Jak na throttling ve Windows?
Na notebooku s celeronem 850 (coppermine) mi chcípl větráček. Do doby, než ho vyměním, ale potřebuju notebook používat a tak jsem si vzpomněl na throttling. V Linuxu se to nastaví poměrně jednoduše:
Kód:
root@cihla:~ # echo 3 > /proc/acpi/processor/CPU0/throttling
root@cihla:~ # cat /proc/acpi/processor/CPU0/throttling
state count: 8
active state: T3
states:
T0: 00%
T1: 12%
T2: 25%
*T3: 37%
T4: 50%
T5: 62%
T6: 75%
T7: 87%
Výsledek: 3/8 instrukcí jsou NOPy a procesor se zvládne uchladit pasivně. Jak ale dosáhnout téhož ve Windows (XP pro)?
Re: Jak na throttling ve Windows?
RM clock by to mal vediet aj pre takyto stary srot :)
Tak po dvouhodinovém googlení jsem konečně našel něco funkčního: winThrottle. Jednoduché, účinné a nikam se to necpe.
Citace:
Původně odeslal MadCap
RM clock by to mal vediet aj pre takyto stary srot :)
RM clock to neumí (ale zobrazí "uškrcenou" frekvenci) a ten notebook "starý šrot" asi nebude, když je o pouhý měsíc starší než nejmodernější desktopový OS od Microsoftu. >:}
to na tom fakte (srot) nic nemeni ;) fakt tam nemas "use throttling (ODCM)" pouzitelnu? som mal taky sukromny dojem, ze to je dostupne pre kazdy cpu ;)
Podle stránek Rightmarku:
"Intel Pentium M/Celeron M (all cores), Intel Pentium 4/Pentium 4 Extreme Edition/Celeron (all cores), Intel Xeon (all cores), Intel Pentium D/Pentium Extreme Edition (all cores) featuring On-Demand Clock Modulation (ODCM)."
..takře na Celeru/P3 to asi nepůjde.
aha, tak to je potom jasne aj ked divne ze to nevie ... btw throttling skutocne na tej zelenine cosi pomoze? podla merani na xbit throttling na p4 (vyvolany) skoro vobec neznizil spotrebu ...
Throttling pomůže - dá se pak udržet bez problémů teplota do 80 ˚C (větráček standardně spíná při 75).
A s těmi windows to byla předčasná radost - potom se vytratilo zpomalení programů i rozumné teploty na procesoru...