-
Posta - dorucovani jinemu prijemci
Zdravim,
je to mozna trochu OT, ale urcite sem taky patri..
dva konkretni pripady:
1) prijdu domu, ve schrance papir ze mam balicek u nahradniho prijemce - sousedky o patro vys, chvili marne premyslim co to muze byt, pak jdu zazvonit a ptam se ze jim neco pro me prislo. Prej jo, ale je to vetsi krabice a nevedeli co to je, tak to dali dolu do kocarkarny (panelak). Zacina ve me narustat neprijemne podezreni a mrazeni v zadech. Kocakarna je pochopitelne otevrena a cele odpoledne tam beha dorost z naseho vchodu, nastesti je krabice v poradku. Doma se moje podezreni potvrdilo - od F-B me prisla opravena zrcadlovka 20D. Fakt jsem myslel, ze me budou omejvat :mad:
2) stejnej pripad, ale tentokrat dokonce i bez oznameni do schranky, navic doporucena zasilka, vecer u nas zvoni po 22h nejakej chlapek co se predstavuje jako nas soused a dava mi balicek, kde poznavam svou objednavku z Oehlingu za cca 5k :o
A ted mi nekdo reknete co delat, kdybych a) nemel poctiveho souseda, nebo b) v kocarkare si nekdo udela z meho fotaku za 30k kopaci mic..
- posta je z toho venku, zasilku "regulerne" nekomu predala
- firma je v klidu, odeslano, potvrzeno
- soused/ka sice asi by mela nejakou zodpovednost, ale zase jak on(a) k tomu prijde ?
- ja mam smulu, protoze nebudu mit bud nic, nebo rozmlacenej balik
A jak se proti tomu branit ?
- Oehling jsem hned kontaktoval, omlouvali se, ze to je chyba PPL, oni za to nemuzou
- Posta je ..... (radeji bez komentare), tam je zbytecne se snazit neco domlouvat
- Obehnout vsechny partaje ve vchodu a durazne je varovat aby neprijimali moje zasilky, jinak jim hrozi odpovednost za ztratu/poskozeni veci ? :o
-
Re: Posta - dorucovani jinemu prijemci
Ked je raz zasielka doporucena, tak sa moze posta/PPL na hlavu postavit, nedorucila to osobe, ktoru ma napisanu ako adresata, takze musia cvakat skodu.
-
Tak to bych si stežoval příslušným orgánům pošty. Asi bych byl straasne nasranej a zlej, na tvem miste
-
Obavam se, ze dokud se neco opravdu nestane, s "nasi" postou nic nehne :-(
Tim myslim ze Blanenska posta je unikum, historky s nima by vydaly na mensi knizku. Navic je nemozne se na necem domluvit.
Je to ale od veci, tak za vsechny pripady jenom jeden - celkem mesic! jsem se snazil, aby me dorucili predplaceny casopis. Manzelka je na materske, takze doma, presto jsme tam nasli vzdycky jen listek "nezastizen", nikdo se neobtezoval ani zazvonit. Po mych celkem 3 urgencich se nic nezmenilo. Pak jsem si tam musel postupne 4x dojit osobne (a opravdu maximalne vytocenej), ale nic nemeli, protoze vse pry uz odeslali zpet jako nedorucitelne! Naposledy najednou odnekud vytahli vsechny zasilky mesic zpet (?!?!) a jeste se rozcilovali, ze jsem si je nevyzvedl. Jenom doplnim, ze vsechno bylo STEJNE cislo, ktere mi na moji prosbu a zdarma byli ochotni znovu poslat z jiste nejmenovane redakce, za coz jim patri muj dik. Vzal jsem si jedno cislo, ktere mi patrilo a zbytek jsem jim rekl at laskave vrati - ta postacka zrejme kouka s otevrenou pusou jeste dnes :-(
Ale to je OT, s tou doporucenou je to tedy asi jasne - je to na vrub dorucovaci spolecnosti, ale jak zabranit tomu, aby posta nedala jinam obycejnou zasilku (kdyz uz to firma tak posle) ?
-
Citace:
Původně odeslal Aigor
..., ale jak zabranit tomu, aby posta nedala jinam obycejnou zasilku (kdyz uz to firma tak posle) ?
imho ich treba poriadne oprat v "Obcanskem judu" alebo podobnych relaciach.
