Výměna disku v NB - jak na to
Možná trochu (trochu víc :-) ) lamičkovský dotaz:
disk na notebooku se zřejmě chystá na cestu do křemíkového nebe, proto jsem se začal zajímat o možnost případné výměny.
Zajímalo by mě, zda někdo z vás vyměňoval na noťasu disk a jaké máte případné zkušenosti. V manuálu je jen postup výměny RAMky. U klasického počítače není co řešit, ale přiznám se, že do notebooku jsem ještě nikdy "nehrabal". Takže lamerský dotaz zní: je to podobně jednoduchá záležitost jako v klasickém počítači, nebo je lepší dát to do servisu? Ve značkovém servisu totiž mají ceny disků podstatně vyšší než v běžných netových obchodech.
Pro pořádek - je to Toshiba Satellite A10-S103 a už není v záruce.
Předem THX
Re: Výměna disku v NB - jak na to
Je to jednoducha vec. Alespon u meho ntb. Je tam jeden sroubek pro krizovy sroubovak. Pak uz jen staci chytnout za plastove madlo a vytahnout ho i s diskem.Nekdy musis vic zabrat. Sedi vetsinou jeste v takove kovove kleci pridelany 4 sroubky. Vymena hdd je tak na 1-5 min.
1. odsroubovat dekl
2. odpojit disk
3. pripojit disk
4. zasroubovat dekl
Fakt na tom neni nutne hledat vedu - jen obcas da praci najit ty sroubky, nekdy jsou poschovavane pod nalepkama, apod.
Osobne mam takovou deformaci, kdyz me prijde pod ruku novej NB, vetsinou se do nej hned mrknu jak je kde co poskladany, takze jsem uz par mel rozebranejch. Pokud na to nejdes kladivem a pacidlem, tak se nemusis bat ;-)
THX2ALL
Myslel jsem si hned, že v tom nemůže být taková věda. Doufám jenom, že najdu ten správný kryt ;-)
EDIT: Nalezeno, vyměněno....a funguje to. Ještě jednou THX2ALL za trpělivost s lamičkou ;-)
No já nevím.
V mém NTB jsem si paměť měnil a docela to šlo - sice je to poněkud jiné, než u PC (komplikovanější, než člověk přijde na ten grif), ale po chvíli tréninku se to dá.
Zato když jsem pak řešil výměnu disku, stačil mi jediný pohled pod kryt abych viděl, že tohle si prostě nedávám - možná to bylo notebookem, ale prostě vyndat to (jemně!) nějak nešlo. Proto jsem se rozhodl, zcela bez násilí si po nákupu nového disku v CC ho tam i nechat namontovat a bez problému.
Tímhle příspěvkem chci říct, že je jistá hranice - a co se týče NTB, tam je ještě níže! - odkdy už se nevyplatí riskovat poškození HW a je lepší to svěřit profíkům.
Paměť - OK, ale HDD - ee. Nicméně možná je to specifické u každého NTB. U toho mého se mi to vůbec nelíbilo... drželo to tam podeřele pevně a uvolnit se to nikde nechtělo... představa, že si vytrhnu ATA konektor z desky, se mi vůbec nezamlouvala...
V kazdom notebooku je to inak - napr. z mojho sa da disk vytiahnut so "suflikom" bez pouzitia nastrojov. Potom vymontovat zo suflika, namontovat novy a vlozit naspat.