Chtel bych hodit do casu nejaky diodi mate stim nekdo skusenosti popr jaky diody a cim je napejet zezdroje a nejaky predradnik ???
Printable View
Chtel bych hodit do casu nejaky diodi mate stim nekdo skusenosti popr jaky diody a cim je napejet zezdroje a nejaky predradnik ???
myslim, že by se měly dát koupit diody na 5V...ale jistej si tim nejsem. kdyztak zjistit na kolik ty diody jsou a predradit odpor, tak aby se napeti na diode snizilo na nominalni hodnoty
Stačí jakákoli dioda, připájet k ní do série odpor 390 - 1kohm a připojit na 5V.
to je rada , jak ma byt - hned je jasno ! :-)
Tak si to radsej napoj na 12V seriovo a daj tam 1Kohm odpor !!!!
Ja to mam tak stejne a ide mi to uz asi pol roka v pohode !!!! A ked si tam das vysoko svietiace LED diody tak to bude vypadat opravdu skvele 8-)
12V bývá hodně zatížený, proto je lepší připojit na 5V. Na 12V se točí disky, CD ROM a všechny větráky...Citace:
Původně odeslal Platon
Jaky typ jsou ty vysoko svitici.
A kdyz hodim predradnik nebude to vekla zatez pro zdroj mam 200 W vypalovacku cd-rom pridavny vetrak vepredu casy na 12.
Moh bych dat dve 5v diodi do serie a nemusel bych davat ani odpor a nebudu zbytecne topit odporem panu bohu do oken.
Nooo, aby to těm diodám moc nevadilo, pokud budou modrý nebo zelený tak jo, ale červený radši tři. Vysocesvítivý poznáš podle toho že řekneš že chceš vysocesvítivý ;DCitace:
Původně odeslal Martyr-M
jj, na červených je nejnižší úbytek napětí a tak...
:mweheh:Citace:
Původně odeslal Marty
premyslel jsem o modry ti jsou hezky
jo nevite v jaky cenovy relaci se pohybujou.
U nas modre ale vysokosvytive stoja okolo 100SK kus :?
Ja vzal jednu z tech nahradnich zarovicek na vanocni stromek, jede na 5V tak tam ani nemusim davat zadny odpor a mam ji zadarmo, az nato ze kdybys ji jen tak prilepil zvenku case nevypadalo by to moc cool. Ja ji mam vevnitr vepredu tam jak mam dirky kteryma vhanim vzduch, takze to prosvita skrz cca 150 direk a myslim ze sviti vic nez nejake vysokosvitici diody za kilo. ;D
dobry napadCitace:
Původně odeslal Jusuf
To je pěkně blbej nápad. Zaprvé žárovka má výrazně vyšší odběr a zadruhé hnusně topí.Citace:
Původně odeslal Martyr-M
V Praze modrá LED sotjí 25 Kč.... červené, zelené a podobné vysoce svítivé stojí kolem 10kč...
tak to radsi jkoupim ty diodiCitace:
Původně odeslal Marty
4 za 10 = 40 kc to je OK
tak já to vím presně akorát u čirých modrých led diod (od cer¨venych by se to nemelo moc lisit)
jak muzete vidět na www.sweb.cz/xlanparty, tak mám zapojený čtyři led diody na boku case.
Je to prosté:
modrá dioda stojí kolem 40,- , červená je rapidně levnější,
ke každé diodě mám odpor číslo 220, a kazdou diodu napájím 5V, kvůli odběru energie
je dosti dobré mít je napájené přímo ze zdroje (tím myslím, že drát na kterém jsou zapojené nenapájí i harddisky nebo cd) a nebo na konektoru pro floppy nebo zip, tyto mechaniky neodbírají non-stop energii. U hard-disku se mi stalo, že jsem zapnul diody a začalo docházet ke spožděnému zápisu, na štěstí to byl slave, takže se nic nepodělalo =)
Ty zarovky ze stromku nejsou opravdu spatnej napad ..ze ma vetsi odber mi nevadi a to ze v okoli tak 2cm bude o nakej stupen teplejc na hodne mistech v casu nevadi
Já bych tam žárovky určitě nedával!!!!!! U nás v Ostravě stojí modré supersvítivé 29 a červené supersvítivé 17. Já osobně je mám na 5V a ke každé mám davý odpor 100ohm. To jsem si nechal doporučit v obchodě. Prostě jsem řekl že chci ty a ty ledky a chci je dát na 5V a oni mi to spočítali jaký odpor.
to mne tak napada jak mate ti diody zapojeny seriove a mate ze zdroje hozenou rozdvojku na kabel a vyvydeny 5 v na diodi.
V Olomouci firma EZK www.ezk.cz prodava modre vysokosvitive LEDky prumer 5mm svitivost cca 3500 mCd. Mam v Chieftecu 4. Cooool 8-)