Kdo mi vlezl po LAN do PC?
Lze nějak zpětně zjistit, kdo (PC nebo user) se po LAN (lokálně) připojil k mému PC (o stahování dat ani nemluvím)? OS je Windows XP Pro.
Neukládají si taková připojení windows někam do nějakého logu? Lze odlišit jestli někdo přistupoval ke sdílené složce a kdo do celého PC.
Díky za jakoukoliv informaci. A případně tip jak něco takového pro příště co nejelegantněji monitorovat.
P.S. Nehledám hackera, ale standardního uživatele, který po LANce kopíroval z mé sdílené složky. (není důležité kdy a co, ale stačilo by mi vědět jestli vůbec a kdo)
Re: Kdo mi vlezl po LAN do PC?
v zadnym logu to urco nebude (neprisuzuj windows nadprirozene schopnosti :-D ) jednu dobu jsem pouzival na monitorovani pohybu ve sdilenych slozkach program netaware
Je potreba zapnout auditovani a objevi se ti to ve spravci udalosti. Ted ti to ale nepomuze, zpetne to nejde. Proc to neresis na urovni pristupovych prav? To mas k tomu adresari pristup pro Everyone?
Pomoci auditlogu ve win to lze zjistit, ale ten je defaultne vypnuty a kdyz je zapnuty, tak zabira pomerne hodne mista (pokud logujes vsechno) a ne vsechno se z nej da rozumne zjistit.
Citace:
Původně odeslal briketa
Je potreba zapnout auditovani a objevi se ti to ve spravci udalosti. Ted ti to ale nepomuze, zpetne to nejde. Proc to neresis na urovni pristupovych prav? To mas k tomu adresari pristup pro Everyone?
Teď už ne, ale omylem se stalo. :-) Teď je dohledávám jestli toho někdo využil nebo ne. :-/
Pokud to už nepůjde dohledat zpětně, tak mám holt smůlu.
Ale je nějaká možnost (nejlépe co nejjednodušší nástroj) ja monitorovat přístupy userů v LAN na moje PC, případně pokusy o to?
Pomůže s tím třeba firewall? (Kerio)
Díky za tipy.
Pokud si dobře pamatuji, tak ten ti maximálně určí IP a port přístupu. Podle mě je nejjednodušší metodou aktivovat audit (Nástroje pro správu - místní zásady). Pak se ti bude vše, co povolíš logovat do Prohlížeče událostí.
Pokud si náhodou uživatel mirandy....mam pro tebe tip. Existuje plug-in WUMF: Who uses my files? Ten ukazuje kteří uživatelé jsou zrovna vzdáleně přihlášeni.
Citace:
Původně odeslal Gregy
Pokud si náhodou uživatel mirandy....mam pro tebe tip. Existuje plug-in WUMF: Who uses my files? Ten ukazuje kteří uživatelé jsou zrovna vzdáleně přihlášeni.
a nebo mnou jiz zmineny net aware
A jesště...somotné win to umí taky stačí jít do ovl.panely->nástroje pro správu->správa pc->sdílené složky->relace a tam je vidět seznam právě přihlášených uživatelů