-
Záloha dat - zvolit RAID1 nebo kopírování
ahoj,
mám na disku pro mě důležitá data a nevím pro jakou možnost zálohy se mám rozhodnout. mám 2x300GB disky SATA, deska mi umožnuje RAID0,1, na jednom z nich jsou ty data, druhý je prázdný...
mám udělat RAID1 nebo třeba jednou týdně vše zkopírovat z jednoho na druhý?
pokud doporučíte RAID1, jak provést, aby se mi vytvořil a já nepřišel o data na tom jednom z těch HDD...??
Děkuji za pomoc
-
Re: Záloha dat - zvolit RAID1 nebo kopírování
RAID1 nie je zaloha - staci jeden spravny virus a s datami sa mozes rozlucit.
-
2 Rainbow: ups tak to jsem netušil...tak co by si mi pls doporučil?
-
zaloha ... no zalezi ako to beres. RAID1 ti spravi online backup resp. redundaciu. Nezachrani ta vsak pred vlastnou blbosotu (zmazes si sam) alebo spomenutym virusom, pretoze tieto chybicky sa proste online namnozia ;). Skutocne funkcne riesenie je RAID1 + backup na dalsi disk ci pasky alebo sietove ulozisko/whatever. Proste RAID1 je ochrana proti poruchovosti disku, nic viac ;).
-
Pro domací použití mě přijde lepší záloha na externí médium (např. externí disk), výhody byly výše zmíněny. Jen bych doplnil, že použití raid1 se může zvýšit hlučnost pc; inteligentní sytém na externí médium může být přece jen bezpečnější (náhodné smazání, vir, poškození pc, atd.).
-
ja dlhodobo uvazujem nad zalohou na externe RAID1 zariadenie ... failsafe kvoli diskom a failsafe na zmazanie ci virus z primarneho zdroja :) akurat tie ceny :\ lacne je akurat tak toto http://206.82.202.46/Products/Storag...age/SC101.aspx a to zase ma par chybiciek zrejme, pucim si to na recenziu a uvidim :)
-
MadCap: externi zalohovaci system je do domacich podminek prepych...
takze pouzit treba programy typu Nero pro zalohovani celeho disku/particie, nebo primo zalohovaci programy na externi medium. Interni muze byt taky, ale externi se da vzdy odpojit snaze nez se hrabat v internim (jooo linux to ma jednodussi ;))
-
Externe RAID1 zariadenie @home = Pentium + Linux + 2 disky + sietovka.
V niektorych firmach sa zalohovanie riesi tak, ze je na to vyhradeny server. Na kratkodobe zalohy je to lepsie ako CD/DVD-R - rychlejsie, pohodlnejsie a spolahlivejsie.
-
Ja nechcem dalsie disky v pocitaci a preto externe, nechcem sa spoliehat na to ze ten disk to prezije, preto raid1 a nechcem dalsi pocitac a preto krabicka :).
Na starom byte mam este furt server kde by som to v klude postavil a pohoda, ale v sucasnom bydlisku nechcem dalsi bastl, pentium + linux + 2 disky a sietovku si postavit viem a mozno na to mam aj dosku ale neni to ani skladne, ani male ani jednoduche takze neberem.
Btw ja nechcem zalohovat cele particie, to je skutocne zbytocnost, chcem si zalohovat data, pracovne aj sukromne, jednoducho subory. Raz denne ich updatnut na sietovom ulozisku zvladne aj prosty freeware.
