Chystám se poprvé do ateliéru na portrét/akt, poraďte na co si dát pozor
Momentálně objednávám SB600 spolu s 50/1,8D a ve chvíli kdy přijdou si chci pronajmout ateliér od IDIFU (tak na 3h-je to akorát?).
Chtěl bych se tam pokusit o pár fotek aktů a portrétů, akty asi převážně tou 50kou a portréty tím samým + 70-300G. V životě jsem nepracoval se studiovými světly a záblesky a se světlem vůbec. Proto bych se chtěl zeptat na vaše rady na co si dát pozor, abych doma nezjistil že to bylo všechno k ničemu. Fotky budu hned kontrolovat na displeji, ale to né vždy stačí...
Kdybyste někdo třeba věděl o nějakém tutoriálu na netu nebo nejlépe vlastní zkušenosti, tak mi to napište, díky.
PS: modelku mám velice trpělivou.
Re: Chystám se poprvé do ateliéru na portrét/akt, poraďte na co si dát pozor
pokud to není tajemstvím? na kolik tak vyjdou 3hoďky v IDIF aťasu? A to se Ti budou nějak individuálně věnovat, nebo ti daj k dispozici techniku a dělej co umíš? Jestli se to vůbec vyplatí?
Pokud máš modelku prpělivou tak bych pro začátek natrénoval doma. Nebo venku - až přestane pršet :) A za ušetřený kačáky bych si ubastlil nějaký blesky, světla aj...
Citace:
Původně odeslal russianblue
pokud to není tajemstvím? na kolik tak vyjdou 3hoďky v IDIF aťasu? A to se Ti budou nějak individuálně věnovat, nebo ti daj k dispozici techniku a dělej co umíš? Jestli se to vůbec vyplatí?
Pokud máš modelku prpělivou tak bych pro začátek natrénoval doma. Nebo venku - až přestane pršet :) A za ušetřený kačáky bych si ubastlil nějaký blesky, světla aj...
Cena viz odkaz (teď mi nějak nejde) asi 500Kč/h za perfektní ateliér, což není tak moc. Dají ti k dispozici techniku a starej se (tak si to představuju, ale možná se pletu. Zkoušet venku určitě budu (až bude blesk). Ale chci si taky zkusit fotiti v profi podmínkách, abych se nemohl na nic vymlouvat;) . Případné nedostatky budou jen a jen moje chyba.
Takze ti to vyjde asi tak na 2k vcetne pronajmu papiroveho pozadi. Na co si davat pozor. Da se rici na vsechno :-) Nevim jestli jsi uz nekdy pracoval se svetly ve studiu, ale nekdy je to pakarna nastavit aby jsi mel dobre svetlo. Ja osobne jsem to nedelal. Delal to kamos a ten okolo toho porad lital a nastavoval. Ma na to skolu + vlastni atelier a foti doooost dlouho takze to vzdy mel zachvilku, ale pokud Ty jsi to nikdy nedelal, tak nevim jestli Ti 3 hodky budou stacit.... :-)
Cauky, z vlastni zkusenosti Ti muzu rict, ze bys potreboval mit u sebe nekoho kdo tem svetlum a sviceni rozumi. Neni to zadna prdel. At uz po technicke strance (nastaveni svetel, nastaveni fotaku, mereni sceny, atd) tak i po strance umelecke (jak nasvitit scenu, jaky typ svetla ci softfoxu se na co hodi, jak exponovat, jak postavit modelku, atd...). To se opravdu studuje a na start si beres hodne velke sousto. Prirovnal bych to k tomu ze sice mas ridicak (fotak) ale ted si jdes sednout do WRC (studio) s tim ze vyjedes na zavodni trat...
Od toho jak svitit nebo stelovat svetla jsou workshopy, ktery Ti postupne daj nejaky info, jak na to. Za tri hodiny v atasu vyplaznes hodne penez ale obavam se ze vysledek nebude pouzitelny.
No beru si velké sousto, to je fakt. Ale někde se musí začít a na rozdíl od WRC mě tohle může stát maximálně zbytečně vyhozených 1500,- a ne zdraví:) .
Ale přesvědčili jste mě, že na to ještě nejsem zralý. Poradili byste nějakou vhodnou knížku, obsáhlejší tutorial na netu nebo něco kde čerpat informace? Za workshop se mi peníze dávat nechce (je to několikrát víc než za 3 h v ateliéru), i když je mi jasný, že je to nejlepší způsob.
Knížka je tady hodně citovaná od Šmoka - resp. všechny jeho knížky považuju za abecedu fotografa, o světlech a svícení tam toho najdeš víc než dost. Samozřejmě ale nečekej konkrétní návody na záblesky a jejich rozmístění, spíš pochopíš jak to všechno funguje.
