Sdílení WiFi připojení internetu přes router
Dobrý den,
mám fungující internet přes WiFi (adaptér: USB wireless LAN adapter WLI-USB-L11G, fa Bufallo) do PC se zapojuje přes USB (od antény jde 1cm tlustý kabel). Chtěl bych toto připojení nasdílet na notebook nejlépe přes RJ-45. Mám Edimax broadband router BR-6104K a nejsem si jist zda je to s těmito zařízeními možné uskutečnit.
Díky za rady.
Re: Sdílení WiFi připojení internetu přes router
Chapu to tak, ze mas WiFi internet, tj. antenu a nejake pristupove zarizeni, ktere se do PC da zapojit pouze do USB?
Jinak sdilet internet neni problem, v pripade ze ono zminovane zarizeni by melo pouze USB, tak na pocitaci, ke kteremu je pripojene, vytvoris NAT nebo proxy.
Pokud by pristupove zarizeni melo i Ethernet, muzes pouzit ten HW router.
EDIT: Kdyz koukam na to zarizeni, tak to vypada, ze ma pouze USB. Tj. ten router ti je k nicemu. Oba pocitace propoj krizenym UTP kabelem, na notebooku nastav ziskani adresy z DHCP, na desktopu jednoduse v sitovych rozhranich nasdilej ten WiFi internet. Sitovka v desktopu by se mela prenastavit na 192.168.0.1, notebook dostane IP ze stejneho subnetu z DHCP. Melo by to chodit bez problemu, akorat pozor na firewally.
Pokud ti tento pristup nebude vyhovovat, muzes se poohlidnout po komercni verzi nejakeho NATu.
Díky za radu, asi zkusím ten křížený UTP. Tedy jestli by to šlo když mám jednu IP.
A ještě něco - mám k dispozici ještě Wireless AP Ovislink WL-5460AP. Šlo by to nějak využít s tím co mám?
Slo, ovislinka zapoj k antene misto toho USB adapteru, za nej pripoj router (pokud nechces flashovat ovislinka aby mel podporu NAT) a na to pripoj oba pocitace. Tak muze jet internet nezavisle na notebooku, aniz bys musel mit vzdy zaply desktop PC.
Jedna IP adresa nevadi - pro pristup notebooku bude pouzit NAT (network adress translation) - tj. zvenci se oba pocitace budou tvarit jako jeden.
Pouziti toho APcka od Ovislinku + HW routeru je elegantnejsi ale ponekud drazsi (oproti krizenemu kabelu :) )
Mam pocit, ze ten ovislink ten NAT zvladne od nejake revize i bez nutnosti ho nejak flashovat ...
Fajn, ale když teda místo USB adaptéru zapojím ten Ovislink, on bude mít jinou MAC adresu nebo ne? (Musel bych u providera měnit tuto adresu MAC že).
No nevim jak 5460-tka, ale stara 1120-tka (kterou ma prave tendle prvek nahrazovat) umela clonovat mac adresu, tj. sam jsi si nastavil jakou mac adresu ma ten ovislink mit ... pak nemusis u providera nic menit ...
Tak hotovo! Propojil sem to tím kříženým kabelem a funguje to skvěle! Díky moc za radu(y)! Časem ještě zkusím to s tím Ovislinkem (to zase bude dotazů :-) ) a uvidíme... dík všem!