moje zkušenosti s 8cm fany
tak dneska jsem vyměnil všechny fany v komplu, aby bylo ticho a tak se můžu podělit o zkušenosti s jednotlivýni ventilátory, hodnocení bude jako ve škole 1=super 5=nepoužitelný. Vždy sem měl jen 1ks.
původní fany
-----------
1-Arctic Fan Pro TC - 1000 - 2500 RPM, 12 - 32 CFM / 22 - 56 m3/h, 0.4 - 1.7 Sone
ložiska bzučí: 3, aero hluk: 3+. Možnost zatlumení vyměnit termistor, aby se otáčky pohybovaly +-1000 (normalně +-1500rpm)
2- Arctic Fan 3 TC - 1000 - 1900 RPM,28 CFM / 48 m3/h, 0.8 Sone
ložiska : 2, aero hluk do 1400rpm 2+, nad 1400rpm 3-. Možnost zatlumení vyměnit termistor, aby se otáčky pohybovaly +-1300 (normalně +-1700rpm).
nové fany
-----------
3-Arctic Fan 8 - 2000 RPM, 28.0 CFM / 47.6 m3/h,20.0 dB(A), 0.3 Sone
ložiska bzučí: 2, aero hluk: 2- ptochu se klepe, ale ten antivibrační mechanismus to pohlcuje, při 1400rpm je "neslyšitelný". Trochu sem ho ještě vymódil, takovou páskou z petflašky. Připadalo mě, že fouká dost dostran (mám ho místo boxu), teď fouká rovně :)
4-Coolink SWiF-801 Basic 80mm - Super Silent - otáčky 800 - 1500 RPM,23 - 38 m³/h,9 - 11dBA
asi největší sklamání, nevím, žda je to jen vadný kousek, je tak na urovní (Arctic Fan Pro TC po 4letech)
ložiska bzučí: 4, aero hluk: 2 ten šel hned ven
5-Sharkoon 80mm System-Fan S - Super Silent - Otáčky 1500 rpm, 19.1 CFM, 15 dBA
vše za 1, až na krátkej káblík k desce
Re: moje zkušenosti s 8cm fany
u toho sharkoona bys mel zohlednit taky ze malo fouka, takze ja bych ho az tak na 1 nevidel, jinak toho sharkoona hrave porazi Nexus 80mm fan
Ak bude viac casu napisem moje skusenosti s 80mm ventilatormi, inac az na ten Coolink by som suhlasil. Myslim ze by toto mohol byt oficialny thread na 80mm fany :)
Citace:
Původně odeslal el_Barto
u toho sharkoona bys mel zohlednit taky ze malo fouka, takze ja bych ho az tak na 1 nevidel, jinak toho sharkoona hrave porazi Nexus 80mm fan
no je tam udávanej průtok, takže si to můžeš domyslet. Nešlo mě o to porovnávat fany mezi sebou, a výbírat jednoho výtěze, spíš nějak nastínit co od toho či onoho větráku čekat....a ten sharkon jede na výrobcem stanovený otáčky, a bez upravy je tichej, což se o ostatních moc říct nedá. proto 1.
2GABO: no to by chtělo ještě udělat bodování (který fan se zdá být nej) a trochu upravit nadpis :). Ten cooling, je asi vadnej, jinak si to nedokážu vysvětlit....jaký s nimam máš zkušenosti ty?
2russianblue: Co mas na mysli zminenym "zatlumenim"? Nejaky specifictejsi postup co, kde, jak a cim zatlumit? :)
tím zatlumením, je myšleno, co jsem zkoušel, abych větrák upravil ku obrazu svému, a ukázalo se to jako dobrý. většinou vyměňuju termistory(doufám, že se to tak jmenuje) za jiný(s větším odporem), a nebo ho nahradím trimrem (20k) a ovládám ho na manuál. Fany který jsou bez autom. regulace ovládám deskou. A nebo, u některejch fanů dávám homemade antivibrační podložku...
potřebuju nějakej fan na pasiv ke grafice, rozhoduju se mezi:
Silentmaxx 80mm Fan SF-80/15
http://www.jsc-computers.cz/product_...oducts_id/1368
Sharkoon 80mm SilentEagle 1000 - Ultra Silent
http://www.jsc-computers.cz/product_...ducts_id/11360
80mm Coolermate Fan ALF-8S - Steel-Blue
a tady tento má chladit tou konstrukcí?? raděj bych něco bez led
http://www.jsc-computers.cz/product_...oducts_id/1266
máte někdo osobní zkušenosti s těmato? nebo co doporučujete? +-300kč, bez termoregulace
Ja osobne mam v compu jenom vetracky AKASA Amber serie/krome zdroje,ten jsem nerozebiral,jelikoz je jeste v zaruce/.80 vetracky mam 2 -jeden pred hdd a druhy na cpu.Ten na cpu se obcas netoci vubec,ale ten pred tema hdd mam stazenej pres potenciometr na 8,1v,toci stale +-1300ot a kdyz strcim hlavu az k otevrene bedne tak ho vubec neslysim,kdyz ale bezi na default 1800ot tak trochu huci/takovy hluboky ton/loziska a samo taky trochu ten pruvan.No a ten 120 vetrak mam stazenej na 700ot a hlavou se dostanu az k nemu a absolutni ticho.Kdyz mu pridam na 900ot tak je trochu slyset pruvan zkrze mrizku,ale loziska porad nic.Kdyz to shrnu tak nejhlucnejsi v compu je vetrak na Primecooleru PC-VGAHG1 HyperGraphic ALCU,a to bezi podle Rivatuneru jen na 40% napajeni.Kdyz ho prstem zastavim tak uz slysim jen hdd.Ty vetraky jsou pri tech otackach co uvadim naprosto tiche.
Edit:abych nezapomnel,ten 80 vetrak dokud byl pripojenej na 5v z molexu tak nemel zadne problemy s rozbehem.