Jak zapojit vice vetraku na 1 konektor v desce?
Mam na desce regulovany jenom jeden vystup a chtel bych na tenhle vystup zapojit vice vetracku ... problem ale urcite nastane s proudovym odberem z toho vystupu,takze by me zajimalo, jak to udelat, abych na tenhle vystup zapojil treba 3 vetraky ... bude stacit nejaky nf zesak?
Re: Jak zapojit vice vetraku na 1 konektor v desce?
a co redukce z molexu? tam tenhle problem urcite nebude...
a na desku pichnout jen otacky...
on je chce asi i regulovat....no dalo by se to posílit tranzistorem a celkem snadno
Citace:
Původně odeslal Tinky linky
on je chce asi i regulovat....no dalo by se to posílit tranzistorem a celkem snadno
jj, presne ... chci je i regulovat ... jsem ale pres eletro tak trosku lama,takze nejake staveni obvodu s x tranzistorama nemam zrovna rad ... rikal jsem si spis, jestli by na to sel zapojit normalni nf zesik, treba tda 2030 ... teoreticky si myslim neni problem, prakticky ale nevim, na jake frekvenci to pwm v desce jede a jaxe ten integrak k tomu postavi
cpat tam TDA2030 nebo jiny integrovany zes je blbost......je to zbytecne komplikovany.....fakt to resi jeden tranzistor a nejake smeti okolo.....az budu doma tak to muzu v Eaglu nacrtnout
1 Příloh-a(y)
Nedavno jsem delal neco podobneho,viz priloha. tranzistor nejaky NPN, dostatecne dimenzovany, ale to tady nebude problem.
Diodu si tam dej obyc, ne tuto dvojitou, to je pripravene na dalsi upravu...Pokud chces desticku v eaglu , muzu ti ji poslat.
Citace:
Původně odeslal šaman
Nedavno jsem delal neco podobneho,viz priloha. tranzistor nejaky NPN, dostatecne dimenzovany, ale to tady nebude problem.
Diodu si tam dej obyc, ne tuto dvojitou, to je pripravene na dalsi upravu...Pokud chces desticku v eaglu , muzu ti ji poslat.
Mohl bys mi pls ten plosnak poslat? Diky
Ja vidim ako celkom fajn, spolahlivu a lacnu metodu pouzitie niekolko po sebe (do serie) zapojenych klasickych polovodicovych usmernovacich diod typu 1N4...., KY 132 a spol.
Ubytok na kazdej jednej z nich je cca 0.6-0.7 V, date ich tam 10 (cena cca 1kc/ks) na nejaky sikovne urobeny plosny spoj a mozte pripajat kazdy jeden vetrak kam chcete. Cele to pripojit na molex +12V, no a kvoli monitoringu otacok to prepojit cez nejaky n-polohovy spinac , kde n je aj pocet ventilator do MB.
Kym FANy nebudu zrat spolu cez 1A, nie je problem :-)
Citace:
Původně odeslal Janikbanik
Ja vidim ako celkom fajn, spolahlivu a lacnu metodu pouzitie niekolko po sebe (do serie) zapojenych klasickych polovodicovych usmernovacich diod typu 1N4...., KY 132 a spol.
Ubytok na kazdej jednej z nich je cca 0.6-0.7 V, date ich tam 10 (cena cca 1kc/ks) na nejaky sikovne urobeny plosny spoj a mozte pripajat kazdy jeden vetrak kam chcete. Cele to pripojit na molex +12V, no a kvoli monitoringu otacok to prepojit cez nejaky n-polohovy spinac , kde n je aj pocet ventilator do MB.
Kym FANy nebudu zrat spolu cez 1A, nie je problem :-)
ehm ... nechci byt zly, ale precti si to cele ;-) ... chci ty vetraky regulovat pres desku, coz by v tomhle pripade asik fakt neslo 8-)
1 Příloh-a(y)
jaluvkap: mas to tu. Je to vykonove posileni PWM vystupu.
Je ale mozne, ze tvoje deska bude regulovat fan jen napetim, nikoli pulzne, potom bych mel v rukavu dalsi schematko a desticku (2 operaky + nejakej bordel).
Citace:
Původně odeslal jaluvkap
ehm ... nechci byt zly, ale precti si to cele ;-) ... chci ty vetraky regulovat pres desku, coz by v tomhle pripade asik fakt neslo 8-)
Jo, pardon :-(
Sice som to cele precital, ale nejak som na tuto podmienku zabudol a aplikoval svoj pristup. Ja totiz radsej aplikujem HW riesenia nez SW. Neznasam v tray desiatky ikon - programov na pozadi.