Jak uplne odpojit SATA disk?
Jde mi o to,ze kdyz pouziju "bezpecne odebrat hardware" tak dle meho nazoru se disk nadale toci/alespon mi to tak pripada/ a hlavne pri dalsim startu systemu opet nabehne.V biosu ho nemuzu vypnout,protoze je na stejnem radici jako systemovej hdd.A otevirat case na kazdou zalohu abych vytahoval kabel se mi nechce.Neexistuje nejakej zpusob jak ho opravdu vypnout???
P.S.Mit ho mimo case jako externi se mi taky nejak nezamlouva!
Re: Jak uplne odpojit SATA disk?
pre boha ty ho chces vypajat pri spustenom PC? :o
Citace:
Původně odeslal Erfelst
pre boha ty ho chces vypajat pri spustenom PC? :o
To jde, od SATA v2.0 je podporovanej tzv Hotplug...
to som nevedel... ale to plati iba pre SATA dvojky co?
Citace:
Původně odeslal Erfelst
to som nevedel... ale to plati iba pre SATA dvojky co?
http://www.asrock.com/news/SATA_HotPlug.pdf to by mohlo stacit jako zdroj infa, coz?
Kdyz ho vypnu v "bezpecne odebrat zarizeni" tak ho muzu za chodu odpojit-to VIM,ale musim k tomu otevrit case,mne se jednalo o to jestli neexistuje nejaka utilitka,ktera by ho umela uplne vypnout i kdyz jsou v nem zastrcene kabely.A nebo nejaka profi udelana prodluzka na molex s namontovanym vypinacem co odpoji obe napetove vetve/bastlit to ze dvou vypinacu se mi nechce/,neco ve stylu jako na externich boxech.
vsak hotplug plati aj pre sata 1, predsa
Tak tak i pro sata1 ale zalezi na chipsetu desky.Treba na me desce s A7V600 chipsetem nemuzu dat odpojit myho raptora ale na desce s NF4 chipsetem uz sem disk odpojit mohl ale nezkousel sem to:D
tak to je super... btw, aj usb by sa malo najskor vypnut a az potom odpojit alebo je to jedno?
Jedno to neni,u nekterych zarizeni ti to dokonce napise hlasku,ze jsi nespravne odpojil zarizeni pokud ho rovnou vytahnes z usb slotu.
P.S.Mam znameho co si omylem odpojil behem kopirovani dat externi 3,5" hdd a nezbylo nic jineho nez formatovani.Ani po pripojeni na ide kanal v compu se z toho disk neprobral.Nemel na tom tenkrat nic duleziteho tak nejaky recovery program ani nezkousel.
nj, ale to je hdd... u usb by to nemalo az tak vadit, dufam :P
vadit to asi po vecsine nevadi, ale ja ked vytiahnem usb kluc bez vypnutia (toho usb kluca of course) a potom zapinam PC s vlozenym usb klucom (dalsi den alebo po restarte) tak mi normalne nabehne Disk Check na tom USB-cku.. (WinXP)
Citace:
Původně odeslal hermanson
Jedno to neni,u nekterych zarizeni ti to dokonce napise hlasku,ze jsi nespravne odpojil zarizeni pokud ho rovnou vytahnes z usb slotu.
P.S.Mam znameho co si omylem odpojil behem kopirovani dat externi 3,5" hdd a nezbylo nic jineho nez formatovani.Ani po pripojeni na ide kanal v compu se z toho disk neprobral.Nemel na tom tenkrat nic duleziteho tak nejaky recovery program ani nezkousel.
Za to vetsinou muze ale pitomy NTFS ....
Nekdy jsou na vine i blbe Windows,kor kdyz hodne sachujes s diskama a tak proste pri bootu pro jistotu ten filesystem na vymenem disku zlikvyduji, nebo neprimountuji ,...
Jinak odpojovat SATA za chodu neni vubec zadny problem a nikdy se mi nic neztratilo ...
Zajímal by mě přesně opačnej problém - jak ZAKÁZAT nechtěný odpojení S-ATA disku ???
Při častým používání USB a čtečky karet je to jen otázka času, než si pohnojím data na disku :-(
Citace:
Původně odeslal hermanson
Kdyz ho vypnu v "bezpecne odebrat zarizeni" tak ho muzu za chodu odpojit-to VIM,ale musim k tomu otevrit case,mne se jednalo o to jestli neexistuje nejaka utilitka,ktera by ho umela uplne vypnout i kdyz jsou v nem zastrcene kabely.A nebo nejaka profi udelana prodluzka na molex s namontovanym vypinacem co odpoji obe napetove vetve/bastlit to ze dvou vypinacu se mi nechce/,neco ve stylu jako na externich boxech.
staci ti vo win nastavit v setriacich rezimoch nech vypne disky napr. po 30min necinnosti, ono to fakt tie disky vypina (ked k nim chces potom pristupovat, tak si musis pockat kym sa disk zapne a roztoci, trva to tak 2-3s), takze ak ti ide o to, tak podla mna staci disk bezpecne odpojit (ako tie usb, aby nan nemohli sahat programy a teda ho roztacat) no a potom sa po case sam vypne...
To THX: a pujde to nastavit jen pro jeden hdd ze dvou???
To Aigor:kdyz bezpecne odpojis datovej disk tak o data neprijdes,a kdyz bepecne odpojis systemovej disk tak to udajne hodi hlasku,ze disk nelze odpojit a neodpoji se.Ale zatim jsem nemel odvahu to prakticky vyzkouset.Takze cekam az se to nekomu z rodiny podari misto fotaku nebo ctecky.