K těm workshopům - už dvakrát jsem využil nějakej open-day na IDIFu, a taky to do začátku dá hodně kolem focení v ateliéru. Všechno si vyzkoušíš, zafotíš, poslechneš výklad, poptáš se na co potřebuješ a mě to stálo jen den dovolené a lístky na vlak do Prahy ;-)
Ono tohle uz je docela advanced zalezitost. To je jako bys na webu hledal tutorialy nebo nejaky knizky trebas na SAP (informacni system).
Stejne jako SAP v IT je atelierove foceni profi zalezitost, ktera vyzaduje znacne knowhow a nikdo ho nedava jen tak zadarmo (narozdil od Carlose ;) ).
Budes se muset smirit s tim, ze prakticke zkusenosti a konkretni poznatky ziskas jedine skolenim nebo workshopem - timhle smerujes uz do profi foceni.
Jizlive poznamky o rozmachu DSLR mezi "bezne lidi" nechame profikum :)
Citace:
Původně odeslal Carlos
Cauky, z vlastni zkusenosti Ti muzu rict, ze bys potreboval mit u sebe nekoho kdo tem svetlum a sviceni rozumi. Neni to zadna prdel. At uz po technicke strance (nastaveni svetel, nastaveni fotaku, mereni sceny, atd) tak i po strance umelecke (jak nasvitit scenu, jaky typ svetla ci softfoxu se na co hodi, jak exponovat, jak postavit modelku, atd...). To se opravdu studuje a na start si beres hodne velke sousto. Prirovnal bych to k tomu ze sice mas ridicak (fotak) ale ted si jdes sednout do WRC (studio) s tim ze vyjedes na zavodni trat...
Od toho jak svitit nebo stelovat svetla jsou workshopy, ktery Ti postupne daj nejaky info, jak na to. Za tri hodiny v atasu vyplaznes hodne penez ale obavam se ze vysledek nebude pouzitelny.
Naprostý souhlas s Carlosem!!!
IMHO tam za ty 3 hodinky jenom propadneš zoufalství, kolik toho ještě nevíš o světle, jeho intenzitě, ostrosti a barvě. Akorát si to bez pořádně teoretické přípravy zošklivíš... :rolleyes:
No myslím že toho bylo už dost řečeno. Ovšem mimo tehnických záležitostí jako světla o kterých se tu zmiňují jiní by sis taky měl uvědomit co tam chceš fotit a mít o tom dost konkrétní představu a nezačít přemýšelet až tam.
Ono bych ten postup viděl asi tak ->
1. seznámit se s technikou jako takovou a naucit se to alespon ovládat. Záměrně nepíšu pracovat se světlem, protože to se získá jen velikou praxí a vůbec ne jedou návštěvou v atelieru .. to se tak sotva ty světla naučíš zapnout.
Ze začátku budeš jen zkoušet a zkoušet různá nastavení a bude tě to stát hodně času a návštěv toho atelieru abys nabral alespoň nějakou základní PRAKTICKOU zkušenost. Na ten začátek by fakt bylo nejlepší tam mít sebou někoho kdo s tím má zkušenosti a v ateliéru už fotí.
2. mít opravdu jasnou představu co chceš fotit .. světelně i kompozičně. Pokud tam dojdeš a holka se ti tam postaví a teprve se ti začne honit hlavou co bys teda jako mohl zkusit, tak to nedopadne asi moc dobře.
Koukej na fotky jiných fotografů a vyber si něco co tě oslovuje a zkoušej to třeba napodobit - hlavně nechtěj hned ze začátku bourat pomníky a svět a za každou cenu vymyslet svůj "netradiční" styl ;-)
Jinak k tomu principu - mám zato, že základy podložený klasický postup trial/error je stejně nejlepší, v tomhle případě ale poněkud nákladný. Imho by Ti tahle návštěva měla sloužit k zjištění, jestli Tě to skutečně baví a chceš se tomu věnovat a následovat by měla postupná stavba vlastního (byť skromnějšího) studia, rozhodně lépe utracené peníze.
IMHO se ty knížky už sehnat nedají. Na principu to sice nic nemění, ale řekl bych. Že je to polehčující okolnost:) .
Pokud přesto myslíte, že je to nevhodné, tak napiště a promažu to.
Dám na vaše rady a focení v atelieru odložím a využiju asi ten den otevřených dvěří v IDIFu. Ještě jednou dík za rady.
Nebudu diskutovat o principu, kdo chce kam ..., dají/nedají nehraje roli (btw: dají). Jinak poměrně velkou část z nich mám ve své knihovničce ...