zapnuti baterioveho napajeni pri vypadku proudu
Do projektoru bych potreboval udelat "ochranu" proti prehrati zpusobeneho tepelnou setrvacnosti. Masa hmoty, kterou chladim, se umi docela dost rozpalit a chvili trva nez se zchladi. Pritom kdybych ji po vypnuti nechal zchladit pasivne, tak se bojim, ze by se mi teplo dostalo tam kam nechci. Tzn po vypadku proudu potrebuju prepnout vetraky z napajeni acdc adapteru na 9V baterii, ale nevim prilis jak to korektne (aby baterie byla jinak zcela odpojena a nevybijela se...) udelat s co nejmensim poctem soucastek. (myslim automatiku) Diky za prispevky !
Re: zapnuti baterioveho napajeni pri vypadku proudu
Takže ty napájíš větráky z dc adaptéru a po výpadku tohoto napájení potřebuješ aby se samy přeply na napájení z baterie? Chápu to správně?
Pokud to napětí z adaptéru je vyšší než napětí baterie, stačí jediná dioda zapojená na výstupu 9V baterie. Ideálně dioda s malým úbytkem napětí, tedy Schottky nebo něco podobného, co snese ten proud do větráků.
MirrA: presne tak
leo: Taky sem na diodu myslel bohuzel tomu tak neni... Vetraky napajim soucasne 7V v budoucnu to bude jeste min, takze tady neni rezerva pro napr pouziti 1,5V clanku... proto se ptam...
samozrejme pokud neni nejake jine schudne reseni, tak mi asi nic jinyho nezbyde
edit: existuje relatko co sepne kdyz neni pod proudem? v tom pripade toto a na ochranu baterky diodu
Obycajne rele ma 2 polohy - 1. ked netecie prud a 2. ked tecie, takze tym by to slo jednoducho spravit. Akurat to ma trochu problem ze ti to vlastne stale bude bezat na tu bateriu ked to bude vypnute. Chcelo by to aspon nejaky casovac, najlepsie merat teplotu. A potom nejako nadrotovat podmienku "prepnut na bateriu ak je napajanie vypnute a vysoka teplota".
no ja sem si myslel ze do toho zapojim lidsky faktor - vypinac, ale kdyz ted nad tim premyslim tak je to celkem nebezpecne, takze by to chtelo teplotni vypinani, ktere by fungovalo i pri napajeni pres adapter
Potom by si to mohol jednoducho vyriesit - spravit riadenie otacok podla teploty, napajat to 12V zdrojom cez diodu a cez druhu diodu bateriou. A este nejako zabezpecit kompletne vypnutie, aby to nezralo stale.
1 Příloh-a(y)
Takhle by vypadalo přepíní mezi adaptérem a baterií řešeno pouze pomocí relé.
Na schématu se kontakty nachází v poloze, kdy je relé napájeno- přes horní kontakt prochází proud do větráku, baterie je odpojena. Při odpojení adaptéru relé odpadne, tím se horní kontakt rozpojí a spodní kontakt připojí baterii k větráku.
pouziji zapojeni s diodama, kvuli jednoduchosti
diody staci tyto?
vetraky si berou do 450mA, ale nevim kolik pri startu, diody zapojit jenom na + nebo i na - ? nebude se tak kurvit baterka?
jeste bych mel dotaz: jak velke kondenzatory k 10VA 1x12V trafu a 3nebo4A mustku?