Jak na DOS a WXP na 1 HDD, WXP vzadu ?
Zdravim, i kdyz se nepovazuji za BFU,
uz jsem z tech nesympatickych WXP parožec.
Dovoluji si Vas pozadat o radu, kterak na 120 GB nainstalovat WXP takto:
1) C: - 80 GB FAT32 (hlavni datovy disk, bylo by dobre, mit tam BOOT (staci DOS) z W98)
2) D: - 20 GB FAT32 (zalohovaci oddil)
E: CD mechanika
3) F: - 20 GB NTFS (BOOT WXP + software)
Primo to nejde, XP se instaluji dle vlastniho rozumu,
pokud mozno do C:. Zkousel jsem pomoci Partition Magic
4.0 pod W98 disk nejprve rozdelit, totez i primo
pomoci fdisku (W98), ale vysledek je velmi neuspokojivy.
Puvodne tak disk vypadal, takze to jit musi, ale nejak nevim jak.... :(
Bootovalo se z F; nacez XP nabidly i start "neznameho OS" z C:.
Jelikoz tam nebyl zadny, zkusil jsem tam nainstalovat
stary DOS 6.22, coz vedlo po dotazu zda "Instalovat DOS 6.22 na disk C: ?"
k tomu, ze po najeti monitoru bylo lze sledovat uzasnou hlasku
"Formatting C: xx %" a to bez jakychkoli dotazu, tykajicich se formatovani.
K nejake ztrate nedoslo, vse mam zalohovane, ale nemohu ten disk dat
do puvodniho stavu....
Nemate nekdo napad, jak ty protivne XPecka umravnit ?
Predem diky za tipy.
Re: Jak na DOS a WXP na 1 HDD, WXP vzadu ?
Neviem ci dobre rozumiem, co je to vysledok "neuspokojivy"?
V akom "stave" mas teraz disk?
Skusal si "Format C:" ?
Ja by som to skusil Ranish partition managerom - C: by som naformatoval na Fat 32, potom nabootoval zo startovacej diskety Win 98 a zadal prikaz sys C:. Mozes vyuzit este boot manager z Ranisha, pokial ho nechces, zadaj tam "standard IPL" (tusim ze medzernikom).
XP ti pri instalacii neponukli vyber, na ktoru particiu sa maju nainstalovat? Este mozno budes musiet nasledne opravit bootsektor pomocou instalacneho cd WXP (recovery console) prikazom "fixboot". (tymto si nie som celkom isty, ak tak ma opravte).
Btw, aj tak je to dost divna konfiguracia, co chces mat - z toho C: neuvidis bez specialnych utilit F:, o zapise na NTSF ani nehovorim.
Re: Jak na DOS a WXP na 1 HDD, WXP vzadu ?
Jak psal Tykoxo:
"Ja by som to skusil Ranish partition managerom - C: by som naformatoval na Fat 32, potom nabootoval zo startovacej diskety Win 98 a zadal prikaz sys C:. Mozes vyuzit este boot manager z Ranisha, pokial ho nechces, zadaj tam "standard IPL" (tusim ze medzernikom)."
Udělal bych totéž, akorát bych neformátoval C (už to FAT32 je), jen bych tam přes sys c: přenesl ten DOS (na DOS 6.22 se vykašli, radši použij ten z windows98 ).. Spíše bych v Ranish partition manageru naformátoval tu partition (F) na FAT32 a té zálohovací (D) dal příznak skrytá (vybereš řádek s partition a tuším je to přes písmenko "H" == hidden). Pak by ti měl instalátor nabídnout, kam winxp nainstalovat. Dej si pozor na to, že instalátor winXP při větším počtu partition často přeznačí písmenka partition (obvykle naprosto nesmyslně a nelogicky). Tu správnou partition určíš podle známé velikosti a při instalaci ji naformátuj na NTFS. Pak po nainstalování tu skrytou partition opět zviditelníš v Ranish partition manageru stejným postupem.