3x 12cm větráky paralelně napájené ze slotu pro CPU větrák
Ahoj, asi po dva měsíce jsem úspěšně provozoval 3 12cm větráky zapojené paralelně a napájené v výstupu pro CPU větrák (Kvůli monitoringu a možnosti ovládání otáček). No a najednou to nejede, zkusil jsem změřit napětí před větráky, bylo to okolo 2-3V tedy důvod proč se netočí je jasný. Jasný mi ale není důvod takto nízkého napětí... ??
Po zapojení natvrdo na 12V (molex) to běhá OK, pochopitelně už bez možnosti měnit otáčky.
Re: 3x 12cm větráky paralelně napájené ze slotu pro CPU větrák
Hadam ze velkym proudovym namahanim odesel vystup na desce. Vetsinou jsou stavene na male vykony. Velky vetrak ma vetsi prikon a kdyz das tri paralelne tak ti zerou pri roztaceni slusny proudy.
Něco takového jsem tušil (a obával jsem se při insalaci). Nu vot, aspoň to bude pořád studené (3x12cm na radiátoru z vodníka)
Napajanie ide cez tranzistory, casto malicke SMD. Niekedy to odide aj s jednym, takze 3 paralelne a este 12cm...divim sa, ze to tak dlho vydrzalo.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Napajanie ide cez tranzistory, casto malicke SMD. Niekedy to odide aj s jednym, takze 3 paralelne a este 12cm...divim sa, ze to tak dlho vydrzalo.
Da sa tato zavada niako opravit ? Na starej doske mam dole vystup na CASE FAN a spojil som dva piny z neho .. a len iskra z dosky vyletela vyplo sa to .. a v tranzistore takom miniaturnom ma to 3 nozicky bola diera
vsetko funguje ale ten konektor nemera ani otacky a ani nejde napetie
Samozrejme, ze sa to da opravit - treba zistit, ktory tranzistor to je (pokial je zhoreny, tak je to jasne), jeho typ a vymenit. Uz som to opravoval niekolkokrat.
Tady by asi byl problém právě se zjišťováním typu toho tranzistoru, pokud je vyhořelý... Jak řešíš tohle?
Potom treba pozriet, ako je zapojeny a podla toho to nejako urcit. Alebo pozriet na ine dosky, niekde to bude podobne.
Takhle jsem dopad když jsem si hrál se Spire Falcon Rock, pozdě jsem se kouknul že si bere ampéru :-D