Inak preco prepych? ja svoje data povazujem za cenne ;)
-
MadCap: externi USB disk, pripojovany na zalohu...v cem je to neskladnejsi nez velka pixla ? :)
-
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
MadCap: externi USB disk, pripojovany na zalohu...v cem je to neskladnejsi nez velka pixla ? :)
Nevies citat? ten disk v externom boxe je len JEDEN a to je imho dost riskantne
-
Takze bys kvuli tomu NetGearu instaloval "DHCP server in the network" ? :)
aby to pak za chvili nevypadalo takto:
PC
krabicka switch-router na net
krabicka zalohovani
krabicka na cigara
krabicka na pivko
misto jednoho routeru co zvladne vse :) ;)
-
Zálohování teď řeším a myslel jsem si, že to vyřeším usb diskem, ale nasadili jste mi brouka do hlavy ;-)
Můj "problém" je popsán tady: http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=52420
Dat si cením velmi a cena za zálohu je vedlejší (ale ne nepodstatná ;-) ). Jen přemýšlím, zda využít externí řešení nebo externí s raid1 ???
btw ale pokud už přistoupíme na externí řešení (ať už sc101 nebo starý pc), který poběží někde blízko našeho pracovního pc, není dobré řešit i otázku ohledně napájení - přepětí,... Přece jen ten disk v usb boxu ve skříni má menší pravděpodobnost být odpálen. Běží pouze při záloze.
Bohužel rozvody na kolejích nejsou ideální... Abych pak nemusel mít kolem stolu: pracovní pc+2monitory=běžně), zálohovací pc+monitor (i když ten by byl potřeba výjimečně, takže by stačilo využít monitor od pracovního pc -> chjo, vypnutí pc a uptime :-( ), ups (teď mám jen přepěťovy ochrany, ale na ups se chystám),... Tak mi nějak logicky přijde to řešení externími disky jednodušší, levnější a rychlejší (na pořízení). Při nejhorším by se dal nahradit onen raid1 2 disky, na ktery to nakopčim postupně (ano je to pomalé a šílené, ale pokud by mě opravdu nestačilo mít data+záloha a požadoval bych data+2*záloha, tak i toto je řešení).
-
Brogg: pro zalohovaci server netreba mit monitor ani vypinat PC kvuli monitoru - staci prepojit kabel, popr. vyuzit vice vstupu monitoru. Navic diky vzdalene sprave (textova,gui) je monitor vyuzit minimalne. takze neprijdes o uptime ;)
raid se da udelat i z externe pripojovanych disku :) zalezi ale na schopnosti OS - win v tom zrovna nejefektivnejsi nejsou.
dalsi priklad externaku: pci radic s externim pripojenim disku (popr. vytahnout kabelaz skrz zaslepku), mrnava bednicka s disky a chlazenim a voila...staci jen pripojit na dobu potreby, bastlir dokonce si udela i spinac, aby disky byly pod napetim pouze pro potrebu zalohovani (==rucni zalohovani) :lol:
-
airwolf: a ako myslis ze sa pripajam k internetu? AP/modem/router to dhcp zvlada v klidku ;)
-
tak idealny system zalohovania asi neexistuje :)
raid 0+1 (1) je bezpecny z hladiska poruchy disku, co sa tyka virusu tak je to horsie ale ako casto mavate virusy ja som mal za 12 rokov 2
toto riesenie je vyhodne ze data sa zalohuju online len je potrebne mat 2(4disky) a je tu nevyhoda polovicnej kapacity a trosku financne narocnejsie...
externe riesenie je tiez ok ale najlepsie bude asi to s raid1
-
Problem Raidu bych taky videl v tom, ze to naprosto nechrani pred poruchou zdroje, ktery muze odporavit Oba disky. Podobne muze radit blesk.
Nevim jak vy, ale ja mam ke zdrojum podobnou duveru jako k diskum, tj dost malou ( a to i presto, ze pouzivam fortron, chieftek, zalman ...).
-
v externej krabicke to je imho bezpecnejsie ako v PC :) nejaky adapter ani nevie vyrobit spicku co by to mohla bezpecne zabit + to ma viac stupnov ochrany (v adaptery a potom by este malo mat v krabicke) ale to este vyskumam v tom netgear ked ho dostanem do ruk
-
Tak nevím, ale co jsem četl o tom sc101, tak sice má své klady (jednoduché nastavení, rozměry,...), ale má i některé mouchy - teplota disků při dlouhodobém provozu, podpora pouze WXP, W2000 a W2003, vlastní filesystém (v pc ho nepřečtete).
