-
Samsung 940BW (wide, 19", 4ms, DVI) - nový king za cenu lowendu
Tak zase jednou udělám něco pro fórum a hodím sem jednu takovou malou uživatelskou zkušenost :-) čtěte hlavně, pokud se zajímáte o přechod na 16:10 (wide) LCD a trápí vás pochyby, jak to pak vlastně bude vše vypadat!
Předně, Samsung 940BW je podle mně bez konkurence - 6500 Kč cena s DPH (CC dnes), 19", 1440x900, 4ms (!), DVI... je ještě co řešit? Už fakt nemá cenu si kupovat LCD typu Benq a rozhodně ne 17ky... myslím, že fakt přišel čas na změnu a tenhle výrobek je k ní dobrým důvodem...
Nyní ale k praxi, asi nemá cenu, jak mě monitor uchvátil a jaké má barvy :-) to jste si asi domysleli, když napíšu SAMSUNG, což je synonymum kvality (měl jsem od něj již 17").
Za prvé, ta změna - přechod na widescreen - není tak brutální, jak byste čekali. Jediná věc, co mě šokovala byla, když jsem si LCD nechal v CC předvést a zíral jsem, jak je malé - oproti mojí původní 19" mi připadal na výšku jako trpaslík :-) tu větší šířku jsem nějak nevnímal.
Po instalaci už jsem najel do Win a žádný náraz po cca 20i letech práce s 4:3 se nekonal... i když se nespustil na nativní rozlišení, tak mi to prostě připadalo NORMÁLNÍ. Jako kdybych si prostě přinesl nový monitor. Jenom ty jiné rozměry samotného LCD mě pořád bily a snad i bijí do očí, na to si nějak ne a ne zvyknout, člověk má představu monitoru prostě 4:3...
Rozlišení 1440x900 ve Win zcela bez problému, žádná rozdíl. Obraz je stejný, jako předtím, akorát je prostě wide... cok tomu říct jinak. Opravdu, tady se žádný šok nekonal.
První jsem samozřejmě zkusil filmy. OMG, bylo to hodně v pohodě, zejména 16:9 formát. Hodně velké plus až okouzlení, ale to se dalo čekat. Titulky zcela v klidu a tak nějak mě čumění na filmy zase baví víc :-) Ale ani klasické 4:3 mi nevadily, černé pruhy po stranách naprosto nevnímám.
A co ty zatracené gamesy? Tady asi řeknu šokující věc, ale až na jeden detail jsem si ničeho nového nevšiml. Vím, že to zní nepřesvědčivě, ale prostě hraju a nějaké detaily neřeším. Novější hry - a bude jich jen a jen přibývat - již jakous takous, nebo dokonce plnou podporu wide mají a proto není důvod k obavám. Některé novější hry jedou tak, že prostě není poznat rozdíl. U jiných ano, ale jak říkám, je to otázka zvyku. Ano, kdybych se soustředil, tak tam ten rozdíl zjistím, ale prostě to člověka ani nenapadne a prožitek ze hry to nijak neruší.
Samozřejmě, než jsem do toho šel, tak jsem dopodrobna studoval stránku widescreengaming.net a uvažoval, zda to bude zvládnutelné. Ale šlo to mnohem líp, než jsem čekal, prostě nic nepozoruju, pořád mi to připadá přirozené. Ano, za ten týden jsem prostě v klidu a vůbec mě nenapadlo si kvůli tomu dělat nějaké starosti.
Jednoduše si myslím, že přišel ten správný čas k přechodu na widescreen pro všechny. Stejně jako u TV mu patří budoucnost, to je jisté. Jisté také ovšem je, že pokud si ho nyní pořídíte, nebudete pouze ti inovující, co teprve objevují nevýhody a hledají řešení. Nová technologie zkrátka funguje a nemyslím si, že by vás přechod nějak šokoval. V tomto ohledu jsem byl příjemně překvapen.
Co dodat, pokud o tom uvažujete, myslím, že ideálního adepta máte :-) tenhle monitor je prostě za ty peníze absolutní špica a koupil bych si ho znovu třeba 10x...
-
Re: Samsung 940BW (wide, 19", 4ms, DVI) - nový king za cenu lowendu
Pokud ti nevadi ze ma jen 6bitove barvy -> celkem 16.2 millionu barev, a je to TFT/TN tak proc ne...
-
Citace:
Původně odeslal LM
ma jen 6bitove barvy a je to TFT/TN tak proc ne...
Díky čemuž je to zástupce...lowendu.
Ta odezva se mi taky nezdá, to bdue některá z těch "lepších" metod...
Já bych počkal, až klesnou ceny PVA a IPS panelů...a hlavně aby už někdo konečně začal masověji vyrábět 4:3 místo 5:4.
-
Citace:
Původně odeslal peta303
Já bych počkal, až klesnou ceny PVA a IPS panelů...a hlavně aby už někdo konečně začal masověji vyrábět 4:3 místo 5:4.
