2 Příloh-a(y)
Re: Ventilátor na ASUS V9280
Mel jsem kdysi Leadtek gf4 s podobnym chladicem..kdyz zacal vetrak zlobit, vymontoval jsem ho a na puvodni chladic pridelal 80ku vetrak pomoci 3 vrutu, ktere pasovaly mezi zebra chladice..vysledkem byl tichy a ucinny chladic..
Tohle sice neni samotnej vetracek, ale tak drahy to neni...:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35293
anebo vyndat ventilator a klasicky bastl z merkura ze zaslepky vedlejsiho slotu + 80ka fun...
Chmm, inspirace dobrá, ale to asi nepůjde, protože ten "horní" vrut já nemám kam chytit... Jak sis jistě všiml, tak ty máš v horní části normal žebra, zatímco já to mám "fešně vyvedené" do tvaru písmen ASUS... I když možná mezi to A a S by se nějakej vrut narvat dal :D
EDIT : 2mokus : Ten primecooler je zajímavej, ale nejsem si jistej, jak by to dopadlo, kdybych tam narval tohle monstrum na ty žebra, co tam jsou momentálně... A sundavat celej ten pasiv se mi nechce... Netušíte někdo, jaký parametry by plus minus měl ten větrák mít? Myšleno hlavně průtok vzduchu v CFM ?
Viděl jsem nějakou 40ku v CComputeru, měl asi 1500 CFM, to by mohlo stačit, ne? Že bych ho fláknul na ty žebra kolem tý díry?
trochu improvizace..treba zasroubovat do vetraku klasicky "vetrakovy sroub" a na nej chytit provazek a provlect tim chladicem >:} A u agp to chytit pomoci vrutu do chladice..
No asi budu improvizovat jinak. Mám tu starej chladič CPU, chladil Duron 1300, je na něm ventilátor trošku větši než ten na kartě a má tuším 5000 rpm, čili by to nějak uchladit měl, prubnu to :D
EDIT : Tak ani omylem, ty žebra jsou tak uzounký , že ty vruty od toho chladiče tam nenarvu ani za boha... Čili to bude chtít asi výměnu celýho chlaďáku včetně pasivu , nebo sehnat někde vrutíky, který budou použitelný... Nevíte někdo v Praze o dobrým železářství? :D
Myslím že tam jsou celkem malé otvory pro šroubky v PCB, průměr tak 2,5-2,8mm ...podobné se vyskytovali na některejch starších slotovejch chladičích pro PII a PIII. Takže nejdříc správné šrouby, pasiv pak neni problém sehnat a navrtat.
neviem co riesis D_a_v_i_d ...ten primecooler je paradna cena, a vykonovo to bude urcite lepsie ako zhanat vetracik do toho pasivu...
Citace:
Původně odeslal lepermessiah
neviem co riesis D_a_v_i_d ...ten primecooler je paradna cena, a vykonovo to bude urcite lepsie ako zhanat vetracik do toho pasivu...
No v podstatě jsou už ve hře pouze dvě varianty - Primecooler a další variantou je bastl z Merkura :D Ale asi fakt radši koupím ten Primecooler a s...u na to...
Citace:
Původně odeslal D_a_v_i_d
No v podstatě jsou už ve hře pouze dvě varianty - Primecooler a další variantou je bastl z Merkura :D Ale asi fakt radši koupím ten Primecooler a s...u na to...
No ty vado! V zivote bych nerekl, ze das za pravdu "lekarnickymu lobistovi - jak mne sam nazyvas" MegaLOL
ale ted vazne: merkur je sice fajn, ale G4 4200ti si investici cca 270 kacek jeste porad zaslouzi :) jen pak pozor pri montazi at to neprezenes se silou a nepraskne ti pcbcko...
Citace:
Původně odeslal mokus
No ty vado! V zivote bych nerekl, ze das za pravdu "lekarnickymu lobistovi - jak mne sam nazyvas" MegaLOL
ale ted vazne: merkur je sice fajn, ale G4 4200ti si investici cca 270 kacek jeste porad zaslouzi :) jen pak pozor pri montazi at to neprezenes se silou a nepraskne ti pcbcko...
:D Já na dobrý rady dám, to zas jo :-)
No s tou investicí - mě právě trošku odrazovalo, když jsem si přečetl, že nová V9280 stojí 780 Kč s daní :-)
Ale asi do toho půjdu, na bastl jsem moc línej, a navíc mám Merkur na chatě :-/
Řekněme, že 270 ještě neatakuje hranici , kdy jsem ochoten kvůli financím svou lenost překonat :wink:
A neda sa dostat k lozisku (byva zospodu pod nalepkou)? Olej vacsinou pomoze - otazka je, kolko to vydrzi. Zatial sa mi osvedcilo prelepit to priehladnym plastom sekundovym lepidlom, aby to bolo uplne uzavrete.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
A neda sa dostat k lozisku (byva zospodu pod nalepkou)? Olej vacsinou pomoze - otazka je, kolko to vydrzi. Zatial sa mi osvedcilo prelepit to priehladnym plastom sekundovym lepidlom, aby to bolo uplne uzavrete.