-
Hmm, predne ten kdo balik prebere to nejspis i podepise => dorucovatel by tezko dokazoval, ze balik dorucil adresatovi => skodu by hradil on.
Jinak sem si nechal poslat fotak na brachu, jelikoz to byl darek, a bracha nedostal ani oznameni o ulozeni zasilky, dostal az !! druhou !! upominku. Kdyz sme to sli vyzvednout, mela tam balik jeste jeho manzelka a oni mu o odmitly vydat, presto ze to byl obycejnej balik poslanej na dobirku. Kupodivu, doporucenej dopis daj klido sousedovi.
Zajimavy, ze kdyz si necham neco poslat na sebe, mam oznameni o doruceni vetsinou druhej den ve schrance, muzu si to jit jeste ten den vyzvednout a daj to komukoli, kdo je ochoten za to zaplatit.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
...Jinak sem si nechal poslat fotak na brachu, jelikoz to byl darek, a bracha nedostal ani oznameni o ulozeni zasilky, dostal az !! druhou !! upominku. Kdyz sme to sli vyzvednout, mela tam balik jeste jeho manzelka a oni mu o odmitly vydat, presto ze to byl obycejnej balik poslanej na dobirku. ...
Ja som si z f-b nechal poslat zrkadlovku normanou dobierkou... Po cca tyzdni som sa zacal vypytovat u f-b, ze co s tym je, zistil som, ze CR opustil balik do cca 36hod po odoslani a nakoniec som siel robit bordel na vlastnu postu, pretoze tam vyse tyzdna stal, neboli mi schopni dorucit oznamenie a ked som ho preberal, tak som musel podpisat vyhlasenie, ze ho preberiem aj ked som dopredu nevedel cenu (pretoze ju akoze mohla vyratat podla kurzu az ked si bola ista, ze jej zaplatim)... Takze asi tolko k poste... :rolleyes:
-
Koukam, ze v tom nejsem sam...
ad Jezevec - tohle je u nas naprosto normalni, mam pocit ze zalezi na tom jak se ktery dorucovatel vyspi :-(
Dulezita otazka: Ma posta odpovednost za doruceni obycejne zasilky ? a do jake vyse ?
Nedavno jsem totiz potreboval neco pojistit a kamaradka, co nejakej cas brigadnicila na poste me presvedcovala, ze tohle je velkej humbuk, normalni zasilka skoro nic a pojisteni muzes mit do xxx, ale jejich odpovednost je silne omezena (hlavne u nefiremnich zasilek). Nakonec mi vyslo nejlevnejsi zaplatit nekomu benzin + neco na cestu a zajet na druhou stranu republiky osobne !
-
http://www.cpost.cz/jetspeed/portal/...itle=0&pgtyp=P
Tady je myslim vetsina odpovedi na to jak funguje CPosta.
-
Je to o lidech.
Pokud by se jednalo o opakované případy, udělal bych tam být postižený pěkný bordel, ale uvažte, že i pro poštu pracují ochotní a zodpovědní lidé a i ti se můžou splést...
-
Problem je hlavne v tom, ze rvat na ne na poste je uplne nanic, protoze to sou lidi, ktery zadny zasilky nedorucujou, sou to obycejny kancl krysy.
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Problem je hlavne v tom, ze rvat na ne na poste je uplne nanic, protoze to sou lidi, ktery zadny zasilky nedorucujou, sou to obycejny kancl krysy.
Trefne .o)
Ale vzdy je moznost zavolat si vedouciho, z meho laickeho pohledu tam od toho vedouci jsou :-)
-
U nás je to tak, že doručovatelé balíky (ani malilinkatý balíčky) naproto ZÁSADNĚ nenosí, jen mechanicky hoděj do schránky dopis, že tě nezastihli a je to pro ně vyřízený. I když pokaždé ("pro zkvalitnění služeb" :mweheh: ) na tom lísku zatrhnu, že sem rozhodně byl doma, tak se vůbec nic neděje.
Ale jak vidím, tohle je ještě ta lepší verze, kdyby to dali někomu jinýmu to bych rostl.
To že si může vyzvednout vaši dobírku na poště, to mi nepřijde zas tak divný, s vaším vozíkem v supermarketu taky může odjet kdokoliv, kdo to zaplatí (kdyby se mu třeba nechtělo vybírat zboží a to vaše by se mu líbilo :) - to by dokonce ani nebyla krádež). Ale on se najde málokdo, komu by se moje zboží hodilo a tak se ani moc nevyplatí ho krást.
