Re: sprovozneni vadne RAM
Rozmyslal som nad tym - aj nad opravou modulov vymenou chipov. Najvacsi problem je zistit, ktory chip je zly. Niekedy su tam len zle spoje (tak som raz opravil nestandardny modul do notebooku Compaq).
spoj se s temito, umi to opravit:
MICRONIC Přerov s.r.o.
Na Hrázi 15, 750 02 Přerov
Daniel Smička
vedoucí střediska Computer Eden
d.smicka@micronic.cz
+420 581 288 135 +420 581 288 410
me nejde o zadnou komercni opravu, ten modul je shit PQI, ale pokud by slo z toho samo-domo jednoduse udelat 256MB modul tak to udelam - mam pro nej vyuziti, proto me spis zajima zda je to mozne a pripadne jak...
jako jedna varianta me napadlo odrezat/odpajet z jedne strany pametove cipy, ale nez cokoliv udelam, tak shanim radu / potvrzeni od nekoho kdo s tim ma jiz zkusenosti :)
kdyby se porovnal modul stejneho vyrobce / stejneho typu a polovicni velikosti, byl bych moudrejsi :) - mrknu na presne oznaceni :)
kazdopadne diky za tip na firmu, ktera se zabyva opravami
Problem je v tom, ze nevies, v ktorej polovici je chyba.
mozna placam do vetru, ale kdyz sezenu 256MB modul od stejneho vyrobce se stejnym PCB a stejnym oznacenim, tak bych mel vedet (vim ze chyba je v cca 56%) ze je to ta polovina, ktera u 256MB modulu neni osazena...
btw kapacita modulu se uklada do SPD informaci (asi ne, kdyz nektere vadne ram bios zobrazi s mensi kapacitou) nebo je tam pouze casovani?
Citace:
Původně odeslal jimmy
mozna placam do vetru, ale kdyz sezenu 256MB modul od stejneho vyrobce se stejnym PCB a stejnym oznacenim, tak bych mel vedet (vim ze chyba je v cca 56%) ze je to ta polovina, ktera u 256MB modulu neni osazena...
btw kapacita modulu se uklada do SPD informaci (asi ne, kdyz nektere vadne ram bios zobrazi s mensi kapacitou) nebo je tam pouze casovani?
v spd je kapacita i casovani, organizace (pocet radku, sloupku....) vlastne veskere informace o modulu. Potrebujes sehnat identicky modul s polovicni kapacitou, nejaky parametr tam bude polovicni (mozna pocet radek) a kapacita samo taky, pak zkus to spd preprogramovat a uvidis. Da se edit i stavajici, ale budes muset prepocitat soucet CRC. Pak uvidis bud to pojede nebo ne. Ja takhle z pameti V-data udelal na zkousku Kingmax :-)
P. S.:Samozrejme je na to potreba externi hw programator, aby se nejakej vykuj nezacal ptat: "Kde stahnu sw na preprogramovani spd?" :-D
Software na preprogramovani SPD najdes v tehle diskuzi
http://www.xtremesystems.org/forums/...ad.php?t=85533
Vetsina desek umi SPD totalne ignorovat, takze v tom problem nevidim, nemusi na modulu vubec bejt, MB si pak velikost spocita sam. Problem budes mit s identifikaci vadnyho swaba, musel bys to bud proste zkusit nebo testovat kazdej zvlast. Pripadne by sis musel zjistit organizaci ty pameti a pak urcit kde je chyba.
Ciste teoreticky bych se pokusil zjistit v jakym bitu se chyba vyskytuje a zkusil z toho odhadnou kterej chip to bude.
Velkost sa asi vzdy pocita, v SPD je to viac-menej len na okrasu. Pouzivanie SPD sa na mnohych doskach zapinat/vypinat, len niektore dosky v znackovych PC a serveroch pouzivaju casovanie podla SPD a neda sa to zmenit.
SPD sa da samozrejme programovat aj priamo na pamati - je to len seriova EEPROMka pripojena na systemovu SMBus zbernicu - a podla specifikacie nesmie byt chranena proti zapisu.
jak jiz jsem rekl, klidne z toho udelam 256MB modul, zjistovani vadneho chipu + jeho vymena nestoji za tu namahu (alespon ne u modulu teto znacky / kvality) :)
kazdopadne pro Briketu "karma" za skvely odkaz na stranky, uz jsem dokonce sehnal i novejsi verzi programatoru, takze jakmile se casove urvu, tak zacnu s laborovanim.
zatim diky vsem za odpovedi
p.s.:
Thaiphoon Burner - Version 2.0.0.0 Build 0408 Final naleznete zde ("zbytek" si uz naleznete sami):
http://cbid.amdclub.ru/files/thphn20.zip
nejake ty SPD dumpy zde:
http://cbid.amdclub.ru/files/dumps1.zip
http://cbid.amdclub.ru/files/dumps2.zip
Ja doporucuju sundat na druhe strane 1 chip, tim z toho udelas 256MB modul, pak pustis test a pokud jsi trefil tu spravnou stranu, mas z toho funkcni 256MB modul a je vymalovano ... pokud je chyba na prvni strane, pak ten chip osadis zpatky a sundas jinej z prvni strany.
A s tym SPD nerob nic, je to zbytocne.
Ted mi doslo, ze jsem to nenapsal uplne spravne - pokud bude vadnej chip na 1. strane, je to spatny - u jednostrannyho modulu musi byt osazena 1. strana. V takovym pripade nez hledat vadnej chip, bude lepsi sundat celou 1. stranu, a chipy z druhe strany osadit na 1. stranu (sikula s horkovzdusnou stanici by to mel za pul hodinky zvladnout).