Cena je okolo 3200 vč. DPH.
Tak nějak nevím...
-
Tak přesně tohle jsem řešil (i s MC ;) ) dost dlouho, nakonec to skončilo na RAID1 a záloze na DVD (což je problém). Řešení 1 HDD v PC a 2 HDD v RAID1 ext. boxu mi připadá blízko ideálu, ale neexistuje řešení za rozumné peníze - našel jsem právě ten Netgear, ale má na můj vkus dost much (mimo ostatní např. to, že je nevypínatelný), boxy jako LaCie nebo Maxtor OT Turbo jsou už dost drahé, stejně jako např. http://www.raidsonic.de/de/pages/pro...82cc286ea7ae21 a podobné. A do cheap boxů z USA se mi nechce ...
Pokud někdo najdete vhodné řešení za rozumné peníze, tzn. HW RAID1, firewire, zapínání při zapnutí počítače, standardní filesystem, atd., dejte mi vědět ...
Řešení 1 int. a 1 ext. disk je naprosto nevyhovující a dost riskantní, odejde int. disk a v tu chvíli bude možná i něco s diskem uloženým kdesi v šuplíku, tak už to chodí. Pokud jsou ta data důležitá, tak alespoň dva disky (jeden např. s týdenní zálohou a druhý s měsíční) a každý uložený jinde, ale HDD imho i tak prostě není backup médium.
Je potřeba Blue-ray/HDDVD/whatever - na klasickou zálohu pálit a verifikovat DVD + 1-2 kopie je při současném objemu dat prakticky mimo mísu (alespoň pro ty, kdo data aktivně vytvářejí).
-
Já bych se připojil k bezradnosti jana555, jelikož marně přemýšlím nad slušným, elegantním a ne příliš drahým řešením. A zřejmě pořád vychází jako zajímavá alternativa druhý slabý pc (třeba nejaký starý) bez monitoru. Nevýhody jsou ale jasné - velikost a zdroj (jak MC psal, bezpečnější je adaptér u ext. boxů). Hlučnost si musí vyřešit každý homemade (např. pasiv PII), správa zálohovacího stroje přes vzdálenou správu a spínaní (jak zmínil jan555) zajistit přes prodlužku se spínáním všech zástrček při odběru na první zástrčce. Ale pravdou je, že toto řešení příliš elegance nepobralo.
Záloha na DVD je opravdu nesmysl, pouze využívám DVD-RAM na své dokumenty.
-
Ten zalozny stroj by bol najlepsi s AT zdrojom. Das tam Linux a Sambu, ext3 filesystem. Zapnes, z Windowsov prekopirujes data a potom vypnes.
Na tie externe spinane zdroje dodavane k vselijakym boxom by som sa velmi nespoliehal - niektore mozu byt dobre, ale najdu sa aj poriadne smejdy. Pri tych smiesnych cenach, co stoja mnohe boxy, by som si nerobil iluzie o kvalite...
-
Problém třeba je, že teď tady mám funkční, ale již samozřejmě pěkně jetej Dell Otiplex GXa ATX desktop, zdroj 200W jede již několik let několik hodin denně (v průměru kolem 12 hodin), takže najeto má dost, ale je bez problémů. Je to ale vhodné použít na záložní stroj?
-
IMHO je zbytečné dělat z možného poškození zdrojem takovej problém. Já jsem do stařičkého PIII/550 (Slot1-pasív) zainvestoval hlavně do kvalitního Enermaxu, který sedí za přepěťovkou a UPSkou. Zbytek komponent kromě HDD je vlastně šrot, ale kromě zálohování plní navíc fci web serveru, SQL serveru a printserveru (jelikož LPT je obvykle na new MB problém).
Díky aktivnímu PFC a slabýmu CPU má minimální odběr a rozhodně tomu věřím víc než starému AT zdroji.