Jaky HW pouzit na zalohu dat?
Ahoj ve spolek! :) ..byl jsem pozadan, abych vyresil zalohu pro 2 PC, potrebuje to bejt znacne blbuvzdorny a spolehlivy reseni, nic nikam prenaset, vypalovani na DVD je uz prej moc slozity... moje napady:
1) HDD+externi usb box ..ke kazdymu pc 1 komplet
2) Flash pamet + ctecka ..stejny jako vyse
3) paskova mechanika, to po me chteli oni, ale myslim, ze to uz je dost prehnany
4) nejaky pc na siti a na nej to vsechno valit.. ale bojim se moznosti blesku a odporouceni se disku..
5)LAN disk, celkem zajmavej je treba WD 320GB
..je neco z tohodle pouzitelny, resp. mate nejakou lepis variantu? ..diky za kazdou Vasi radu :)
lullu
EDIT: pridana varianta 5)
Re: Jaky HW pouzit na zalohu dat?
my to resime tak, ze je v siti vyhrazeno pc na ktere se kazdou noc dela rozdilova zaloha dat... a ta se vypaluje na DVD (jednou za mesic).
Pravdepodobnost, ze by odeslo PC se zalohama a i zdrojove pc naraz je podle nas mala...(snad ;) )
..to neni rozhodne spatny, ale dalsi pc tam dat nemuzu a delal jsem pruzkum terenu a 1pc je par mesicu stary s WXP a druhy je starej srot s W95, ktery nema usb, takze zustavaj asi 2 moznosti, bud ten lan disk, nebo 2x nejakej usb disk.. za zminku taky urcite stoji, ze ty zalohy maj jenom par mega, nic velkyho to nebude.. dik
No, budu uprimnej, pokud to ma par MB, tak zaloha na CD je nejjednodussi (pokud je poradek v datech) a nejlevnejsi. Pokud nechces 3. pc, kterej by to obstaral sam a sitovej disk je imho drahy reseni pro Tve pozadavky, tak zaloha na CD/DVD mne porad vychazi nejlip.
Asi DVD-RAM. Da sa na to zapisovat ako na obycajny disk a oproti DVD+(-)R(W) je to aspon trochu spolahlive.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Asi DVD-RAM. Da sa na to zapisovat ako na obycajny disk a oproti DVD+(-)R(W) je to aspon trochu spolahlive.
Přesně! Nejlevnější, nejspolehlivější.
Nestacila by automaticka "krížová záloha" tych dolezitych dat medzi tymi dvomi PC ???
Tych niekolko MB dolezitych dat z PC1 nechas cez software automaticky zalohovat do zadanej zlozky v PC2 a opacne a samozrejme sem tam to skopnes na nejaku placku ;)
imho Ti blesk neodpali data na DVD-RAM, kterou mas u sebe ;-)
Citace:
Původně odeslal Brogg
imho Ti blesk neodpali data na DVD-RAM, kterou mas u sebe ;-)
Co furt mate s tymi bleskami ???
Musim povedat, ze pocas mojej X-rocnej prace v oblasti IT sa ani jeden z tych stoviek PC, pri ktorych som sa pohyboval neznicil bleskom :rolleyes:
Uzivatel lullu sa pytal na jednoduche riesenie zalohovania - tak som mu nieco jednoduche navrhol (osobne som to pouzival pred X rokmi na dvoch zosietovanych masinach), ale netvrdim, ze to je samozrejme najlepsie riesenie ;)
..mnoo, to dvd-ram nezni vubec spatne, musel bych ovsem koupit 2mechaniky, neptejte se proc, musi to bejt vopravdu co nejprmitivnejsi pro obsluhu :) ..ovsem je tu mensi problem, sehnat dvdram mechaniku, ktera jede i pod w95.. naklady by byly ale cca 2x nizsi nez na ten landisk, to je pekny :)
EDIT: co se těch blesků týče, v tomhle baráku odešly během bouřky už asi 3pc, několik satelitů a další elektronika... teď už to při každý bouřce tahaj ze zásuvky :)
Citace:
Původně odeslal lullu
..mnoo, to dvd-ram nezni vubec spatne, musel bych ovsem koupit 2mechaniky, neptejte se proc, musi to bejt vopravdu co nejprmitivnejsi pro obsluhu :) ..ovsem je tu mensi problem, sehnat dvdram mechaniku, ktera jede i pod w95.. naklady by byly ale cca 2x nizsi nez na ten landisk, to je pekny :)
EDIT: co se těch blesků týče, v tomhle baráku odešly během bouřky už asi 3pc, několik satelitů a další elektronika... teď už to při každý bouřce tahaj ze zásuvky :)
Ty DVD-RAM mechaniky jsou podle mě taky ideální jsou navrhovány na vyšší výdrž až 10k přepisů myslím. a ta jednoduchost bude zaručena , stačí když dotyční správci dat umějí v průzkumníku kopírovat . DVD-RAM v patřičním UDF formátu funguje jako běžný hdd a dá se na něm kopírovat a mazat.
Citace:
Původně odeslal aless
jsou navrhovány na vyšší výdrž až 10k přepisů myslím
Jen pro upřesnění: médium má vydržet až 100k přepisů.
..super, asi bych to vyřešil těma dvd-ram mechanikama, ale ještě drobnost, u nějakejch starejch mechanik podpora dvd-ram pro w95 byla, ale lezu teď po eshopech a nikde nemůžu najít mechaniku, která by ofic pracovala v těhlech prawidlich, popřípadě nemám zdání, jestli w95 vůbec uměj třeba automaticky zálohovat třeba pří každym spuštění počítače...
Vo Windows 95 s tym bude problem - nie je tam podpora UDF a drivery od vyrobcov asi tiez nebudu. Daj DVD-RAM len do toho druheho PC a pouzi zdielanie.
Na zalohovanie cez siet sa da jednoducho spravit BAT subor (na zaciatku namountujes sietovy disk ako pismeno prikazom NET USE, zalohujes prikazom XCOPY a odmountujes disk). Potom staci vytvorit na desktope odkaz na ten BAT.
Tak jak jsem to teda nakonec vyřešil:
1)Počítače jsem sesíťoval ..ve W95 nemůžu procházet síť, ale z win XP ano a disk s w95 vidim..
2)Do pc s WinXP jsem koupil DVDRAM(LG GSA H20L) a jedno 4,7gb DVDRAM
3)udělal jsem kompletní zálohu na 1 DVD a pak už jsem naloadoval to DVDRAM
4) ..a tady si ještě nejsem jistej.. můžu k zálohování používat klasickej win backup, nebo je lepší použít nějakej externí soft jako např. trueimage? ..a ještě detail, zálohu je asi vhodný dělat rozdílovou? díky :)