Nahradí úplně Flashové disky HDD ??
Jaký je váš názor na tuhle tématiku ? Myslíte že za 10 let budeme na pevné disky hledět jen jako na slepou cestu v dějinách vývoje počítačů ? Dokaží svou kapacitou flashové disky nahradit HDD ?
Můj názor je ten , že než dokáží nahradit uplně pevné disky tak se budou Flash a HDD disky používat spolu v jednom počítači , flash disk jako rychlý swap inteligentního operačního systému ( Bill forever) . Takový Swap by mohl sloužit třeba jako úložiště nejpoužívanějších programů , her které OS /asi win :) / vyhodnotí a dá jim vyšší prioritu pro ukládání na tento Swap (flash disk) .
Nedokážu si moc představit, se současnou technlogií bez opravdu velkého průlomu v hustote pamětových buněk na mm2 . By Flash disky dokázaly ohrozit pevné disky na pozici úložiště dat, opravdové úložiště dat nemyslím pár GB nainstalovanych her, programů a podobně .
Re: Nahradí úplně Flashové disky HDD ??
Myslím, že flash paměti to nebudou, mají příliš nedostatků (složitý způsob zápisu, relativně malý počet cyklů přepsání atd...). Spíše budou HDD nahrazeny něčím jako MRAM nebo paměťmi s feroelektrickým filmem. Obě technologie mají potenciál nahradit většinu používaných pamětí (DRAM, flash, HDD).
http://en.wikipedia.org/wiki/MRAM
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferroelectric_RAM
Za 10 let? Mno nevím :). Vem si co bylo před deseti lety. Nedokážu si troufnout co se bude používat, ale mám z toho trochu strach... (Třeba si tendle thread za 10 let někdo přečte :))).)
Citace:
Původně odeslal Perfect_
Za 10 let? Mno nevím :). Vem si co bylo před deseti lety. Nedokážu si troufnout co se bude používat, ale mám z toho trochu strach... (Třeba si tendle thread za 10 let někdo přečte :))).)
Leda tak na Archive.org :D
Citace:
Původně odeslal Perfect_
Za 10 let? Mno nevím :). Vem si co bylo před deseti lety.
...no pred desiatimi rokmi boli pevne disky konstrukcne viac/menej rovnake ako dnes, len pomalsie a s ovela mensou kapacitou ;)
Citace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
...no pred desiatimi rokmi boli pevne disky konstrukcne viac/menej rovnake ako dnes, len pomalsie a s ovela mensou kapacitou ;)
suhlas, disky su v zasade stale rovnake, len o nieco modernejsie ;)
Za poslednich deset let se pocitace nejak vyrazne nezmenily - jen jsou o "neco" rychlejsi (tak nejake ty detaily by se nasly - 64bit, prosazovani dvoujader, PCI-e, sata atp - ale nic podstatneho).
no nevim, podle me je nenahradi, pouze by tyto pameti zacit slouzit jako bootovaci a swapovaci hdd, ale skladovani dat bude porad levnejsi na hdd, a rychlost je dostatecna. Dyt i dnes se pouzivaji magneticke pasky pro zaznam dat, protoze to je levne a vejde se tam toho hooodne. Kor kdyz to jsou data, ktera slouzi pouze jako zaloha a nepocita se s jejich castym pouzivani. Takzi si myslim ze se rozsireji ram/flash disky, ale spise jen jako rychle medium, ne na permanentni uschovu.
Citace:
Původně odeslal Wiruz
no nevim, podle me je nenahradi, pouze by tyto pameti zacit slouzit jako bootovaci a swapovaci hdd, ale skladovani dat bude porad levnejsi na hdd, a rychlost je dostatecna. Dyt i dnes se pouzivaji magneticke pasky pro zaznam dat, protoze to je levne a vejde se tam toho hooodne. Kor kdyz to jsou data, ktera slouzi pouze jako zaloha a nepocita se s jejich castym pouzivani. Takzi si myslim ze se rozsireji ram/flash disky, ale spise jen jako rychle medium, ne na permanentni uschovu.
Taky mám takový názor. Samsung plánuje pro rok 2008, že 20% z vyrobených disků budou právě Flash disky. Pravděpodobně drtivá většina bude do notebooků ale i tak je to podle mě veliké číslo když jejich kapacita bude v roce 2008 nekde kolem 50-100GB což by melo být náležité drahé.