Jinak dobrej rofl sem měl minule na poště ... došel mi balíček, byla tam taková hezká slečna a řekla:
"Je trochu pochroumanej, asi na něm byl nějakej větší balík. Ale úbytek na váze není :) "
"Hmm, tak to je super, ještě že si nenechávám posílat křišťál"
-
Doručení balíku je v ceně poštovného, takže pošta tím, že nechá pouze oznámení, aniž se balík pokusí doručit, vlastně okrádá zákazníky. Je sice možné objednat si telefonicky opětovné doručení, ale pokud neproběhl první pokus, je to trochu od věci, všechny tyto náklady by mělo pokrýt poštovné.
U nás to bylo tragické, balíky vůbec neroznášeli/nerozváželi, ve schránce se vždy objevilo oznámení, přestože byl celý den někdo doma... Od určité doby však začali vše korektně doručovat až domů. Od doručovatelů jsem se dozvěděl, že u nich pár lidí vyhodili... Důvod jejich vyhazovu neznám, ale předpokládám, že si asi někdo (víc lidí) postěžoval na správném místě...
-
Když to tady tak pozoruju, tak bych doporučoval postup "zpracuj si svého pošťáka"... Onehdá tady pracovala taková extréééémně líná doručovatelka. Kromě penzí důchodcům nedoručovala zdaleka nic, ani doporučenej dopis (to podotýkým, že jsme činžák s výtahem)... Jednou takhle jdu z venku, máma čekala důležitej dopor. dopis a byla kvůli tomu doma jak to šlo dlouho, než musela OPRAVDU odejít... A pak jsem měl "hlídat" já... No co budu povídat... Paní doručovatelka mě zrovna minula ve dveřích baráku... Já otevřu schránku a tam "adresát nezastižen" a obligátní "papírek"... Vylezu ven a ačkoli nejsem normálně nijak extrémně protivnej člověk, tak jsem velmi klidně, ale velmi nepříjemně paní doručovatelce oznámil, že teď ať kouká padat s tím dopisem k nám před dveře bytu a tam ho doručí, že protentokrát ještě na tuhle malou "příhodu" zapomeneme, nicméně jestli ji ještě takhle "nachytám" příště, tak budu otravovat její nadřízený tak dlouho, dokud nebude zametat veřejný hajzlíky....
No a voila, od té doby už zmíněná doručovatelka až do svého "převelení" doručovala jak na drátku :D
Takže souhlas, je to o LIDECH. Nevím, co je na tom pravdy, nicméně kamarádka dělala brigádu na poště a co tak vím, tak někteří doručovatelé si už pěkně v teple u kafíčka ty "oznámení o uložení zásilky" předepíšou rovnou v kanclíku a pak jenom rozházejí papírky, čili s sebou ty dopisy nebo balíky ani netahají...
-
D_a_v_i_d:
to je hezky, ale to by fakt musel mit clovek stesti a dorucovatelku "chytit na miste", jinak jednou jsme ji schvalne sledovali z okna a v "rozvazeni baliku" jsou neuveritelne rychli. Zazvoni na polovinu zvonku najednou, do zvonku se s nikym nebavi, vbehne dovnitr, nahazet listecky "nezastizen" a za dalsi dve sekundy uz uhani dodavkou pryc.
Na me byli dokonce jeste v telefonu drzi, kdyz sem ironicky poznamenal, ze pokud me nekdo "nezastihl", ma pouzit zvonek. Vedouci me zacal tvrdit, ze jestli me nezvoni zvonek, mame si ho nechat spravit. Pravda, po tretim upozorneni uz tolik humoru nemel.
Jako jedinou moznost asi opravdu vidim bod c.10, viz BlackMC
-
jj Dejve, tvoje metoda funguje, mohu rici z vlastni zkusenosti. Jinak vim o znamym, co mu taky "nebylo dorucovano" a nastesti to byl kultivovanej clovek, kteryho na poste znali lidi za prepazkou jako velmi prijemneho pana ve strednich letech. Nicmene jednou to uz fakt nevydrzel, prisel na postu a te dame za prepazkou oznamil, ze s nimi je spokojen az na toho "zasranyho zkurvenyho curaka, co mu nedoruci dopis od soudu i presto ze sedi celej den doma na prdeli a ceka na to. a ze estli se to bude opakovat, tak si na nej pocka a rozkope mu drzku tak, ze ty zuby neposbira." a ejhle, problem solved :-).
