Co je to za obvod? /Oprava regulátoru
Ahoj, potřeboval bych pomoct s leteckým stejnosměrným regulátorem JES 12, zřejmě jsem nedopatřením :oops: odpálil jeden integrovaný obvod, bohužel moc tomu nerozumím a tak nevím jak a podle čeho najít prodejce nového. (podle těch čísel mi to nic nenajde:( ).
Podle mého laického názoru se asi jedná o stabilizátor napětí ale víc nevim:(
Přikládám obrázek, odpálený obvod jistě poznáte, podle mě je to ten stejný jako ten vedle.
http://img124.imageshack.us/img124/2201/jes122bt.th.jpg
Díky za pomoc:neutral:
Re: Co je to za obvod? /Oprava regulátoru
Citace:
Původně odeslal XPM
Ahoj, potřeboval bych pomoct s leteckým stejnosměrným regulátorem JES 12, zřejmě jsem nedopatřením :oops: odpálil jeden integrovaný obvod, bohužel moc tomu nerozumím a tak nevím jak a podle čeho najít prodejce nového. (podle těch čísel mi to nic nenajde:( ).
Podle mého laického názoru se asi jedná o stabilizátor napětí ale víc nevim:(
Díky za pomoc:neutral:
Podle me to je nejaky MOSFET, mozna dualni. Zkus http://www.alldatasheet.com/
díky, našel jsem tam podle čísla 4435B že se jedná o Si4435BDY P-Channel 30-V (D-S) MOSFET
nebo
FDS4435BZ 30 Volt P-Channel PowerTrench MOSFET
a podle W37B jde o
4 RQ5RW37BA SMALL PACKAGE VOLTAGE REGULATOR
RICOH electronics devices division 3 RQ5RW37BA-TR SMALL PACKAGE VOLTAGE REGULATOR 2 RQ5RW37BB SMALL PACKAGE VOLTAGE REGULATOR 1 RQ5RW37BB-TR SMALL PACKAGE VOLTAGE REGULATOR
takže zase nic nevím:(
:idea: díky aspoň teď vím co mám hledat, ale zase u nás jsem nic moc nenašel, možná to budou mít v GME...
v GES maj IRF 7416 (30V 7.1A)
Citace:
Původně odeslal Dr Meduza
v GES maj IRF 7416 (30V 7.1A)
ten co je v tom datasheetu má ale 8.8A myslíš že tenhle bude stačit?
záleží kolik ten motorek bere
Citace:
Původně odeslal Tinky linky
záleží kolik ten motorek bere
max 7A:neutral:
tyjo to je dost natěsno....mrkni jestli dvojice těch mosfetů neni paralelně...jakože určitě je...jaký proud ten regulátor má napsaný? pak bys musel vyměnit dvojici těch tranzistorů jinak by se lišil Rdson a jeden z nich by na sebe stáhl většinu procházejícího proudu a to je špatně
na ty fotce nahore sou 2 paralelne, takze by nemel bejt problem pri vymene obou
No ten regulátor má max trvalý proud 12A, při 15A na max 30s
-další vlastnosti regulátoru jsou proudové omezení, regulátor omezuje proud nad maximální houdnotou tím že dál neumožňuje zvyšovat výkon.
-Tepelná ochrana- při nárůstu teploty nad 105*C se regulátor vypne.
-Ochrana před nízkým napětím zdrojů (PCO)
//ještě mě napadlo tam mrsknout tři paralelně:D
no neuškodíš tím...ale já myslím že budou stejně v hajzlu všecky tak je budš muset poměnit všechny...ten prasklej a ten vedle něj určitě...akorát se ten třetí nebude moct chladit
chlazení by se nějak zvládlo, problém bude spíš jak ho tam vměstnat. při nejhorším tam nechám dva a nebudu to tak trápit:neutral:
Pokud nemůžeš sehnat přesně tenhle typ u nás, tak bývá dobrý podívat se jestli některý z výrobců téhle nebo odpovídajíci součástky neposílá vzorky zdarma. Občas se takhle vyřeší problémy s nedostupností, nebo příliš drahými součástkami :)
nebo, v nejhorsim pripade se tam daj dat v klasickejch pouzdrech
to by vyresilo jak chlazeni, tak vykon
ale je to spis az posledni reseni
Dal by som tam tie dva IRF - nevyzeraju byt velmi horsie. A samozrejme treba premerat aj tie druhe dva a tiez ich riadenie. Lebo ked tam ostane nieco zle, tak po zapnuti to bude zase horiet.
Co je IRF? poprosil bych vás o laické vyjadřování:neutral:
Myslel som tie IRF7416, co spominal Dr. Meduza
IRF je firma vyrábějící polovodičové součástky...taky se nazývá International Rectifier ;)...
ok díky v pondělí jdu na nákup, pak napíšu jak to dopadlo:D
Tyhle (nebo podobný) FETy se používají hodně v pulsních zdrojích na VGA ,a v noteboocívh.
Pravda. Tych 4410 mam v notebooku aspon 6 :) A tiez byvaju niektorych starsich doskach (Slot 1) - napr. od Intelu - ale castejsie sa vyskytuju N MOSFETy. P su dost zriedkave.