Re: Co zvolit k přilepení
Tebou vybrana kombinace je dle meho nazoru OK.
Pripadne muzes koupit chladic na NB od zalmanu za nejakych 150 kc a dostanes k tomu teplovodive lepidlo dvouslozkove, jestli se nepletu.
Pripadne rovnou jit a koupit dvouslozkove teplovodive lepidlo :-)
Marty, díky. Ten chladič mi ukazovali v prodejně, ale pak jsme zjistili, že v tom balíčku vedle něj jsou pásky na uchycení chladiče do dírek, které Abit IS7 vedle NB jednoduše nemá, takže tato varianta padla. Fakt nevím, zda silikon je lepší, než ta druhá varianta. Teď jsem na chladič přilepil dva zabroušené dvacetníky a udělám test na prostup tepla u obou variant, tak jsem sám zvědavý, jak to dopadne, jen musém počkat, až silikon zatuhne.
Citace:
Původně odeslal Lavic
Marty, díky. Ten chladič mi ukazovali v prodejně, ale pak jsme zjistili, že v tom balíčku vedle něj jsou pásky na uchycení chladiče do dírek, které Abit IS7 vedle NB jednoduše nemá, takže tato varianta padla. Fakt nevím, zda silikon je lepší, než ta druhá varianta. Teď jsem na chladič přilepil dva zabroušené dvacetníky a udělám test na prostup tepla u obou variant, tak jsem sám zvědavý, jak to dopadne, jen musém počkat, až silikon zatuhne.
OT: jen aby to nedopadlo upecenym chypem :) /OT
To ocko na dosku nie je problem znovu prispajkovat.
Je tam vobec kde prilepit ten chladic? Mnohe novsie chipsety nemaju north bridge v BGAcku ale FC-BGA (ci co to je) - jadro je hole.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
To ocko na dosku nie je problem znovu prispajkovat.
Je tam vobec kde prilepit ten chladic? Mnohe novsie chipsety nemaju north bridge v BGAcku ale FC-BGA (ci co to je) - jadro je hole.
A prave to je problem - tam sa neda pouzit ani teplovodiva obojstranna nalepka, pretoze tie teploty su vysoke a hrozi ze to spadne. Okrem toho tie chipy NB maju dost male rozmery (myslim samotne jadro).
Riesenie je asi len take ze zobrat a poriadne povrch jadra odmastit (najlepsie sadou od ArcticSilver 1+2 viz. main page spolocnosti) + do rohov pouzit Arctic Silver lepidlo (dvojzlozkove) a ostatok naniest najlepsie ArcticSilver 5 teplovodivu pastu. Drzat by to kazdopadne malo...len to treba poriadne urobit.
Dvousložkové teplovodivé lepidlo Loctite 384, akorát jak to přilepíš, tak to dostaneš dolů jen vysokou teplotou, nebo hodně hrubým násilím. Ale teplo vede výborně
staci troska sekundaku do rozku a na stred pasta
Citace:
Původně odeslal Jimm
Dvousložkové teplovodivé lepidlo Loctite 384, akorát jak to přilepíš, tak to dostaneš dolů jen vysokou teplotou, nebo hodně hrubým násilím. Ale teplo vede výborně
Prosimte a kde by se ten Loctitde 384 dal u nas v CZ koupit. V katalogu jsem Loctitu jsem ho nasel, ceskej Datasheet jsem si taky stahnul, ale v zadnym CZ eshopu jsem ho nenasel prodavat. A kolik tak priblizne stoji?
mne na starej doske tiez ustrelilo to ucko co bolo v doske zapajkovane, bezproblemov som ho tam napajkoval naspat .. myslim ze to je lepsie riesenie ako to tam lepit
já sem s tim zalmanem lepil pasivky na mosfety, a drželo to tak že při sundání sem to sundal i s mosfetem, takže asi tak, budiž slavné DFI Lanpárty Ultra B země lehká :(
nejlepší bude ten loctite super attak gel, nestéká to a drží jaxsviň:o mám s tím přilepený pasivky.....navždy:D
Ty lepidla "special" pro PC mi prijdou dost predrazeny. cca 5g za 200-300Kc mi prijde teda dost. Si myslim, ze ten Loctide by vysel vyhodneji - je to 25ml tuba a cenu bych po prevodu z EUR videl tak nekde mezi 500-600Kc. Ted ho jen nekde sehnat...