nicmene to je asi ten nejdrsnejsi pristup, co se tyce treba PPL, tak mi jednou mela dorazit zasilka s vecma na testy. byl to 320GB Western Digital NetCenter, bratru tehdy za nejakych 8-9 tisic. Manik od PPL si jednou nohou drzel vytah, ja hoslysel prijet, takze jsem automaticky vykouk ze dveri, usmal se, prohlasil "no vida!" a on mi ten balik dal a hend zas nastoupil do vytahu a odjel!!!! na nic se nezeptal, ani jak se jmenuju, proste mi dal do ruky balik za 9 tisic a uz sem ho nevidel!!!!
-
Ja postu resim jinak, protoze s postou v me prazske ctvrti mam ohledne rychlosti a kvality dorucovani taky jen ty "nejlepsi" zkusenosti.
Priklad - mel jsem na one poste mou byvalou "vicnezkamaradku" a tim padem, kdyz mi neco prislo, tak automaticky posilala SMS "prijd si pro balik" :)
Ted uz tam sice nedela, nicmene zvykl jsem si na tenhle zpusob - mam na postu telefon, kdyz mi nekdo potvrdi, ze balik dejme tomu vcera odeslal, tak ja za dva dny rano telefonuju na postu a ptam se, zda tam nemam balik ci dobirku na moje jmeno. Takhle to vzdy rano opakuju, az se dockam a pro balik si hned osobne dojedu.
K tomu prave obvykla situace - mam balik uz cca. tejden vyzvedlej a prijde mi teprve oznameni do schranky. Pokud bych mel na baliku lhutu doruceni treba do 7 dnu a pak doslat zpet, tak pulka baliku putuje zpatky ke svejm puvodnim majitelum, driv, nez si je bez telefonu na oznameni zjistim.
To je samozrejme mozny proto, ze mam postu skoro za rohem a ze si tam muzu zaparkovat autem, pokud mi prijde neco vetsiho, co bych rucne tahnul jak trezor.
Kdo ma postu daleko, nedisponuje autem nebo je kazdej den od rana do vecera v praci a nema moznost si tedy sam vec vyzvednout je v riti, to potom chapu...
Ale abych nekritizoval, diky tomu, ze jsem mel na poste znamou, vim, jak to funguje u nich a delat postaka neni urcite zadny med. Za ten minimalni plat musej treba jeste donaset a davat do schranek reklamu (nevim jak ted, ale kdysi mela posta takhle nasmlouvany ksefty), je jich malo (postovni okrsek je sice furt stejne velikej na jednoho dorucovatele, ale nekdo z papalasu posty jaksi nepostrehl, ze objemove je posty a dorucek treba 10x vice nez bylo a jeste treba musej cpat ty reklamy), jejich okrsky (bavil jsem se se slusnou a prijemnou dorucovatelkou v okrajovy ctvrti, kde ted bydlim) jsou nekde hooodne veliky a nikoho nezajima, ze kdyz si dala na pas krokomer, vyrazila na dorucky, tak vecer mela nachozeno asi 50km - coz neni moc lidsky behat denne, takze pouziva babetu, do ktery si sama plati benzin. Zamestanavatel to "jako" nevi, jelikoz prej svoje dopravni prostredky pouzivat nesmej, tim padem pri pripadnem urazu ji zamestanavatel nebude odskodnovat ani platit, protoze porusila jejich predpisy roznasky, ktery jsou tolerovany, "jakoze" se o tom nevi atd atd.
Opet to neni obhajoba slendrianu, linejch dorucovatelu a bordelu na poste, nicmene uvedomme si, ze klasickej postak (ten kdo skutecne smajda po ulici a celej den dorucuje zasilky vseho druhu) je taky jen clovek a neni to zrovna zazivna, dobre placena a jednoducha prace. A pokud nekdo praci k obzive potrebuje, pak musi delat treba postaka, ikdyz ho to nebavi.