To se tezko u 19" LCD stane a 20" a vice palcove LCD uz maji normalne 4:3. Jedine ceho se mozna dockame, pokud se prodejnost 19" LCD bude drzet na spici bude nastup 16:10.
-
To je vlastně pravda...
Škoda, že nikoho nenapadne udělat 17" 1152x864, nebo 19" 1280x960. Anebo alespoň aby 5:4 panel neroztahoval nižší rozlišení na výšku, ale aby i při roztažení obrazu nechal nahoře a dole černý pruh, jak by správně při zvětšení obrazu s poměrem stran 4:3 měl být...
-
tak odedneska mam taky jednoho samsunga 940bw :) a samozrejme spokojenost ... jasne, muzete cekat az spadnou ceny PVA a IPS (a az se u nich rapidne snizej odezvy) ... ale pak zas budete cekat az budou led panely pac PVA a IPS budou co? budou lowendy ... nejsem clovek co kupuje vsechny novinky na trhu ale tomuhle opravdu neslo odolat ;)
a co se tyce cska tak 1440*900 nema konkurenci :)
-
No, někdo nemusí mít hned, protože má zatím jedno dobré CRT a jeden pěkný kus slušného CRT, díky čemuž to ještě chvíli vydrží, navíc očekává víc, než mu současný lowend nabízí a tak ho to nepálí. Mě z TFT pálí oči, na lepší si rád počkám... A beztak si nákup "abych to měl" nemůžu - a ještě dlouho nebudu moci - dovolit.
-
da sa nastavit u toho samsungu aby neroztahoval vsetko na wide ale aby zobrazoval 4-3 v spravnom pomere s ciernymi pasmi po stranach? Potom sa sice degraduje niekde na uroven niecoho medzi 15-17 ale niekedy sa to moze hodit.
-
Citace:
Původně odeslal basik
tak odedneska mam taky jednoho samsunga 940bw :) a samozrejme spokojenost ... jasne, muzete cekat az spadnou ceny PVA a IPS (a az se u nich rapidne snizej odezvy) ... ale pak zas budete cekat az budou led panely pac PVA a IPS budou co? budou lowendy ... nejsem clovek co kupuje vsechny novinky na trhu ale tomuhle opravdu neslo odolat ;)
a co se tyce cska tak 1440*900 nema konkurenci :)
:D a to kdybysvidel CS v 1920*1200....
-
Citace:
Původně odeslal
Lukáš David
:D a to kdybysvidel CS v 1920*1200....
tak ono obecne cokoli v 1920 vypada velmi zajimave. takove CoD II nebo demo Dark Messiah... dokonce i stare hry jako Painkiller vypadaji trochu jinak. jen ten blby Oblivion se nechce hejbat:(
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
tak ono obecne cokoli v 1920 vypada velmi zajimave. takove CoD II nebo demo Dark Messiah... dokonce i stare hry jako Painkiller vypadaji trochu jinak. jen ten blby Oblivion se nechce hejbat:(
Me oblivion jede, ale taky o neni nic extra a new GK si kvuli tomu nekoupim.....
(kdyz mluvime o tom oblivionu nevite kde sosnu cestinu?)
-
Citace:
Původně odeslal
Lukáš David
Me oblivion jede, ale taky o neni nic extra a new GK si kvuli tomu nekoupim.....
(kdyz mluvime o tom oblivionu nevite kde sosnu cestinu?)
tak moje GK neni moc pomalsi nez tva. ono jede a jede. ja kdyz uz to hraju tak vse na max a hlavne me toci to ze oblivion nevykresluje vzdalene ctverce. kdyz uz je vykreslue tak to muj krum nedava:(
-
jako neni pochyb o tom ze za ty prachy je 940BW luxusni. ale trochu me zrazuje maly kontrast oproti konkurencnimu LG L194WT-SF ktery ma kontrast dokonce 2000:1 a je treba tady :
http://www.alza.cz/lcd-displej-lg-fl...-19-d65202.htm
ale tak jako tak mi prijde u obou dost nevyhoda toho ze maj o tech 6 bitů mín barev. nejsem ani šílenej gamesák, ani se neživim photoshopem (už) a ani nekoukam furt na filmy. ale přesto travim u kompu dost casu a na program ktery používám (Tractor 3ka) je wide jak vyšitý! ale přesto bych si treba rád připlatil za lepší barvi...ale ne nejak extreme...proste myslim ze tak za 8litru + - ;-)
mate nejaky tip? a co rikate na to LG? je to blbost? vim ze samsung je samsung, ale presto laka me ten kontrast :-)
dik vsem za reakce
p.s.: a nerikejte mi jak mam debilni pripominky :-D ...jsem jen trochu poučený lajk ;-)
-
Tak on ten 6-bit typicky ve hrách těžko poznáš, ale pokud chceš barvy, tak je to otázka S-IPS, nebo PVA, případně TNek z jiné cenové kategorie. Jinak např. na mém starším TN Sony je dithering zvládnutý o mnoho lépe než na novém Samsungu, který jsem viděl nedávno, o věrnosti barev nemluvě.
