já si myslim. že pokud člověk fotí rozumně a podle pravejch potřeb namísto neustálýho "cvakání foťákem" na plný rozlišení tak tu 512ku na 1 zátah nezaplní.
dnes sem koupil 4 panasonicy 2600 za 360kč a bude hej.. už je cykluju :-)
Printable View
já si myslim. že pokud člověk fotí rozumně a podle pravejch potřeb namísto neustálýho "cvakání foťákem" na plný rozlišení tak tu 512ku na 1 zátah nezaplní.
dnes sem koupil 4 panasonicy 2600 za 360kč a bude hej.. už je cykluju :-)
512tku s 5+mpix fotakom zaplnis na pockanie... Das na nu ~200 fotiek a ked fotis nejaku lubovolnu akciu, hlavne taku, kde su zle svetelne podmienky, tak ti neostava nic ine iba cvakat a este raz cvakat, aby ti ostalo aspon par dobrych zaberov...Citace:
Původně odeslal crashpc
Mno ja mam 512MB kartu k 3megapixelu (Canon S1 IS) a je to imho tak akorat. Do rezervy mam 128MB, ale moc casto ji nevytahuju, jen - jak bylo receno - v horsich svetelnych podminkach, kde to je jen o cvakani (zejmena u meho foto, ktery neumi v seru ostrit).
BTW papirove se na 512ku vejde u me cca. 310 fotek. v realu cca o 50 vic.
jj to záleží i na tom co fotíš!!!
to PiT: no, víš to je právě ono. cvakálci ať si cvakaj ale
dám ti návod jak to hned nevycvakat:
1)necvakej neustále kvůli každý volovině
2)cvakej vždy se správnym rozlišenim a ne furt jen na plnej kotel.
3) po akcičce nebo v průběhu vymazávej nejhorší fotky.
4) rozlišení neni vše a tak když máš dobrej foťák s poloautomatikou nebo manuálem, už ti nevyjde tolik hnusnejch snímků takže nejen že nezaplníš kartu nepovedenejma snímkama (chce to trochu praxe) ale do 5mpx (max!) se karta při takovymhle jednání nezaplní.
5)nemusíš mít ty fotky ve foťáku půl roku. archivuj to!
pokud se tohle naučíš, 512 bude až až....
Ak fotis akciu (napr. koncert, svadbu, stuzkovu, oslavu, blabla...) ako vies, co je a co nie je volovina? Taktiez zabudni vo vacsine pripadov na blesk. Ostatne, ak chces dobru foto, tak na interny blesk zabudni celkovo :)Citace:
Původně odeslal crashpc
Alebo si zajdi do ZOO... Hned mas kartu plnu :)
Ine rozlisenie ako maximalne nema zmysel ak chcem fotky dalej spracovat/publikovat/tlacit. Pri kvalite a zoome kompaktu je aj 5mpix casto malo.Citace:
Původně odeslal crashpc
To je samozrejmost... No nie vzdy je na to cas.Citace:
Původně odeslal crashpc
Poloautomatika ani manual ta u kompaktu nespasia, su tam len "na hranie"... Akonahle mas co i len trochu horsie podmienky, su problemy s ostrenim a manualne ostrenie je u kompaktov dobre fakt len na staticke sceny, kde mas dostatok casu s tym "srandovat", co sa priorit clony a casu tyka, mam to vobec komentovat? ;D (ale ano, obcas som ich pouzil... na makro alebo ked som sa hral...)Citace:
Původně odeslal crashpc
Bol som vyse roka majitelom Canon Powershopt A95, teraz mam EOS 350D. Ano, 512MB karta bola pre ten kompakt imho spravne optimum, no zaplnit sa dala bez problemov.Citace:
Původně odeslal crashpc
No myslim ze tyhle komentare jsou trosku mimo, crashpc.
Zejmena foceni na nizsi rozliseni nez je native fotaku - stejne jako je nesmysl vyuzivat efekty (BW, sepia...), tak je nesmysl vyuzivat zmensovani fotek ve fotaku. V kompu si muzes vse zpracovat lip...