Musi to byt na prvej strane? IMHO nie - kazda strana byva zapojena ako samostatny bank a doske by malo byt jedno, v ktorom banku pamat je (niektore vynimky s integrovanou grafikou potvrdzuju pravidlo).
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Velkost sa asi vzdy pocita, v SPD je to viac-menej len na okrasu. Pouzivanie SPD sa na mnohych doskach zapinat/vypinat, len niektore dosky v znackovych PC a serveroch pouzivaju casovanie podla SPD a neda sa to zmenit.
SPD sa da samozrejme programovat aj priamo na pamati - je to len seriova EEPROMka pripojena na systemovu SMBus zbernicu - a podla specifikacie nesmie byt chranena proti zapisu.
Ja sem lama, (uz zapominam) mas uplnou pravdu, tu upravu jsem tenkrat delal kvuli tomu ze ty pameti byly v desce znacky Intel (v biosu se nedalo nastavit temer nic) a ja potreboval doplnit udaj PC100 CL2, puvodne tam bylo jen PC133 CL3 a tenkrat u SDRAM to byl hodne znatelny rozdil (CL2 a CL3).
Takze se omlouvam pro vetsinu desek udaje v spd uz tak dulezity nejsou.
Ano, Intely beru casovanie zo SPD.
takze at to shrnu - 256MB modul stejne znacky a stejneho typu jsem nasel na obrazku - cipy na strane pinu 93-184 chybi, z toho usuzuji, ze PRAVDEPODOBNE tato strana pameti je prave 257.-512. megabajt (nemusi byt pravda)
opravdu staci odebrat jeden pametovy cip jak pise Mymak? predpokladam ze jednodussi reseni - zalakovani nejakych pinu - urcite neexistuje/nejde pouzit nebo se o nem nevi
jeste me napadlo opatrne prerusit cestu k pinu 1 (Vdd - power supply) nebo 3 (Vddq - DQ power supply) jednoho cipu, coz by melo byt jedno z napajeni cipu (piny 1,3,5,7,9,12,15,18 48,49,52,55,58,61,64,66) - ta cesta by mela jit opravit lip nez sundavani / nasazovani cipu.
Citace:
Původně odeslal Mymak
Ja doporucuju sundat na druhe strane 1 chip, tim z toho udelas 256MB modul, pak pustis test a pokud jsi trefil tu spravnou stranu, mas z toho funkcni 256MB modul a je vymalovano ... pokud je chyba na prvni strane, pak ten chip osadis zpatky a sundas jinej z prvni strany.
Citace:
Původně odeslal jimmy
takze at to shrnu - 256MB modul stejne znacky a stejneho typu jsem nasel na obrazku - cipy na strane pinu 93-184 chybi, z toho usuzuji, ze PRAVDEPODOBNE tato strana pameti je prave 257.-512. megabajt (nemusi byt pravda)
opravdu staci odebrat jeden pametovy cip jak pise Mymak? predpokladam ze jednodussi reseni - zalakovani nejakych pinu - urcite neexistuje/nejde pouzit nebo se o nem nevi
jeste me napadlo opatrne prerusit cestu k pinu 1 (Vdd - power supply) nebo 3 (Vddq - DQ power supply) jednoho cipu, coz by melo byt jedno z napajeni cipu (piny 1,3,5,7,9,12,15,18 48,49,52,55,58,61,64,66) - ta cesta by mela jit opravit lip nez sundavani / nasazovani cipu.
no ja bych si radsi dal tu praci, nez neco prerusovat ... ale jak myslis ... kazdopadne mam odzkouseno, ze pokud z druhe strany sundas jeden chip, celou stranu znefunkcnis, system ji nezdetekuje a jede jen pulka
zatim nemam moc casu na "zakrok" tak sem alespon hodim zajimavy link s popisem co je ulozeno v SPD - mimo jine je tam ulozeny i pocet HW Banku apod.
http://www.simmtester.com/page/news/...ws.asp?num=101
Ano, je tam vselico. V skutocnosti sa z toho vsak na mnohych doskach takmer (alebo az vobec) nic nepouziva. Mnohe moduly tam maju totiz zapisane uplne blbosti - a aj preto su s nimi problemy v serveroch, znackovych PC a pod.
Tak aj ku mne sa prave dostala poskodena Apacer RAM - 256MB, oboj stranna, spolu 16 chipov Nanya. PC2100 CL2. Na 100MHz FSB, cize DDR 133MHz (FSB + 33MHz) efektivne bezi bezproblemov, Windoze, Goldmemory a pod. Proste 100% ok na 133MHz. Ale na 133MHz DDR cize 266MHz efektivne chyby uz pri nabiehani Windoze to laguje... Nech nastavim casovanie hocijako nejde to, s voltazou nemozem pri tejto starej doske hybat, mozno by pomohlo vyssie Vddr... Tak skusim prehriat vsetky kontakty a uvidime co to povie, ked nie tak sundam z jednej strany chip, ked uz nebude cela 256 funkcna tak aj 128MB je volaco, ked mam volny slot a nemusi zbytocne lezat v sufliku... :P Dam vediet ako som dopadol... :)
EDIT: som zabudol, ta RAMka bola v kompe s EC 300W + MSI, kde zdroj odpalil dosku a odvtedy robi toto RAMka... Doska zhorela uplne a zdroj zatial ide, ale je to taky killer ocividne :o :D
takze ja svuj problem nakonec vyresil vymenou pres znameho :), ale pro LINUXaky mam mozna zajimavy odkaz, pokud sve vadne pameti nechteji jen tak hodit do kose
http://rick.vanrein.org/linux/badram/
http://badmem.sourceforge.net/
EDIT: dokonce i pro DOS / Win9x neco existuje
https://sourceforge.net/projects/badxms