toho, že maj stejný sklo, a vypadaj podobně...(6500 má míň mpx, což je lépe, nemá výklopnej displej...)
kdy přijde na trt nevím :( škoda, že se už nedělaj nové modely EVF s 2/3 snímačem. Jediná vyjímka je sony R1, zbytek nahradil low-end zrdcadlovky...
mno najlepsia EVF je jednoznacne Sony R1 ale to je cenovo trosku inde (aj ked je vlastne lacna) :)
6500 je osekaná 9500 a z toho plyne, že se moc nevyplatí, jediný co může být její plus je těch 6MPx, ale těžko říct jestli ten šum bude o tolik lepší. Myslim, že 9500 za 13500,- je v současnosti nejlepší volba cena/výkon.
to tak to nakonec bude asi FZ-5ka muzu ji mit i s predsadkou a nekolika filtry za 6k to by slo ne?
To by celkem šlo, ale záleží na stavu filtrů i foťáku. Pokud budou filtry i jen nepatrně poškozené - nebrat. Stejně tak si odskoušej (pokud je možnost) dead pixels, prach na čipu a stav objektivu - sebemenší šrábnutí = nebrat.
Citace:
Původně odeslal
NLC
To by celkem šlo, ale záleží na stavu filtrů i foťáku. Pokud budou filtry i jen nepatrně poškozené - nebrat. Stejně tak si odskoušej (pokud je možnost) dead pixels, prach na čipu a stav objektivu - sebemenší šrábnutí = nebrat.
je to v rodine.. stryc.. takze vim ze na nej dava dobry pozor...
No pokud to nekdo mysli s focenim trochu vaznejc a nechce se mu (nebo nemuze) vrazet penize do zrcadlovky tak mi prijde jako idealni fotak typu FZ30 nebo S9500. Já osobně jsem vybíral hoooooodne dlouho a nakonec zvolil FZ30. Nafoceno uz mam pres 4000 fotek a sem moc spokojenej. S tim sumem to rozhodne neni takovy jak se to v nekterych diskuzich nafukuje. Vsechny tyhle fotaky proste sumi, kdo nechce sum musi do zrcadlovky. Ja osobne dam prednost radeji fotkam s trochou vic sumu, ale vetsim mnozstvim detailu, nez fotkam na prvni pohled perfektnim bez sumu, ale na kterych je pri blizsim prohledani videt vyrazne odsumovani.
...a taky bych uz nechet fotak bez manualniho zoomu, strasne navykova vec :)
.....a ten stabilizator, taky se kazdou chvili hodi
Citace:
Původně odeslal
pETSaa
je to v rodine.. stryc.. takze vim ze na nej dava dobry pozor...
Na to baych prave si dal bacha taky. V rodine se to mnohem hur odmita a klidne se tam taky muze objevit nejakej skrabanec.
Bacha at s tim nevlezes do pasti ;-)
ještě jsem neviděl evf, který by při vyšších iso nešuměl...
mám fz-7 asi půl roku a prozatím si na ni nemůžu stěžovat. stabilizátor funguje výborně (není jenom na zoom, jak tu někdo psal) a díky němu v ruce udržím cca 1/15s bez výraznějšího mázu. na případné odšumování používám neatimage s profily. výdrž na akumulátor cca 300-350 fotek (podle použivání blesku, zoomování, atp.).
Citace:
Původně odeslal
sAd
ještě jsem neviděl evf, který by při vyšších iso nešuměl...
Už dlouho jsem neviděl EVF, které by na základním ISO nešuměla. Podívejte se na full samples (např. TZ1 ISO80 http://img2.dpreview.com/gallery/pan...1040269_gs.jpg , nebo FZ30 ISO80 http://img2.dpreview.com/gallery/pan...s/p1000163.jpg )a pak si ještě jednou rozmyslete, jestli nová DSLR s 2 objektivy o max. pár tisíc dráž, nebo lehce použitá za zhruba stejnou cenu, nebo levněji, není "náhodou" lepší investicí.
Jan555: Nejen zkoumanim MTF a dokonalosti fotek je clovek ziv ze. ;-) Ber to tak ze spousta lidi ma jine priority.
1) Mensi fotak (i fz-20 je mensi nez zrcadlo)
2) hezci fotky (malokdo chce kazdou fotku upravovat v pc, casto to u obycejnej user neumi)
3) Foceni pres displej + hromada scenickych rezimu +stabilizace - budes se divit ale to opravdu hodne normalnich uzavatelu pozaduje.
Sum zkoumaji jenom zaryti perfekcioniste a vyrobci to moc dobre vedi, protoze kdyz delas s 8mpix EVF fotky maximalne 13x18 do rodinneho alba pak ti nejakej zvysenej sum muze byt fakt ukradenej.
Ja osobne jsem presvedcen ze kategorie EVF ma velmi dobre opodstatneni ;-)