Mimochodem, sahneme si do svedomi, jsme tu vsichni, pro ktere je prace konickem, jsme za ni dostatecne ohodnoceni, obcas ji nekde treba neodflinknem nebo si zaridime neco mimo praci? Bez cervenani reknu, ze minimalne jeden az dva body obcas splnuju, takze kdo je bez viny, at hodi kamenem... (akorat, ze nejsem postak a tedy na mne nikdo nenadava, ze mu nedorucuju baliky... :) )
Nicmene uznavam, ze pokud bych cekal treba fotak za 30kkc, dali ho do ruky my priblbly sousedce a ta mi ho pekne odnesla do volne pristupny kocarkarny, tak bych asi taky nevedel, koho zaskrtim driv, jestli sousedku, nebo dorucovatelku ... :)
-
Nedorucovani baliku je u nas klasika. Ze 4 ridicu co znam je to tak pul napul, dva korektni a dva vyplnovaci listecku. Blbe je, ze se ani neobtezuji ten listek do schranky hodit, ale nechaji ho dorucit druhy den postackou.
Mam uz naucene se ve stejny den v 5 hodin presunout na postu a pozadat na prepazce o kontrolu baliku v pocitaci a vyzvednuti baliku.
-
Když jsem loni na jaře v CC reklamoval zdroj, RAM a desku, vyšlo mě levněji si do té Prahy z Plzně zajet (žluťásky) a zaplatit si metro, než to posílat poštou (a to dokonce výrazně). Navíc RAMku a zdroj jsem měl ještě ten samý den (pondělí) kus za kus, desku mi ve čtvrtek přivezl opravenou spolužák z Prahy. A v pátek jsem měl doma zas funkční PC. Tož asi tak.
Na poště máme od jisté doby PO BOX a je také dán přísný zákaz dávat nám poštu do schránky v paneláku místo POB. Nicméně od té doby nebyl už jediný problém.
(pfuj, hrozná skladba vět)
-
to ze posta nedorucuje baliky...no uz jsem si zvykl...ale jednou jsem objednaval DVD prehravac (darek) - doruceni firmou RAVI-Express...(chtel jsem se prave vyhnout bajecnym sluzbam Ceske Posty)
prisel mi mail, ze zbozi bylo vyexpedovano, ale balik porad nikde. Zavolal jsem do RAVI, ze tam mam balik a kdy ho muzu cekat....a odpoved me uplne dostala "neprisli mi ridici do prace, nevim kdy to dorucime" !! nakonec jsem si musel pro balik dojet do jejich depa!! (jen na okraj...doruceni nebylo na me (na mamku), ale presto mi balik dali)
-
Docela bych uvital, kdyby posta system oznamovani trochu vylepsila a oznameni posilala treba mailem, aby clovek o baliku vedel hned. Neni nic prijemnejsiho, nez najit v patek ve schrance oznameni, ktere se dalo vyridit cestou domu a lze bohuzel vyresit az po vikendu, kdy na to nebude cas ...
-
Ono trbas kdyz mi nekdo posle obchodni balik, tak se muzu na netu podivat "kde je", jenze se tam vetsinou dovim max podaci postu a pak az "doruceno", kdyz mam balik uz tejden doma.
-
Ted jse si precetl ty jeji ujednani a nestcim se divit viz. text
Citace:
- Adresát si může u kterékoliv pošty vymínit, že jemu adresované poštovní zásilky a poštovní poukázky mají být dodávány jen jemu, nebo že mají být dodávány jen osobám zdržujícím se v jeho bytě.
- Pokud adresát nezvolí postup podle bodu 10. a pokud to neodporuje smlouvě uzavřené s odesílatelem, podnik může v případě jeho nepřítomnosti v bytě v době dodávání dodat poštovní zásilku nebo poštovní poukázku i jiné vhodné osobě, zejména sousedovi apod. V takovém případě vloží do adresátovy domovní schránky oznámení o tom, komu a kdy byla poštovní zásilka nebo poštovní poukázka dodána.
A ja si myslel ze pokud to clovek vylucne nepovoli tak nesmi nic takoveho delat. BTW o ruceni v pripade traty ani slovo
-
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Ono trbas kdyz mi nekdo posle obchodni balik, tak se muzu na netu podivat "kde je", jenze se tam vetsinou dovim max podaci postu a pak az "doruceno", kdyz mam balik uz tejden doma.
mno ma nedavna zkusenost s cp obch.balikem z czc hovori tak, ze kdyz sem druhy den na webu videl "balik je prave dorucovan", tak mi za hodiny zaklepal na dvere postak s balikem :-D. a opravdu to pekne sedlo na sebe, den predtim tam bylo neco jako , ze balik je dorucovan na postu PSC xxx xx.