Jak veliké fotky přibližně dělá 6 Mpx foťák
Známý chce koupit levný foťák a zalíbíl se mu jeden 6Mpx. Nemá moc peněz a paměťovou kartu by chtěl do 1000Kč, za tu cenu je přibližně 512MB (Memory stick pro duo). Potřeboval bych vědět, jakou přibližnou velikost lze pro jpg v plném rozlišení očekávat. Můj 3Mpx foťák dělá v průměru kolem 1,5MB fotky. Analogicky by ta velikost byla v jeho případě asi 3MB. Prosím napište, kdo jste majitelé 6MPx foťáků přibližnou velikost průměrné fotky. Díky
Re: Jak veliké fotky přibližně dělá 6 Mpx foťák
Fotky bude ukladat do JPEGu, co je stratovy format a jeho vysledna velkost velmi zavisi od clenitosti (kontrast, kresba, farebnost, ...) odfoteneho zaberu.
Na 5mpix Canon A95 som mal fotky v priemere 2.5MB. Na 8mpix 350D mam fotky v priemere 3.2MB. Takze z toho vychadza zhruba to, co tebe - tzn. tych ~3MB/fotka.
zalezi aj od fotaku pretoze to je dost zavisle od vyzehlenia :) inak 2,5-3MB na najvyssej kvalite
Super, díky moc. Tak rychle jsem odpověď ani nečekal.
Podívej se na konkrétní foťák např. na dpreview.com - stránka timings/sizes, tam to budeš mít přesně napsané. Výrobce to samozřejmě udává taky, jak psal PiT a MC - záleží na kompresi (volitelná) a na detailech. V průměru bude fotka vždycky menší než je udávané výrobcem.
Citace:
Původně odeslal jan555
... V průměru bude fotka vždycky menší než je udávané výrobcem.
Mno, neviem... Mne napr. RAW udava vyrobca ako 8.3MB a zatial som ho mal vzdy okolo 10-11MB :-o
Citace:
Původně odeslal PiT
Mno, neviem... Mne napr. RAW udava vyrobca ako 8.3MB a zatial som ho mal vzdy okolo 10-11MB :-o
WTF? RAW má mít PEVNOU velikost!
Předchozí komentář se týká výhradně .jpg.
Citace:
Původně odeslal jan555
WTF? RAW má mít PEVNOU velikost!
Předchozí komentář se týká výhradně .jpg.
Akosi si neviem predstavit ako by u RAWu fungovala pevna velkost. Je to naprosty nezmysel, pretoze pevnu velkost by mohol mat jedine v nekomprimovanej podobe a to by bol pri svojich 36bitoch na 3 kanaly pri 8mpix "trosicku" vacsi :rolleyes:
Oddelime to, alebo budeme pokracovat v RAW OT tu? :oops:
Na posledních dvou svých foťácích jsem měl RAW v pevné velikosti, na ostatních jsem to (evidentně bohužel) nezkoumal, resp. si na to nevzpomínám.
Omlouvám se za poněkud unáhlenou reakci, jednou si něco nerozmyslím a ...