Re: Rychlost spamassassinu
preposilani jsem si vyresil...ta rychlost stale zustava.
ty network tests typu razor, pyzor atd zvedaji dost vyrazne delay zpravy...
Samotny spamassassin je napisany v Perle, takze rychlost by som od toho necakal :)
Jen tak mimochodem 10 vterin prodleva je pri dorucovani posty problem?
Rainbow: to mi nejak vysvetli prosimte.
Marty: jo dobra otazka.
nam spamassassin zkontroluje 17000 zprav/den a jedna mu v prumeru trva 4 sec ... a ten pocitac se vylozene nudi ... (load 0.02)
Marty: tech cca 10s prodleva je primo na mailserveru, zpusobuje ho samotny spamassassin. takze je otazka na miste, zda za to ty network tests stoji. Me se to zda proste moc - pri cca 4k mailu denne...
Fox: jaky zelezo ma ta tva masina ?
Premyslim, zda je mozny, ze ta masina je tim ClamAVem + squidem + safesquidem vytizena natolik, ze spamassassin je proste kvuli pameti v zdrzeni. Load masiny se pohybuje prumerne 0.79 0.9 0.97, pamet full, 220MB swapu vyuzito...
Hodlam pridat pamet, ale jestli mi nekdo rekne ze to tomu moc nepomuze...
btw: me samotnymu by to zpozdeni ani tolik nevadilo, ale nemam rad nedotazeny reseni. Navic kdyz si pak uzivatele stezuji ze se posta odesila pomalu (utlouky...)...
btw1: z venku jsou delaye prumerne cca 12-15s, lze ale i najit spicky typu 20-40s (ven i dovnitr)...proste moc...
btw2: uvazuju i o zvednuti child z 2 na 5 treba...sice to vezme vic pameti, na druhou stranu by to mohlo zpracovat vic zprav...
Fox: jak to mas nastaveny ty ?
pff je to nejakej dual xeon, 2G ram. asi 100 childu pustenejch, povoleny vsechny testy. a testuje se pri ukladani do mailboxu.
pokud mas 220MB ve swapu, tak to je jasny ze to mas vsechno pomaly. ale samotnej SA ti krom pameti moc prostredku nesezere ...
hm tak s takovym loadem nevim nevim.
co tam mas za disky?
predpokladam ze je to nejaka bastlomasina, takze se tomu ani moc nedivim :(
poupgraduj pamet, bezi ti toho tam docela dost na to ze to ma jen tak malo. squid zere disk, clam i sendmail ti muzou delat taky dalsi load pri pristupech na disk...
to je uplne sumak jestli je to bastl nebo ne. podstatny je, co je to za disk(y) a co je to za radic.
jinak bych se podival, co vsechno v ty pameti mas a pokusil se to okrouhat. nevim jak velkou sit tim obsluhujes, ale to pulgigo by na maily, squida, etc. melo stacit ...
V robote mame squid, postfix so spamassassinom, bind, apache, mysql a sambu na Celerone 433 + 128MB RAM + WD600BB :o
rainbow: samba + apache tam bezi taky...
disky jsou IDE ATA 100.
masina je hlavni postovni server pro cele radio, zaroven je to cache pro inet, zaroven zalohovacka pro hudbu. zatizeni jsem zvedl tim, ze cachuju 2x - jednou squid, podruhe safesquid pro AV kontrolu inetu.
deska je od Asuse...co jsem na ni sokovane koukal, je to dual SDR/DDR 333 :/ . O vikendu tam pujde 2x 512 MB modul Kingston, snad to pomuze.
Fox: o vikendu si s tim vyhraju, vypnu co se da...no moc toho ale nebude...