Re: XML, XSL - jak zacit ?
Ohledne ukazek doporucim nektere serialy z http://interval.cz/vyvoj-aplikaci/xml/
Z editoru mam dobre zkusenosti s XMLSpy a XMLMind.
Chce to hlavne hodne testovat, idealne si vytisknout nejakou referecni prirucku a pak zkouset co to umi.
Jinak Kosek na tom webu ma taky par peknejch blbosti, takze bacha na to, generuje tam tusim XHTML pomoci html zpracovani ty sablony, coz je blbost, protoze XHTML neni html ale XML (s html to nebude validni).
Co se editoru tejce, pro zakladni pochopeni je idealni obycejnej textovej editor, vyrob si ruco nejaky XML data a pak si snima pomoci XSL hraj. Dou s tim delat celkem psi kusy.
Na hrani nepotrebujes ani srv, XSL umi trebas Firefox. Da se samo pouzit parser v PHP, ale ten taky neumi zdaleka vsechno - ja napriklad narazil na to, ze neumi xlink (to neumi ani FF) => nejde vlozit jinej XML (v mym pripade SVG). Obchazi se to pomoci DOM/javascriptu.
Taky se moc nespolehej na validator, protoze me trebas u zjevne validniho kodu tvrdi, ze nezna uvedeny tagy, tyka se predevsim pouzivani ruznych NS (kombinace xhtml, mathml, svg ...).
Jo, a jedna zasani informace nakonec ;), pokud chces pouzivat XML, tak se rozluc s IE. Musel bys pro nej nejen generovat obsah ale posilat mu i jiny hlavicky, protoze xml nezna. A kdyz naopak posles FF html/text, tak to logicky zpracuje jako html/text a ne xml => napr nepouzijie sablonu, ale zobrazi proste holy data.
Mno ohledne serveru se ptam proto, ze vetsinu projektu si pisu v PHP+MySQL, co jsem tak zatim kolem XML pochopil, tak na nektery veci by to bylo mnohem elegantnejsi reseni. Ostatne pres PHP nemusim generovat jen HTML, ale XML a po spojeni se sablonou by se me napr. vytvareni HTML i PDF v jednom libilo. Aspon jestli to spravne chapu...
Takze uvazuju o nejakym small home projektu na kterym bych si odzkousel jak to funguje a co mi to prinese.
Validaci kodu privitam, protoze co jsem se koukal, tak me to prijde ze 30% kodu je opisovani znacek, coz je a) opicarna a za b) velka moznost preklepu, ale jde to samozrejme i bez toho.
ad prohlizece, vim co to je ladit HTML+CSS, takze me to ani neprekvapuje ;-)
Hmmm, tak to je moc hezky. Sice moje anglictina je mizerna, zato ty ukazky jsou jsou srozumitelne dokonale.
Dobrej tip ;-)