Tak teď sem umísťuji moje první fotky, zatím se teprve seznamuji s foťákem takže to jsou jenom takový "oťukávací" fotky. Ale jsem zvědav na vaše názory.
Printable View
Tak teď sem umísťuji moje první fotky, zatím se teprve seznamuji s foťákem takže to jsou jenom takový "oťukávací" fotky. Ale jsem zvědav na vaše názory.
Labiáta mi zrovna nic neříká, ale na 1, 3 a 4 určitý názor mám. Nejsou špatné, dobře se na ně kouká ale něco jim chybí. Jednak bych pro krajinky nepoužíval AR 5:4, a pak jsou do jisté míry barevně tak trochu nevýrazné. Myslím, že polarizák, možná přechoďák, nebo jakýkoli jiný filtr, který by zkorigoval oblohu, by tomu hodně pomohl (pokud teda nepreferuješ PS... já ne :-) ). Ale jinak fajn. Těším se na další fotky ;-)
Ta nevýraznost barev mi taky vadí, tak jsem si už skusil objednat polarizační filtr. Jsem zvědavej, jakej to pak bude rozdíl :-)
No polarizák ti ve vetšině případů k lepší barevnosti moc nepomůže. Polarizák ti hlavně umožní při určitých úhlech k focenému objektu odstranit odlesky (sklo, vodni hladina ... atd) a nebo líp prokreslit oblohu.
Ale zpracování fotek v PS se stejně nevyhneš. Mírná editace digitálních fotek v počítači je stejně nutná jeko u kinofilmu vlastní vyvolání filmu a práce ve fotokomoře - doladit úrovně, jasy, kontrasty, barvy ...
Pokud chceš prezentovat surový fotky z foťáku tak málo kdy dosáhneš plně uspokojivýho výsledku. Proto jsou i ty tvoje fotky takový nevýrazný, nekontrastní a zašedlý. Taky mi na tyto fotky nesedí ten skoročtvercový formát - čtverec je vhodnej jen v určitých případech a chce to svoje kompozice.
S tím názorem na polarizák nemůžu moc souhlasit. Ztmavením oblohy se prodlouží čas, částečně odstraní i opar dálek, a protože zmírní i odlesky na listech a celkově všech předmětech, tak více vynikne jejich vlastní barva. - takže na barvy i kontrast (i když nepřímo) vliv má.
theedge: Ještě mi prosím vysvětli jak mám změnit formát fotky aby to nebyl skoro čtverec jak píšeš:-) Do té doby, než jsi napsal, že se ti nelíbí formát tak jsem nějak nevěnoval pozornost formátu fotky, ale teď sem si toho začal všímat, že většina fotek je výraznej obdélník.
1) záleží co máš za foťák a do jakýho formátu ti fotí foťák .. většina kompaktů fotí na poměr stran 4:3 a některý + zrcadlovky na poměr 3:2. Některý umí softwarově přepnout do 16:9.Citace:
Původně odeslal MirrA
2) zaleží jakou ty pro tu fotku potřebuješ kompozici a jak si ji pak sám ořízneš.
Navíc se mi tvůj dotaz zdá trochu divnej když ty svoje fotky máš prohnaný přes PS (máš smazanej exif v PS), takže jsi je tam musel řezat. Neuvědomuju si že by do tohoto formátu co ty tam máš nějakej foťák fotil ... pokud jo tak je to zase nějaká nesmyslná digitální novinka.
Foťák mám Fuji S5600. Teď jsem hledal na recenzích do jakýho formátu fotí a nic nikde nemůžu najít.
Jinak fotky co tu uvádím jsou skutečně prohnaný přes PS, ale je jen zmenšený rozlišený, jinak nic víc jsem tam neupravoval.
Jinak přímo ve Fotošopu se ta fotka dá ořezat na určitej formát (např. 4:3)?
Tak to děláš někde něco špatně, protože tvůj foťák fotí tak jako většina kompaktů do rozlišení 4:3 což tyto tvoje fotky nejsou.
Máš je přesně ve velikosti 1280x1024 což je předpokládám upravené podle rozlišení monitoru. takže jsi to tak musel (možná nevědomky) resamplovat.
Ale je fakt že jak jsem už zvyklej na 3:2 tak mi i formát 4:3 příjde jako děsná kostka. Do 3:2 se mi prostě líp komponuje.
Takže jsem teď přišel na to, že při ukládání z PS se mi fakt změnilo to rozlišení na rozlišení monitoru:-)
Jinak normálně mě to fotí v 2592x1944 a ještě jsem přišel na to, že si přímo na foťáku můžu nastavit formát 3:2 a potom to bude rozlišení 2736x1824.
Tak už jsem doma. Tak díky moc za pomoc, zase jsem se dozvěděl něco novýho:-)
No vidiš to :-) tak si vyzkoušej kterej formát ti bude víc vyhovat, ale třeba zrovna na krajinky doporučuju zrovna ten 3:2 protože je takovej panoramatičtější.
Tak včera mi konečně došly filtry a dnes jsem vyrazil trošku do okolí udělat pár fotek.
Dávám sem na ukázku 3 fotky pro porovnání účinků filtrů-
1. fotka je bez filtrů
2. fotka je se sky filtrem
3. fotka je sky&polarizační filtr na sobě
Akurát mi na fotkách vadí ten stín dole, působí strašně rušivě, takže to ještě půjdu vyfotit v jinou dobu.
Od jakého výrobce je ten skylight? Má dost výrazný warming-efekt :-)
to je pre skylight preca typicke nie? XXXX kelvinov posun vo farbach
P.S.> ak by niekto chcel, tak mam 52mm skylight, ktory nepouzivam :D
jj, ale tolik? Možná to zítra uvidím jinak, ale ten rozdíl se mi zdá docela výrazný (ne že by to bylo špatně), skoro jak od warming filtru.
Všechny filtry jou ty nejlevnější od Hamy (ten sky stál 200Kč) :-) Bral jsem je jen tak na zkoušku abych se seznámil s tím co to vlastně umí.
Po dlouhé době zase přidávám nějaký výcvaky krajiny. Piště svoje názory a připomínky Díky :-)
Dál ještě přidávám fotky západu slunce na zřícenině hradu Brníčko u nás, na Severní Moravě.
nejvic se mi asi libi jednicka (z tech poslednich), ale chtelo to vice prostoru okolo a mozna odvaznejsi kompo...
Druhá série se mi moc líbí krom dvojky - na tý mě nějak nezaujalo nic. U ostatních se mi líbí barvy a u pětky navíc ještě taková originálnější kompozice :)
posledni serie pekna
Poslední série se mi popravě moc nelíbí - až na jedničku - ta se mi docela líbí, ale buď bych to vzal zdálky z boku a nechal místo okolo, nebo naopak třeba zprava odspodu zblízka aby to dostalo "akčnější" charakter ... Ale to jsou jenom moje domněnky, nebyl jsem tam :)...
Tak díky všem vaše názory:-)
Kaltas: A můžu se zeptat, proč, nebo spíš co se ti na druhé sérii nelíbí?
Jinak já sem tam dost kmital abych stihl vyfotit ten západ z více pozic, tak na nějaký dlouhý přemýšlení nebyl čas. Ale pokud teď o víkendu bude pěkně tak tam zas zajedu a skusím udělat pár fotek už v klidu. Tak to sem potom zase hodím.