Disk v tahu??? Prosim poradte
U znameho se zacina projevovat dost podivna vec s HDD... V prubehu hrani se tak kazdych 30s-1minuty ozyva z HDD zvuk jako kdyby se vypnul a zapnul. Vzdy po teto "chybe" se hra zacne cukat . Rozdil od projeveni zvuku a nasledneho cuknuti je tak 5-10s.
Disk je rozdelen na 2 partition. C: a D: cecko je veliky 10GB decko nejakych 66GB. Pri pokusu kopirovat jeden velky soubor mezi jednotlivymi partition se rychlost neprehoupne pres 2000kbps. Coz je docela divny nebot ja mam ten samy disk a pokud kopiruju mezi partition tak mi to jde okolo 8-10 Mega. Predesilam ze se toto deje na ciste instalaci WinXPhome SP2 s 2x kompletne preformatovanym HDD. Osobne si myslim ze je to HDD, ale kdyz jsem se vcera bavil se znamym ktery delaval spravce pc site na VŠ kolejich, tak mi rekl ze se setkal s naprosto stejnym problemem, ale nevi co by zatim mohlo stat. JInak sestava je:
Soltek SL-KT600-C1/SL-KT600-C1L, 80GB Seagate PATA, AMD XP 2600+ , 2x 512DDR400 Kingston, NEC3520A.
BIOS i Ovladace jsou posledni dostupne verze.
Re: Disk v tahu??? Prosim poradte
Já bych okamžitě zálohoval a šel koupit novej disk.
No asi bych zkusil se podivat do BIOSu jestli tam nemas nastevenou nejakou šetřící funkci vypnout disk po 1min. Pak bych asi zkouknul a porovnával SMART jak se mění počet startů. A ještě k tej rychlosti. Předpokládam, že máš čistou instalaci pouze na C:... Je možný, že by pokud je D: hodně fragmentovanej, tak ta rychlost takle může klesnout. Osobní zkušenost :(.
Jo ještě něco - ZÁLOHUJ. EDIT: pozdě :)
Tohleto by moh teoreticky bejt slabej zdroj, ale to moc pravděpodobný nevim, můj typ je špatnej kabel nebo konektor u toho disku. Tím by se to zapínání/vypínání a blbnutí dalo vysvětlit.
zkus vyměnit napájecí kabel. popř může být problém ve zdroji.
Citace:
Původně odeslal Peca-on-line
můj typ je špatnej kabel nebo konektor u toho disku
Tohle mi přijde docela pravděpodobný. Před lety se mi v napájecím konektoru na disku povolil jeden z kontaktů napájení a disk dělal přesně tohle, takže bych začal tam - vyměnit kabel napájení k disku a zkontrolovat konektor napájení přímo na disku...
Chlapi diky za rady... Zitra vyzkousim a napisu jestli neco z toho pomohlo...
Na konektor/napájecí kabel bych se zaměřil v případě, že by byl jen problém s restartováním disku... Pokud mu i výrazně klesá rychlost přenosů, bude problém asi komplikovanější.
Já bych koupil novej IDE kabel, moje zkušenost s poškozeným kabelem je podobná, disk blbnul a nakonec mi ten poškozenej IDE kabel odstranil logickej disk a nadetekoval místo 200GB jen 130GB :-). Vyzkoušej utilitku HDDlife.
Citace:
Původně odeslal Jimm
Já bych koupil novej IDE kabel, moje zkušenost s poškozeným kabelem je podobná, disk blbnul a nakonec mi ten poškozenej IDE kabel odstranil logickej disk a nadetekoval místo 200GB jen 130GB :-). Vyzkoušej utilitku HDDlife.
jestli tusim spravne tak hddlife je takovej ten program kterej graficky znazornuje zivotnost disku... tak tomu bych neveril ani prd kdyz jsem ho testoval tak me prislo ze programatori misto nejakyho zjistovani zivotnosti pouzili random generator pac to merilo pokazde neco jinyho napr novej disk to oznacilo za skoro mrtvej pri tom byl a porad je naprosto ok
Životnost disku beru s rezervou, ale určitě něco napoví, pokud máš disk plnej BC, nebo se silně přehřívá. No a když vydává divnej zvuk jako cvakání, nebo pískání už bych na nic nečekal.
Zkoušel si ten hadr dát kámošovi do PC a vyzkoušet rychlost přenosu?
A co třeba málo místa pro swap soubor?
Mrkni do správce souborů nebo BIOSu na nastavení UDMA4, jestli tam není PIO.