Co se tyce praskani hafo fotek, tak jak bylo receno - ne vzdy muzes pouzivat blesk a ne vzdy mas cas mazat nepovedeny fotky.
Jinak co se tyce priority casu/clony, tak ja je u sveho (kompaktu) S1 IS vyuzivam, prakticky vzato nefotim na jiny rezim nez prioritu clony, kdyz fotim nejaky sportovni veci tak na prioritu casu - ale jen pri horsich svet. podminkach, na P fotim jen obcas a na A nebo scenicky rezimy vubec.
na manual obcas :) [hlavne u statickych scen]
...no jinak zoo je dobrej priklad jak rychle zaplnit celou kartu :)
hoši hoši.... asi ste si to vzali mock srdci. když něco prostě nejde tak nejde! já vás nenutim "šetřit snímkama"!!! jen když dodržíte pár pravidel, tak na tom budete líp.
to pit:
1) pokud fotíš nějakej koncert nebo v zoo tak snad poznáš co je volovina ne? nějakej přiblblej xicht diváka před kamerou nebrat.... zas tak šíleně to ořezávat prostě nemusíš. jen koukat aby nebyly kraviny.
2) nevim čemu se bráníš nefotit na plný rozlišení. rozlišení je třeba ale vsadil bych se že bych na tvý kartě bych našel hooodně fotek který kdyby byly vyfocený v 2048X536 namísto 25XXxXXXX tak si toho nikdo ani nevšimne a nebude řešit. samozřejmě se zas neni třeba omezovat... jestli je 5Mpx málo tak seš docela dobrej ďábel. ono je ale problém že při průměru je lepší mít 4mpx foťák za tu samou cenu jak 6mpx, protože s takovejma kompakt shit cvakátkama pro děti ti vyjde třičtvrtě fotek naho.....
btw když to tak publikuješ, v jakym rozlišení se na to koukaj ty lidi? rezerva je dobrá ale často netřeba.
3) ano, někdy fakt neni čas. a tak se promaže později. jestli nafotíš víc jak 300 fotek na jeden zátah tak si dobrej břídil :-D
4) u středně ok foťáků tě poloautomatika nebo manuál docela často vytáhnou ze šlamastiky, zvlášť když fotíš někde v divadle bez blesku.....
jinak je automatika docela příjemná věc. zvlášť když potřebuješ mít foťák v akci co nejrychlejc pro zachycení momentky...
5) Každá karta se zaplní.. a v jádru máš pravdu, proš si nepřiplatit 400 a mít rovnou celý Gigo? to je pár kaček... a pokud musíš rychle něco zachycovat, neni čas řešit nastavení foťáku... a tak se místo hodí.... záleží to asi od použití...
to marty: ani ne hele :-D
víš, hodně lidí neumí, nemá čas nebo by nerada s tou fotkou něco dělalo a dnešní procesory ve foťákách si s některejma věcma ještě furt poraděj stejně, néli líp než počítač.
je pravda že nativní rozlišení je nativní rozlišení ale ve jménu neplejtvání karty a dodatečný úpravy velikosti snímku v PC proč ne?! někdy fotíš blbosti nebo jen "informativně" a tak proč plnit kartu megasnímkama? efekty sou míň využitelný ale občas, pro umělecký záměry proč ne. když to uděláš hned ve foťáku, nemusíš se s tim pak patlat.
co se velkýho počtu nasekanejch fotek týče, nemyslel sem to přehnaně. doufám že víš co myslim, prostě takový ty přehnaný cvakálky co nevědi co by s těma prstama dělali...
jj foťák s nastavenim priorit je moooc dobrá věc! no a manuál fakt asi jen na stativu... scenerický režimy jen ve výjímečnejch situacích...
k tomu zoo: joo to je fakt moc dobrej příklad. lepší by mě nenapadl. opravdu!....
jde ale o to co jste za člověka... když se vám líbí zoo tak si kupte 1GB paměťovku. o sobě vim že bych ze zoo vyšel tak se 20, maximálně 40 snímkama....
a znovu: neni problém si připlatit pár stováků na větší kartu. když jí potřebuješ, není co řešit. omezovat se a šetřit nemá cenu...
