Ahoj nemate nejaky zkušenosti s peltierem ja sem ho zkusil ale s normalnim chladicem mi zacne po 15s topit vic nez bez nej. Beez procesoru na prazdno krasne studi alee s cipem topi.Jestli nekdo nevi co s tim.Poradte diky
(Amd Xp 2400+)
Printable View
Ahoj nemate nejaky zkušenosti s peltierem ja sem ho zkusil ale s normalnim chladicem mi zacne po 15s topit vic nez bez nej. Beez procesoru na prazdno krasne studi alee s cipem topi.Jestli nekdo nevi co s tim.Poradte diky
(Amd Xp 2400+)
Mam peltiera tiez. Som s nim odpalil jeden procesor tak ma uz moc nelaka :evil:
Ked tak len s vodnikom.....inac to prakticky nemas sancu uchladit.
Čo je normálny chladič? Ten peltiér musí to teplo odobraté z CPU a aj svoje vlastné niekam odviesť... Vždy je toho o niečo viac, ako z čistého CPU... Takže aj ten chladič musí byť výkonnejší...Citace:
Původně odeslal truszyk
Výhoda je v tom, že potom to teplo odvádzaš z väčšej plochy peltiéra...
Ale vzduchový chladič na peltiéra asi nebude to pravé... :wink:
Skor ako klasicky vzduchovy chladic bodne vodne chladenie....potom sa ten peltier uz da prevadzkovat.
1) Peltier musi mit zhruba stejnou (radeji vyssi) spotrebu (prikon, to je ten udaj ve Wattech) nez procak, jinak procak neuchladi.
2) Cim vyssi prikon ma peltier tim lepe chladi, ale zaroven musis o to lepe toho peltiera chladit.
3) Mezi peltier a procak se kvuli rozprostreni tepla do peltieru dava medena desticka.
4) Abys to s tim peltierem uchladil potrebujes chladic, ktery bude mit dvojnasobny chladici vykon nez chladic co to uchladi bez peltiera. Takze doufam ze si pochopil ze se vzduchem nemas temer zadnou sanci (mozna jestli mas T-breda...). Takze to fakt chce vodu.
Je super ako ste sa vsedci traja zhodli na to co som napisal ;D
A to ze treba vodnika :wink:
Cekovo prevadzkovat peltiera nieje jednoduche. Okrem toho ze musis mat vodne chladenie na uchladenie druhej strany peltiera tak ti treba upravovany zdroj. Zdroj musi dodavat priblizne 12V pri 10A co je dost huste !! Ale to zalezi od toho akeho vykonnehoo peltiera zvolis a to pri AMD musis volit dost vykonneho. Malo by to byt okolo 80-110W !! Potom tam musis mat nejaku tu regulaciuaby ti pri nic nerobeni procesora sa nezacala kondezovat voda na priliz chladnej casti procaku alebo aby sa ti dokonca neurobila namraza a potom by to mohlo skoncit velmi zle. No proste nieje je to jednoduche a je to hardcore :o :lol: Radsej by som siel do obycajneho vodneho chladenia to uplne staci na normal overclock !!
Mno podla mojho nazoru je na prevadzku peltiera najlepsie poutivat samostatny zdroj, aby to moc nekolisalo. A stou kondenzovanov vodou je to fakt drsne, sa utvori za par sekund.
Mne sa vsak najviac nezda vypinanie kompu s Peltierom, ak je vetrak. Ked sa ten totiz vypne peltier sa este neochladil, naopak sa bez chladenia poriadne rozohreje a moze tym poskodit CPU.....