Citace:
Původně odeslal carrot
Ty lepidla "special" pro PC mi prijdou dost predrazeny. cca 5g za 200-300Kc mi prijde teda dost. Si myslim, ze ten Loctide by vysel vyhodneji - je to 25ml tuba a cenu bych po prevodu z EUR videl tak nekde mezi 500-600Kc. Ted ho jen nekde sehnat...
kdybys sehnal ten "Loctite", tak si od tebe za uplatu "kus" vezmu (rozumej prilepim par chladicu) :)
edit: mezitim jsem poridil lepidlo od ZALMANa z JSC...
mj. vite nekdo jak to lepidlo (ZALMAN2) pouzit (koupeno v JSC)? zadny navod, jen krabicka a 2 tuby s Type "A" a Type "B" - a ted babo rad... klasicky by to melo byt, ze se smichaji a do 15 minut vytvrdnou, ale proc je napsano na kazde tube, ze do 15 minut vytvrdne? :-/
Vymacknout stejne mnozstvi, smichat, napatlat, primacknout. Vic vedy v tom neni :) Tvrdnout to bude az kdyz se to smicha.
V manualu od Zalmanu to ale pisou trochu jinak:
1. Na chip napatlat A
2. Na chladič B
3. Dat k sobe a nechat ztvrdnout 15 minut.
Podle logiky ale tenhle postup bude mit asi stejnej ucinek jako kdyz to nejdriv smichas a potom napatlas. I kdyz vlastne asi ne tak docela - smichanim A + B zacne lepidlo ihned tvrdnout, takze musis hend bez otaleni napatlat. Pokud to udelas podle ofic. postupu tak muzes patlat v pohode bez casoveho presu, protoze tvrdnout to zacne az v momente kdy das ty dva kusy k sobe.
Jinak uz jsem zjitsil, kde sehnat ten Loctite...
rozhodně na jeden povrch lepidlo a na druhej aktivátor. Tak by se měl alespoň ten loctite správně používat.
Jo ten Loctite se tak pouziva stopro, ale ten navod, co jsme psal ja je ofic. i na toho Zalmana.
Citace:
Původně odeslal carrot
V manualu od Zalmanu to ale pisou trochu jinak:
1. Na chip napatlat A
2. Na chladič B
3. Dat k sobe a nechat ztvrdnout 15 minut.
Podle logiky ale tenhle postup bude mit asi stejnej ucinek jako kdyz to nejdriv smichas a potom napatlas. I kdyz vlastne asi ne tak docela - smichanim A + B zacne lepidlo ihned tvrdnout, takze musis hend bez otaleni napatlat. Pokud to udelas podle ofic. postupu tak muzes patlat v pohode bez casoveho presu, protoze tvrdnout to zacne az v momente kdy das ty dva kusy k sobe.
Jinak uz jsem zjitsil, kde sehnat ten Loctite...
koukal jsem vsude mozne (i strejda google pomahal a nenasel jsem) :-/
Kazdopadne diky za rady, ta varianta napatlat A na jednu stranu a B na druhou me taky napadla, je to pomerne logicke, jen ty vrstvicky (to v kazdem pripade) musi byt velmi tenke :)
Citace:
Původně odeslal jimmy
koukal jsem vsude mozne (i strejda google pomahal a nenasel jsem) :-/
Kazdopadne diky za rady, ta varianta napatlat A na jednu stranu a B na druhou me taky napadla, je to pomerne logicke, jen ty vrstvicky (to v kazdem pripade) musi byt velmi tenke :)
Tak to je samozrejme, ze vrstva musi bejt tenka...