taky musím přidat svůj názor.
všeobecně nemažu fotky na foťáku(pokud tedy nejsem někde v zahraniční a nemám po ruce kompl). Vždy mám hodně karet, a tak si i nepodařené cvaky prohlídnnu na monitoru, abych se podíval pořádně. Někdy se stane, že fotka která je z fotografického hlediska naprosto špatně mě hodně potěší, protože vystihuje nějakej moment, kterej se již neopakuje...
taky mám rád sekvenční fotky, takže tam tu 512ku naplním brzo...
když fotím na film, tak je to zase opak, necvakám skoro vůbec, a fakt se na to soustředím...
A co se týče priority času/clony. tak používám hlavně přioritu času (na kompaktu) protže hrátky s clonou se tady tak neprojevují jako na větším snímači. Navíc fotím převážně bez blesku, takže si nastavím co udržím. Co se týče manuálnu tak ho používám na ostření, pokud je hledáček dost velkej. Jinak ostření na bod, kterej si vyberu.
1) Skus si niekedy s digitalnym kompaktom nejaky nafotit, a potom rozdavaj rozumy ;)
2) Ano, 4mpix je lepsi ako 6mpix za rovnaku cenu ale len a len kvoli tomu, ze budu mat na 99.5% rovnako velky CCD cip, ktory pri vyssom pocte mpix robi vacsi sum...
Kompakty mavaju 3x-4x zoom - tam sa ~50% orezom nevyhnes, hoci vacsinou to bude ~10-20% (vyrovnanie horizontu a pod.)
Co sa tyka publikovania fotiek, tak klasicke fotolaby tlacia fotky v 400dpi, na dobru kvalitu staci 300dpi, co robi pri 15x10 fotke a 4:3 fotaku 2362x1772px resp. 1772x1329px.
4mpix ~ 2220x1664px
5mpix ~ 2592x1944px
6mpix ~ 2720x2038px
3) Ty ma nazyvas "bridilem", ja ta nazvem hlupakom. Snazis sa obmedzit pocet a kvalitu snimkov na ukor velkosti karty. Pozri, kolko fotiek cvakaju profici a aky maju odpad. Myslis, ze ty ako laik/amater spravis na mensi pocet zaberov lepsie fotografie? Co je zle na tom, ze chcem mat "dobre" zabery a nie len pokusy do rodinneho albumu? Ludia sa musia naucit fotit vela a byt k svojim vytvorom kriticki => rapidne MAZAT a nechavat len naozaj podarene zabery.
Ked fotis take dobre jednopokusove zabery, ktore netreba vobec upravovat, tak sa nam pochval, mame tu sekciu "Vlastni tvorba".
4) Tvrdis, ze A95 je slaby fotak? :) Ja rozhodne nie. Svojho casu najvyssie A a hoc som tam plnu automatiku vyuzival v drvivej vacsine pripadov, castokrat zlyhala. Pri ostreni v indoor situaciach alebo za sera, kde neboli ostre zdroje svetla, takmer vzdy.
5) Som ti nekomentoval... To komentovat nebolo treba a vo finale som ti napisal, ze si myslim, ze 512MB karta je pre taketo fotaky imho rozumne optimum, tak neryp.
Snazil som sa ti len povedat, ze zaplnit 512MB kartu je v sucasnej dobe velmi lahke.
Nestacim sa pozerat na blitky co tu crashpc pusta do sveta :roll:.
Fakt nezabudni vsetkym radit, aby sa k digitalnemku kompaktu spravali ako k stredoformatovemu fotaku a cvakli jeden zaber denne. Hlavne ta chcem vidiet, ako si budes s kompaktom ISTY tym ze mas spravne zaostrenu scenu, ktoru fotis alebo ci ti fakt dobre vysla expozicia a nemas tam prepal "jak svina". Este mi nepovedz ze si to po kazdom cvaku skontrolujes, to by ti toho uslo viac nez je zdrave ;).
