Zdravim mozna je to blbost tak me neprudte. Chci si nechat vyfrezovat vanicku na CPU a napadlo me ze by horni kryt z medi mel zebra jako na klasickym medenym chladici a na to bych dal jeste nejaky tichy vetrak. Ma to smysl ??
Printable View
Zdravim mozna je to blbost tak me neprudte. Chci si nechat vyfrezovat vanicku na CPU a napadlo me ze by horni kryt z medi mel zebra jako na klasickym medenym chladici a na to bych dal jeste nejaky tichy vetrak. Ma to smysl ??
ten vetracek tomu pomuze dost, ale ty zebra jsou tam zbytecny, ochlazovat primo ten blok je blbost, ale jde o to ze ti ten ventilator udela pruvan a bude chladit kondenzatory, napajeci obvody a podobne dulezite kravinky kolem soketu, ty jsou u normalniho chladice ofukovany proudem vzduchu z ventilatoru na CPU, ale s vodnikem nejsou nijak chlazeny a docela dost se prehrivaji coz pri vyssim OC a Vcore muze vest (a u vetsinou vede) k nestabilite, zalezi proc chces jit do vodnika, pokud kvuil tichu tak bych ho tam nedaval, pokud kvuli nejakemu extremnejsimu, dlouhodobemu OC tak bych ho tam urcite hodil, rozhodne to nebude na skodu
ale zase spis premyslej, nad rozmerama, aby jsi tam dal nejako 60tku tak budes mit hluku jak u kolotoce a vyznam vidnika je mimo....
kdyz uz jak chladit pri vodnikovy Mosfety a spol je udelat diru do bocnice a dat tam nejakou 92 ci 80-tku se snizenejma otackama....
dat si len tak vetrak do bocnice ti dost zlikviduje prietok vzduchu v case ... osobne sa mi pacilo riesenie ake mal gigabyte na svojom vodnikovi http://www.zive.cz/Article/BigImg.as...ok_chladic.jpg
ja myslim, ze to nema zadnej smyslCitace:
Původně odeslal dark_angel
teplota o tolik nizssi nebude a je to vetrak navic, takze podstata vodniho chlazeni=>tichost, bere v tomto pripade za svoje
i kdyz tam das ,,neslysnej,, vetrak, porad ti tam bude neco vrnet
radeji bych se zameril na zchlazeni vody, to je u vodnika nejdulezitejsi!!
z hlediska chlazení samotného CPU to samozrejme blbost je, ale jak uz jsem psal vys, z hlediska MoBo, hlavne napájecích obvodů je to pri vyssim OC docela nutnost, treba u me maji pri zatezi s prehledem pres 80°C coz uz muze zpusobovat kolísáni Vcore a naslednou nestabilitu :neutral:Citace:
Původně odeslal MISKOBOSS
lenze nato aby chladil dosku nepotrebuje davat na blok chladic, to mu staci daky tichy fan v case
to s tebou naprosto souhlasimCitace:
Původně odeslal Lada Kolar
na sve desce mam stejnej problem
musim taky ofukovat pridavnym fanem, ale je blbost to davat nad CPU blok, lepsi je to nasmerovat na tu cast, co se hreje, ne?
layout desky pocita s umistenim ventilatoru v pozici nad CPU a proto jsou nejvice zahrivane soucasti v jeho blizkosti, konkretně u mě jsou napájecí obvody a kondíky umístěny asi 3cm od socketu, vzhledem k tomu že u vodníka počítám s použitím 120mm ventilátoru je už celkem jedno kam ho přesně umístíš, protože bude stejně ofukovat docela velkou plochu, ale nejelegantneji pujde stejne pridelat na ten CPU blokCitace:
2kvoco: tichy fan v case (treba ve zdroji) ma uplně minimalni tah takže vysledek bude ten ze se ti bude v PC trosku hybat vzduch, coz má třeba na teplotu těch napájecích obvodů vliv 0,0nic °C
abych to uvedl na pravou miru tak se bavim o systemu kde je Vcore zvednute o 0,35V a vic, pokud ho mas zvedle treba "jen" o 0,1V tak tam pridavny vetilator opravdu byt nemusi
neboj to mi nemusis hovorit, dobre to poznam ked som dal vodne chladenie a vyhadzal vsetky vetraky prec, doska riadne piekla, dokonca bol aj bluescreen, pri OC treba mat dake ofukovanie
tak ono je celkom dobra "finta" urobit "duct" (rozumej napr papierovy nastavec), ktorym donutis zadny fan case nasavat vzduch nad/pri cpu kde to najviac pece :) takto som kedysi (cez zdroj, ale to na modernom pc nedoporucujem) chladil tualatin na 1,5G tak preco by to neslo na mosfety ze? ;)
no ja jsem si dal vetrak ne nad socket, ale nasmeroval jsem ho na mosfety, aby je ofukoval smerem k zadnimu vyfukovacimu 120vetrakuCitace:
Původně odeslal Lada Kolar
a s tim vyfukovacim fanem nemas tak uplne pravdu, kdyz jsem ho dneska vypnul na 2 hodiny, v PC se zvedla teplota o 5°C, coz je dost(mereno speedfanem)
no, jestli budou mit nosfety 86°C nebo 91°C uz je mi celkem jedno ;)Citace:
2MC: to vypada jako dobry napad, urcite ho zkusim nekdy realizovat