Bohužel nedá, nálepku jsem odlepoval jako jednu z prvních... :-(
Citace:
Původně odeslal Rainbow
ad olej) pozor, aby nebyl moc viskozni, doporucuju treba ten, co se pridava k holicim strojkum braun... jinak olej by se nemel vyparovat, teda pokud to neni lněný...
Ještě jsem se chtěl zeptat na hlučnost výše uvedeného produktu - má to kuličkové ložisko... Nedělá to zbytečně moc hluku? :-/
Citace:
Ještě jsem se chtěl zeptat na hlučnost výše uvedeného produktu - má to kuličkové ložisko... Nedělá to zbytečně moc hluku? :-/
Davide!
Úroveň hluku (dB): 18 - 25
25 slysis
18 neslysis...
Citace:
Původně odeslal mokus
Davide!
Úroveň hluku (dB): 18 - 25
25 slysis
18 neslysis...
Děkuji, decibely ovládám poměrně slušně, nicméně jedna věc je papírová hodnota, druhá věc je, jak to dělá bordel doopravdy... Už jsem kolikrát slyšel naživo "tiché" větráky... Tak se radši ptám na subjektivní zkušenosti, protože kuličková ložiska jsou prostě obecně hlučnější, než kluzná, toť vše :wink:
Ja jen pridam, ze na low ten primecooler je celkem v pohode, nepatri k tem hlucnejsim.
Tak nakonec to vyhrál
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36921
v zelené barvě ventilátoru (půjde k barvě coolermasteru co je na CPUčku) :-)
Takže dík za rady... BTW ještě takovej drobnej dotaz - předpokládám, že na jádro GPU stačí normální pasta na procák, že jo?
Citace:
Tak nakonec to vyhrál
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36921
v zelené barvě ventilátoru (půjde k barvě coolermasteru co je na CPUčku) :-)
Takže dík za rady... BTW ještě takovej drobnej dotaz - předpokládám, že na jádro GPU stačí normální pasta na procák, že jo?
Davide ty mas teda dotazy... jasne ze jo.
obyc bila je na h.
bila ceramique je ok
stribrna se prej odparuje, ale ja ji uprednostnuju a odparovani nepozoruju...
predpokladam, ze si nekdy pastu mazal... jinak malej bobecek a rozetrit tupou stranou ziletky na TENOUCKOU vrstvicku po celem jadre...
EDIT: nekdo rozetira pastu prstem v igelitovem pytliku, ale mne vyhovuje ziletka...
EDIT2: prebytky mimo jadro se skvele daji odstranit vatovejma tycinkama na cisteni usi...
Jo mazal, naposledy asi dva dny zpátky, kdy jsem dělal totální očistu vnitřku PC od prachu a rozebral jsem i chladič , vyndal CPUčko atd... Jinak stříbrnou pastu taky používám, s odpařováním nevím, málokdy zůstal chladič na místě tak dlouho, aby se to mělo šanci odpařit, většinou minimálně jednou ročně jde dolů :-)
Já ten dotaz myslel spíš jestli není lepšií koupit takovou tu teplovodivou "žvejkačku", ale když normální stříbrná pasta stačí, tak ji použíju a nebudu mudrovat :-)
1 Příloh-a(y)
No jak to jen slušně... Chladič už tam sedí, nicméně připadal jsem si jako kutil Tim , za chvíli sem postnu fotku a popis problémů. Jinak bych ale upozornil, že na kartu ASUS V9280 NENÍ tenhle primecooler ani trochu vhodnej!
EDIT :
Takže s čím byl problém
1) Návod psal nějaký dement, podle schématu by to člověk v životě nesmontoval
2) Blbě držící pasivky na paměti (ty samolepky na nich fakt nic moc)
3) a největší nakonec - na kartu ASUS V9280 se tenhle chladič bez menšího "modu" nedá vůbec namontovat! Proč? Protože si nějakej ťang někde v asii při projektování tý karty řekl, že není lepší místo pro kondenzátor, než blízko jádra. Čili žebra se šprajcnou o ten kondík a není možný nasadit chladič na jádro pořádně. Jediným řešením je žebra trošku "rozhrnout", viz fotka...
Jinak chladič svítí i chladí pěkně, ale na tuhle kartu bych ho fakt vřele nedpoporučil :wink:
Jinak sorry za kvalitu fotek, je to braný mobilem...
Citace:
na kartu ASUS V9280 NENÍ tenhle primecooler ani trochu vhodnej!
tak to mne mrzi, chtel jsem pomoct...
Citace:
Já ten dotaz myslel spíš jestli není lepšií koupit takovou tu teplovodivou "žvejkačku", ale když normální stříbrná pasta stačí, tak ji použíju a nebudu mudrovat
ta zvejkacka je celkem slusnej izolant.. treba na cipsetu na desce -> se lidi chvalej jak jim netopi; at to zkusej vymenit za pastu a pak uvidej jak najednou pece...
Nee ,to jsi nemohl vědět , to nebyla výčitka, to bylo jen upozornění pro lidi co by tohle řešili se stejnou kartou. Jinak je ten chlaďák v pohodě, ale ten kondík je na V9280ce trochu renonc :D
je tu stále možnost pro nějakého kutila s mikropájkou, že si kondík prohodí na druhou stranu karty...