512MB kartu na 5mpix fotaku zaplnis kludne za jeden vylet - je to lepsie ako to neurobit, pretoze to radsej doma tvrdo premazem ako lutovat, ze som nieco necvakol z ineho uhlu ci znova pretoze to nevyslo na prvy pokus (stale hovorim o kompakte a amaterskom uzivatelovi).
Tak isto aj fotenie na mensie (nenativne) rozlisenie je neskutocna <>ovina, pretoze fotak to zmensuje pekne tupo (Vacsinou iba jednoduchym algoritmom bez doostrenia atp.) a VZDY to lepsie spravis v pocitaci.
A ad bod 4 > to si fakt myslis ze ta v divadle s nejakym ackovym canonom nieco odfotis? (Bez nechutneho mnozstva sumu alebo tak dlhych casov ze sa vsetci ucastnici sceny 8x pohnu) Na to radsej rychlo zabudni ...
P.S.> taka ilustracia > vcera som bol na party od 20:30 do 0:30 odfotil som 125 fotiek cca co je asi tak 30 za hodinu. Som si skoro isty ze dnes poobede ich tak polovicku rovno zmazem, ale vobec ma to nebude mrziet, stalo ma to len nabitie baterie a naopak budem velmi rad ze budem mat niekolko peknych zaberov (odhadujem tak 10-20 zalezi ako moc budem prisny pri vybere). Podotykam ze to je iso 1250 a 1600 na aps-c cip pevnou 50tkou pri clone 2,2-1,8. Netrufam si odhadnut, kolko by si musel odfotit fotiek Ackom aby si ich mohol mat 10-20 dobrych (pouzitelnych), odhadom tak 3-4 tolko. (nebrat ako "machrovanie" len triezve porovnanie)
hoši! no fire! já nechtěl dělat nic "na úkor"!!! no comment...
nevim proč mi nadáváte?! normální rozmluva ne?
s digitálem už sem fotil, se zrcadlovkou taky. na běžnější účely kompakt stačí.
odpověď na 2): no, víš a právě o to mi de. že když má někdo prachy a koupí pořádnej 8mpx foťák s pořádnym snímačem, tak to pak jo, jenže dnes všichni řvou megapixeellyyy!!!! :-D no vidíš? takže pro běžnejší účely 4mpx jako základ stačí.
3) břídilem sem tě nazval jen "ironicky". no prostě sem to řekl ale vůbec sem to nemyslel jako nadávku. pozdě. nenapodlo mě že by se to někoho mohlo dotknout. Já sem hloupej. každej je nějak hloupej, to je normálka ne?! :-D
znova: nechci dělat nic na úkor krásy a kvality snímku. s těma profíkama se to tu někde už řešilo. opravdu profíci foťej dost málo fotek. hodně záběrů slouží jen jako informace abys něco přečetl, viděl, zjistil... tak proč se s*át s nějakou expozicí nebo šumem atd? samořejmě že ne zas nějakej shit... fotim, fotim ale do vlastní tvorby přidám později - mam vyfocený fakt pěkný záběry ale bohužel mobilem protže sem foťák neměl u sebe :-( kupuju nový...
4) proboha kde sem to řek? to už ani nevim co dělám? tohle bych si nikdy nedovolil :-) A95 je slušnej a nemam k němu výhrady.
joo nějak sme začli řešit uplnou volovinu. btw co je mi do toho jestli máš 1gb a tobě jestli já 512mb. takový hov*a.... no jednoduchý to je, a je pravda že jakýkoli i sebemenší omezení znamená "že je to málo". mě to ale v poho postačí, a chtěl sem říct že hodně lidem by taky stačilo kdyby nebyly ještě hloupější než já.
to Madcap:
já píšu, a ne pouštim blitky. radit sem nikomu nechtěl, chtěl sem jen dokázat že při rozumnym jednání s foťákem se dá s 512kou v poho žít.
co se zaostření týká, myslim že při světle si poloautomatika poradí, když ne tak manuál ne? expozice by mi měla vyjít, od čeho je histogram? btw u hodně "důležitejch snímků na krásu a perfektní záběr" použiju vždy stativ a často využiju bracketing. takže kontrolovat nemusim až tak moc. když něco vyfotí automatika a bude to běžnější snímek tak se nebojim. foťák se nastaví tak aby to bylo co nejoptimálnější "aby to nebolelo" i když při trošku stíženějších podmínkách už to nemusí makat....
