Dotaz ohladom formatu vo Win XP
Ked idem formatovat daky pridavny HDD vo Win XP tak okrem jednoduchosti formatovania ma zaujalo toto nastaveni presnejsie velkost alokacnej jednotky ktora je od 512-4096b.Chcem sa opotat co to predovsetkym znamena a aky to ma vyznam a aku hodnotu je lepsie zvolit pre format .Za radu velmi pekne Dakujem
Re: Dotaz ohladom formatu vo Win XP
Větší sektor (alokační jednotka) znamená rozdělení disku na méně bloků větší velikosti. Méně bloků má menší režii souborového systému, takže pokud tu partition máš pro ukládání videa, je to optimální (disk má o trochu větší výkon). Nevýhodou je to v případě velkého množství malých souborů, protože není optimálně využito místo (soubory zaberou více MB, než při menším sektoru). Ale měl bys to vyzkoušet sám, protože nevím jak u winXP, ale u win2k nelze partition s větším sektorem (než default=512) defragmentovat. Jeden z dalších "rysů" (čti chyb) operačního systému Microsoftu.
nevim jestli je to potreba ale pro jistotu a (vysvetleni toho co psal leo) jeden sektor = vzdy jen jeden soubor. jeden soubor muze byt ve vice sektorech ale vjednom sektoru nemuze byt vice souboru
No Ano ale teraz uz vobec neviem ako to nastavit vyvazene aby som mal istotu ze disk pojde ako ma a bude to dobre nastavene.
Ked pri instalaci XP vytvorim particiu a formatnem disk tak kolko ma alokacna jednotka?
Moj disk mam rozdeleny na dve na C a D coz D som formatoval 4098b alokacnou jednotkou myslite ze by som to ma preformatovat na inu velkost.Vcelku mam v tom nejasno
Citace:
Původně odeslal 1111andreas
No Ano ale teraz uz vobec neviem ako to nastavit vyvazene aby som mal istotu ze disk pojde ako ma a bude to dobre nastavene.
Ked pri instalaci XP vytvorim particiu a formatnem disk tak kolko ma alokacna jednotka?
Moj disk mam rozdeleny na dve na C a D coz D som formatoval 4098b alokacnou jednotkou myslite ze by som to ma preformatovat na inu velkost.Vcelku mam v tom nejasno
v tom pripade nech vsechno na tak to nastav na "default" (vychozi);)
Citace:
Původně odeslal tominek
v tom pripade nech vsechno na tak to nastav na "default" (vychozi);)
Nepytal som sa preto ze to chcem nehat aby OS za mna rozhodol ,cielom bolo pochopit podstatu a vedet ju spravne pouzit
Citace:
Nepytal som sa preto ze to chcem nehat aby OS za mna rozhodol ,cielom bolo pochopit podstatu a vedet ju spravne pouzit
sak leo ti presne napisal ako to chodi.
Hlavna pointa toho vsetkeho je v tom ze do jedneho bloku nasukas max jeden subor. teda ak by si mal blok velkosti 1024B a mas subor ktory ma velkost 335B tak budes mat stratu (1024-335)B. Zas na druhu stranu, cim mensie bloky budesh pouzivat, tym ich bude viac a to sa ti odzrkadli na rychlosti disku. Preto treba hladat rozumny kompromis velkosti jedneho bloku. Standtartne je to uz spominanych 512B na blok.
Ak mas particiu, kde budes uskladnovat vacsinou mp3 a filmy, teda subory ktore zozeru vela miesta, tak si kludne hod aj velkost bloku 2048B. inak pouzivaj mensie.
Citace:
a ja myslel ze jsme ti to spolecne leem vysvetlili. nevim jak to rict jednoduseji (asi nemam dar nekomu neco vysvetlit;) )
Ok uz tomu rozumiem Dik za radu a prepacte ako som trocha bol nevdacny