Jinak by mě zajímalo, kdo může mít reálně připomínky k odezvám nové generace S-IPSu. On je skoro nikdo neměl ani u papírově 25 ms verzí a nové S-IPS panely jsou imho rychlé dost na cokoliv. Papír unese cokoliv, ale jak to vypadá v reálu, to je věc jiná.
Samozřejmě nemám nic proti nadšení z nového TFTčka, byť TNka. Pro někoho je i špatné TNko víc než potřebuje, slušné TNko (kterým třeba tohle je, co já vím) je dobře použitelné na leccos, sám jsem toho příkladem. Na druhou stranu 19" wide TN 1440x900 (např. HP Pavillion w19, nebo V7 L19WD) koupíte např. na Ebayi při troše snahy doslova za pár šlupek, kvalitu v porovnání s 940BW ale neposoudím, tak jen tip pro opravdu šetřivé ...
-
2 jan555
ono jde prave o to ze ja nejsem zbesilej progamer, jen obcas si fouknu CSko nebo nejaky strategie, fotbaly atd. takze mi je nejaka odezva celkem u p*dele. nesouvisi odesva s "mazáním" monitoru??
a hlavne ja nehodlam setrit za kazdou cenu, vdyt kolikrat za zivot si kupujeme moňas? ale na druhou stranu nejsem grafik/progamer (a to malo z nás) takze nehodlam do monitoru strcit vic jak 9, 10 tisic....
trochu off topic : no a jak řikáš že más "starší sony" to myslis starsi model nebo jsi koupil jiz pouzite LCD...toho se prave bojim a myslim ze je docela hloupost kupovat pouzity LCD protoze nikdo nevi kde ten monitor predtim stal a jak byl pouzivan, takze muze byt v dost pripadech pekne vysvícenej (napriklad kdyby ho pouzivala nejaka baba v bance na repazce kde byl zapnuty 12hod. denne) :-)
-
Tak kolem 10K už se dneska dá koupit leccos ...
"Starším" jsem myslel to, že jsem ho kupoval loni.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak kolem 10K už se dneska dá koupit leccos ...
"Starším" jsem myslel to, že jsem ho kupoval loni.
leccos? no práve, tak myslim ze trba za 9 koliku uz jde sehnat 19ka wide se SLUSNYMA parametrama ve vsech oblastech...ale ja se v te nabidce všech monitoru docela ztracim :-(
-
Samsung 940BW (wide, 19", 4ms, DVI) - tak už ho mám taky
Tak jsem si jej koupil teda taky a jak bylo psáno první šok je opravdu s toho úzkého vzhledu , snad to co nejdřív rozdýchám ale jinak super
-
jfreedom: dobře jsi udělal. BTW když si teď sednu před klasický monitor, připadá mi šíleně vysoký a přijde mi to pro oči mnohem pracnější... 4:3 už nikdy!
-
taky si ted pripadam divne pred 5:4 mintorama ... pribyl nam doma notes s 1280*800 takze uz jedine wide :)
-
Tak jsem si to o výkendu testl a první šok ze zdánlivě úzkého vzhledu je za mnou. Je to fakt super barvy prostě vše. mám však dotaz píší že ideální rozlišení je 1440 x 900 , doufám že jsem to napsal správně ale já mám PC opravdu jen na filmy a nějaké to lítání po internetu a tak mám grafiku zdílenou a toto rozhraní mi nenabízí. Nevíte jestli je to nějakou špatnou instalací nebo že by 64Mb zdílené paměti bylo málo :o to se mi nechce věřit. Ale jak již bylo řečeno rozhodně tento typ nikoho nesklame mě za cenu 6150, -- jen a jen nadchl a rozhodně nelituji. :)
-
jfreedom: tak to je dost blbý. Zkus se podívat po novějších ovladačích. U nVIdia karet se rozlišení objeví automaticky. To není dobrý takto.
-
No stejně jsem si plánoval koupit nějakou levnější grafiku protože chci využít digitální vstup tak to asi budu muset urychlit doufám že do 1500,-- PCiE nějakou koupím nechci do toho víc investovat, kouknu ještě na drivery na mou desku ASUS P5V-VM DH
-
ja mam ATi a taky to rozliseni nabizi automaticky ... tak asi fakt jedine drivery
-
Tak s tou grafikou pořád bojuji známy mi doporučil ať použiji PowerStrip že povolí všechny nastavení bohužel mně zádané nastavení 1400x900 vůbec nenabízí tak pokud do týdne nezjistím že to špatně nastavuji koupím si grafiku asi Gigabyte NX6600 LE nebo Sapphire ATI Radeon X550 ADV