kruci nestíhám odpovídat na všechny tvý otázky. máš je divně formulovaný nebo máš zajmavý priority a problémy. fotky z výletu? moc bych jich taky nepořídil. nefotim každou minutu cesty....
focení v divadle? no jak se to veme. tam už by to bylo fakt ahraně a canon Axxxx na tohle neni předurčen ale s pomocí PC z toho uděláš rozumný snímky.... a k tý párty. na párty bych nevyfotil zas ani 100 fotek. fakt mě zajmaj jen výjímečný záběry a nemam nutkání se chodit koukat do alba "jak se pepik culil někde při kalení v hospodě".... a jak bych to nafotil s canonem? no jasně že by to dopadlo zle. něco by z toho bylo, ale fotek by fakt zbylo míň to už je ale otázka jiná. je jasný jak by to bylo. víc bych ale nefotil. počkej, najdu ti odkazy s fotkama A520ky. by ses divil jak se dá fotit v noci s takovymhle kompaktem...
Mno crashi mel by ses imo trosku mirnit. Tohle ti nesvedci. ,-)
Jinak k tematu - jsem cvakal a fotim hodne - mam 4mpix a 512 a zaplnim bez mrknuti oka. Ono prekvapive dost fotek co vypadaji na displeji zkazene pak na monitoru vypada podstatne lip a naopak. A ver mi ze pak budes nejvic litovat fotek ktery jsi smazal. Navic poznat na tom minidispleji s casto dost mizernym rozlisenim (Canon ackova rada) co za to stoji je dost tezko mozny.
Premyslel jsi napriklad o tom ze nekam pojedes na dyl? I kdyz nebudes furt cvakat tak za tydej kartu 512 naplnis uplne vpohode. Kupovat takhle malou kartu dnes kdyz jsou ceny dole je setreni na nespravnem miste, to bych radsi obetoval stativ a koupil nejaky malinkaty.
Nehlede na to ze promazavat fotky v terenu je neskutecnej OPRUZ a vetsinou to neni ani z casovyho hlediska dost mozny.
Btw ted jsem v Santiagu de compostela (15dni) a nafoceno zatim 1,5GB fotek (=1000+ fotek). A to obycejnym cvakatkem ;-)
Myslím, že mírnit by se měli oba. A možná hlavně MadCap, jehož post skutečně alespoň formou připomíná duševní výblitek... Číst se to rozumně nedá, neříkám, že obsahově je to uplně špatně, ale svůj projev typu "ty vole debile snad nemyslíš vážne co tu bleješ za kokotiny" by mohl mírnit, to by mi sedělo k patnáctiletému "machrovi" a ne člověku o poznání staršímu...
Jinak jelikož jsem nedávno měl na delší dobu čest s Ačkovým Canonem 5MPx a byla v něm 512MB karta tak si myslím, že to jakž takž "stačí"... Jasně, že se dá vždycky vymyslet případ, kdy to stačit nebude, ale na druhou stranu, nafotil jsem s tím například maturitní ples a myslím, že nic podstatného neuteklo, nemusel jsem ani mazat, ani šetřit, ani měnit rozlišení a 512ka stačila uplně v pohodě...
Jasně, že pokud půjdu na výlet a každou kytičku si "nacvakám" z deseti pohledů , tak to stačit nebude... Dá se zaplit prakticky libovolná karta :D Záleží jen na tom, jak se člověk "snaží"...