To by ses divil, kde jsem zjistil, ze se da ten Loctite sehnat. Od Chrudimi je to co bys kamenem dohodil - firma Arkov ve Slatinanech, ale dodani cca 1 mesic.
no, všechny dvousložková lepidla (epoxy*) mají jeden problém, a to že když je jednou kvalitně přilepíš (dobře a ve správném poměru smíchané složky), dají se pak odtrhnout bez použití kladiva (velikého, a jedna rána nestačí) jen z některých hladkých plastů, což zrovna není případ pouzder čipů.
Osvědčil se mi silikonový tmel, je to pružné a když dobře očistíš a odmastíš oba povrchy, docela drží (sám neupadne), ale přesto se dá celkem lehce sundat. Jenom tuhne moc dlouho.
Vteřinové lepidlo do rohů a pastu do prostřed nemůžu doporučit, protože to většinou dopadne tak, že se lepidlo kousne dřív než stačíš vymačkat přebytečnou pastu, nebo se smíchá s pastou a pak už nedrží. Když ho nedáš moc, tak se to dá i odlepit, jenom nedrží na PE, PP a teflonu. Když nedáš moc pasty aby se nespojila s lepidlem, tak ti většinou zase někde chybí. Řešení by mohlo být dát tam pastu, pořádně jí srovnat a pak z boku bodově kápnout kapku vteřinového lepidla a nechat jí zaschnout (to trvá dlouho, cca 10m)
Ve všech případech je dobré vytlačit z pod chladiče co nejvíc hmoty- dokud nezačne "drhnout" o čip.
Osobně nemám rád teplovodivé pasty, jsou málo teplovodivé - každá pevná látka je řádově lepší než jakákoliv tekutina/gel/pasta. Jediné na čem záleží, je, aby tam nebyl vzduch. Stačí nejlevnější elektrotechnická silikonová pasta s cenou do 3kč/gram, nevyplatí se cokoliv dražšího.
Jo, jinak pro lepení některých plastů typu PE, PP, Teflon a myslím že ti PET a ABS se občas dá sehnat vteřinové lepidlo s aktivátorem povrchu - je to normální čistý heptan (C7H16), pokud ho seženete bokem nebo vám zbude, dá se s ním (po zaschnutí, samozřejmě) použít jakékoliv vteřinové (kyanoakrylát) nebo epoxyd. lepidlo.
Pozor na vteřinové lepidlo od vietnamců za 5 korun, je sice 5x levnější, ve standardní tubičce je ale také 5x méně lepidla - je to takový špinavý trik, protože většina lidí ho koupí, spotřebuje půl kapky a pak na to rok nešáhne, takže to zaschne a nikdy na to nepřijdou..
Citace:
Původně odeslal
Dr4k3
no, všechny dvousložková lepidla (epoxy*) mají jeden problém, a to že když je jednou kvalitně přilepíš (dobře a ve správném poměru smíchané složky), dají se pak odtrhnout bez použití kladiva (velikého, a jedna rána nestačí) jen z některých hladkých plastů, což zrovna není případ pouzder čipů.
Právě proto jsem si objednal ten Loctite 384, jelikož nejde o dvousložkové epoxy lepidlo, ale akrylátové (modifikováné) a němělo trpět tím, že po přilepení přilepoenou součást už v podstatě neodlepíš, ale po zahřátí na určitej interval teplot by spoj měl sám trochu povolit (ne se rozpojit).
Jinak psal si, že místo aktivátoru u akrylátovejch lepidel lze použít čistej heptan. U toho Loctitu je taky třeba aktivátor - ofic. složení toho aktivátoru je substituovaný dihydropyridin a rozpouštědlo n-Heptan a Isopropanol - myslíž, že by místo toho šel taky použít jen ten čistej heptan?
na tom co jsem měl já bylo složení 100% heptan, ale bůhví že tam píšou co se jim zrovna hodí.