Jinak k tomu "jet někam na dýl", ono taky dost záleží kam a s jakým vybavením... Pokud by byla 512MB karta moje jediné "medium" bez možnosti ty fotky pak někam přehrát (myšleno třeba do databanky nebo NTB, případně vypálit v nějakým labu na CD ) a šlo o zájezd poznávací, tak by asi půlgigovka byla vážně málo... Na druhou stranu pro válení tejden až dva u moře mi v pohodě stačila i 64MB karta (s 3MPix foťákem), nemusím vážně fotit každý zrnko písku :D
joo karta de naplnit bez mrknutí oka, to už sme ráčili zjistit... nejde mi o to kolik bodů mam na prestyž :-D . nikomu sem nic nevnucoval, jen konstatoval že umírněnějši lidi si s 512kou vystačej :-D canon AXXX neni nic extra ale 115000 bodů je tak akorát (na 1,8" display)
když jedu někam dýl tak tam je buď počítač, nebo tam spíš neni co fotit. 300 fotek? to fakt nemůžu zaplácat. vyfoit se dá na výletě lecos ale i z 14denního výletu bych si nepřivez plnou kartu. takovej prostě nejsem a vim že bych se pak na ty fotky nekoukal. 10-20 nejzajmavějších až až....
D_a_v_i_d: a právě o těchhle nenechavejch cvakálkách sem mluvil...
z deseti úhlů.... abych pravdu řekl, poznávací zájezdy nenávidim :-D a tak by byla karta tak nebo tak nezaplňěná.... budu fotit na recenze, "pro informaci" a nějaký moc pěkný věcičky - auta, sochy, zvířata, scenérie... to moc fotek bejt nemůže...
Je videt ze nejste moc dotceni fotografii... nikdo z nas tady neni profik pres fotografii, ale narozdil od crashpc a (neuraz se) Davida vsichni zucastneni v teto debate nejake vetsi zkusenosti s digifoto maji, takze timto se teto debaty prestavam ucastnovat, protoze si kazdej mele svoje a ten s mensim know-how odmita trosku naslouchat.
howgh
V pohodě, já se neurážím, já o sobě taky nikdy netvrdil, že toho o focení vím buhvíkolik , právě proto jsem to napsal ze svého pohledu - tedy pohledu člověka, který nefotí nijak špičkově a používá foťák abych tak řekl "rozumně", i když to není zrovna šťastný pojem... Sám si o sobě myslím, že jsem poměrně průměrný fotograf, jak rozsahem činnosti, tak nároky na vybavení a samozřejmě schopnostmi... Čili jsem tady svůj názor neprezentoval jako nějaké univerzální moudro, ale jako docela čerstvou zkušenost s tím, co tu bylo popisováno - tedy 512MB karou a Ačkovým Canonem s 5MPix :DCitace:
Původně odeslal Marty
Každýmu podle jeho gusta, někdo je schopen nacvakat půlgigovku za odpoledne,někomu vydrží na měsíc, záleží na příležitostech a stylu focení...
Marty: no víš, tos řekl pěkně. uraženej nejsem protože je to v jádru pravda.jo, fotil sem s dost foťákama ale ne nijak moc - málo praxe. teorii taknějak chápu...
nevim jakou ale vidíš souvislost v umění fotografa udělat dobrý fotky a zaplňování paměťovky. celou dobu se tu bavíme o dost divný věci - jestli se rychle zaplní 512ka nebo ne. to je snad jasný ne? jak komu. taky sem nikoho nechtěl urazit a ty cvakálky sem myslel vysloveně jako cvakálky - jak prostě někdo de po chodníku a on ho cvakne. vidí flusanec na zemi a on to cvakne. pokut se ti líbí fotit pro mě uplně nezáživný věci, a pak se na to koukáš, tak to foť. sem rád že tě to baví.focení mě baví dost, zvlášť když z toho vyjde něco pěknýho, akorát sem nikdy neměl slušnej foťák... s tim nasloucháním se maliko pleteš. focení obsahuje mnoho témat a informací a tak v něčem názor mam. myslim že je to zdravej názor. no a v něčem ne. pokud máme oba nějakej názor, musí jednoznačně vzniknout střet... kdybys mlel něco o expozici tak sedim, šoupu nohama a hltám to.
D_a_v_i_d: dneska se to focení tak rozmohlo že fotěj 3 lidi ze 4. když tak ale na to koukám tak všichni opravdu jen cvakaj. neznám žádnýho člověka z okolí kterej by fotil. něteří maj i dost slušný nádobíčko ale furt jen automatika a cvak,cvak každou blbost.... myslim že pokud aspoň občas používáš manuál, seš nadprůměrnej :-D
imho lol - tohle je asi nejvetsi slint z toho, co jsem v tomhle threadu cetl... v tomhle pripade by byl bridil skoro kazdy profi reportazni fotograf...Citace:
Původně odeslal crashpc
Tak som si trosku debugol svoj post nech sa da citat (ciarky, odstavce a tak :) ). Ako tak pozeram tak crashpc je skoro myslitel, ale chybou nazoru zostava (IMHO), ze ty co fotia vsetko nafotia moc fotiek spravia ty co fotia kazdu blbost :).
Ja som skor toho nazoru, ze moc fotiek nafotim ked fotim mnoho variant atraktivnych objektov a nie mnozstvo neatraktivnych objektov. Ja jednoducho neprestanem zastavat svoj nazor, ze je vzdy lepsie odfotit zaberov viac (samozrejme s rozumom!) ako potom lutovat (jee ja som zmazal tu dobru a zla ostala, preco som nesiel o par krokov doprava, tam vpravo vosiel clovek a zavadza, ten odlesk je nechutne prepaleny, tato je neostra ... etc. ilustracne priklady), ze si to neurobil. Nie vzdy sa mozes vratit a napravit to (tj. odfotit nieco znova, lepsie, krajsie), to plati hlavne o tych dovolenkach ci aj party, koncerte, reportazi. Vedz ze aj profici fotia kvanta fotiek, pretoze NUTNE potrebuju mat vysledky a nemozu potom povedat "nj tato sa nepodarila, skoda ze ani tych zvysnych 9 co mam na karte". Samozrejme ze nie je ucelne drzat prst na spusti a robit gulomet atp. :).
copy that... navic - vetsina fotaku nema takove displeje, abys na nem poznal, ktera fotka je ostrejsi... ale tohle je tady asi bezpredmetne...Citace:
Původně odeslal MadCap
hoši, nechtěl sem vám tu dokazovat žádný zázraky. ja jasný že v extrémech člověk kterej pracuje a musí fotit, tak udělá víc snímků aby měl větší jistotu. myslel sem průměrnýho "pana Bumbrdu..." ten si nemusí vyfotit nějakou stavbu 35X ale stačí mu 5,6 snímků, žádnej kulomet....
No to máš sice recht, nicméně označit člověka, co na jeden zátah "dá" 300 fotek za břídila bych si vážně netroufl.. Jasně, fotit babiččiny narozeniny je jedna věc, ale fotit třeba nějaké sport. utkání je věc druhá... a nemusíš být ani profík, abys těch 300 dal... :DCitace:
Původně odeslal crashpc
sem asi nakaženej a nasáklej kriplovskou nemocí od mýho okolí. slovo břídil hodně lidí chápe jako ničitel, kurvič, trosečník atd atd. já to ale nemyslel uplně doslova. bohužel pro to asi neexistuje žádný synonymum... možná tak drtitel, rasič, ZABIJÁK... určo sem nechtěl nadávat ale to je jedno. tak by mě ale zajmalo, jak je možný za jeden zátah nafotit 300 fotek? když je to nějak nadlouho tak OK ale třeba konkrétně fotbalovej zápas. co tam kruci můžete fotit že nasekáte 300 fotek???
Pokud chceš mít z něčeho, co je v rychlém pohybu aspoň padesát slušných publikovatelných fotek, na kterých je i něco vidět, tak mi 300 přijde celkem minimum...Citace:
Původně odeslal crashpc
Za odpoledne na nějaké sportovní události dáš 300 jako prd...
ja mam tez 5Mpix a mam k tomu 1GB kartu, nevim proc, ale vsechno fotim na max rozlizeni (to je cca 430fotek/1GB). A jak uz tady zaznelo, pujdes-li nekam kde se neco deje (nejaky zapas nebo nejaka dobra akce), tak ti fotos fakt poleti. Tu 1GB kartu za den klidne zaplnis. Kdyz sem si ju kupoval, tak sem chtel 512ku, ale ted su rad ze mam 1GB, urcite je lepsi mit vetsi pamet nez pak nekdy promazavat fotos co sis chtel nechat.