Necistoty na snimacoch DSLR
Zdar all,
ako bojujete zo subj.? ja som na fotaku mal po nieco vyse roku uz solidnu "skladku" tak som si kupil Eclipse cistiacu sadu z makofoto.cz a fungovalo to dobre, viz. obrazky :) (po cisteni nie je na fotke vidiet nic do clony 11 na vyssich asi 3 body slabe ... predtym hroza :) ).
Majitelia olympusov s ultrasonic oklepavadlom nech sa nam ostatnym radsej nesmeju :p .
pred cistenim
po cisteni
Ako si odfotit svoj bordel a info o tom cim som to cistil viz odkaz dobra metoda je aj tzv. zaba planujem si ju kupit (dnes som blbec v tescu zabudol :( ), ale na moj bordel uz by to nestacilo. Boli tam totiz aj flaky po predchadzajucich pokusoch o cistenie pomocou "speckgrabber" co je sice pekna vec, ale chce to pevne ruky a odstranuje to skor velky bordel ... (viz google co to je presne).
Re: Necistoty na snimacoch DSLR
lol ...musel jsem si to 3x přečíst než mi některé tvoje věty ( a to ještě po notném domýšlení) daly smysl. Nauč se prosím tě trochu psát ...
Pre tych co sa pokusaju rypat, aj ked nemaju preco a pritom pisu OT, som doplnil par ciarok a prehodil asi tri slova nech to je "cistejsie".
P.S.> chyba bola aj v odkaze na druhy obrazok, to si ale theedge nestihol pri tom 3nasobnom citani ani vsimnut ...
Já se rýpat nepokouším, jen jsem tě chtěl upozornit že píšeš trošku (spíš dost)nečitělně ... o tom jestli jsem si odkazu všiml nebo nevšiml s tebou nehodlám polemizovat, ani ti to nijak dokazovat. bye
Asi jsem prase, ale cistim cip normalnim foukanim... ;)
Podminkou je dat pozor, aby se slina neprimotala, ale po tech par letech uz mam solidni cvik... :D
a hlavne to nezabudni rozmazat este dalsim postom "k veci" ze?
ad DM > lol tak to je solidna ulet metoda ... imo nejde fukat ustami bez toho aby si chta/nechta trosku "neflusal" (vo vsetkej ucte k tvojim schopnostiam :D )
Citace:
Původně odeslal MadCap
a hlavne to nezabudni rozmazat este dalsim postom "k veci" ze?
ad DM > lol tak to je solidna ulet metoda ... imo nejde fukat ustami bez toho aby si chta/nechta trosku "neflusal" (vo vsetkej ucte k tvojim schopnostiam :D )
Ale jde... jen musis aspon minutu predtim rychle dychat pusou a totalne to vysusit... a nesmis ji zavrit.
Neboj, dlouho jsem to testoval nanecisto se zrcatkem - nejsem prece kaskader... :D
Ehm, no, já vím, vlastně už mlčím ;) :mweheh:
Ako novy majitel DSLR som bol po dvoch tyzdnoch pokusneho cvakania, ked som nasadil setovy objektiv a vobec ho nedaval dole, pomerne hodne nasraty, no nastastie sa mi podarilo ofuknutim pomocou "zaby" zbavit takmer vsetkeho viditelneho bordelu.
Takto vyzeral moj cip po dvoch tyzdnoch.
Po ofuknuti "zabou" z TESCA za 79 korun vyzera nasledovne.
Zo zaujimavych stranok, ktore som ohladom cistenia nasiel, je najlepsia podla mna tato: http://www.cleaningdigitalcameras.com/
Toto je tiez zaujimava skusenost uzivatela 1Ds Mark II :)
http://satin.sensation.net.au/rowan/sensorclean.html
jan555:
Co som sa na nete docital, tak vraj ani Olympusy na tom nie su bohvie ako super... Casom sa vraj ten nadzvukovy vlniaci sa filter tiez zanesie a bude ho treba ocistit/vymenit. Aspon to spominali v niekolkych diskusiach uzivatelia tychto fotakov.
Citace:
Původně odeslal PiT
Co som sa na nete docital, tak vraj ani Olympusy na tom nie su bohvie ako super... Casom sa vraj ten nadzvukovy vlniaci sa filter tiez zanesie a bude ho treba ocistit/vymenit. Aspon to spominali v niekolkych diskusiach uzivatelia tychto fotakov.
To nemyslíš vážně, že na tom není "bohvie ako super". Za celou dobu, co Olyho mám jsem neměl nikdy (a nemám) na snímači ani ň a přehazuju skla dost často kdekoliv (a v prašném bytě se třeba při čištění skel rozhodně nezabývám hledáním krytky na tělo). Kámoši, kteří mají E-1čku mnohem déle a přehazují a fotí mnohem častěji, taky ne. Dovedu si teoreticky představit výjimku, např. přehazování objektivu v rozkvetlém poli za větru, nebo tak něco, kde s pylem by si nemuselo SSWF poradit, ale fakt nevím :)
Funguje to tak, že v těle dole je speciální páska, na kterou se prach zachytává. Oly tuším doporučuje jí nechat vyměnit jednou za 3 roky, ještě jsem neslyšel o nikom, kdo by to nechával dělat, asi tak.
btw: modlím se za Tebe, že ten prach, na který jsi přišel po 14 dnech bez sundání objektivu, tam byl už na novém těle (stává se překvapivě často). Jestli ne, tak je to zlé :(
Citace:
Původně odeslal Darth Maul
Ale jde... jen musis aspon minutu predtim rychle dychat pusou a totalne to vysusit... a nesmis ji zavrit.
Neboj, dlouho jsem to testoval nanecisto se zrcatkem - nejsem prece kaskader... :D
ty seš husták :)
takže všichni foukaj, tak to sem asi jedinej kterej letos vysával ve foťáku :).
byla to 350D po dvou dnech na poušti (i bez výměny objektivu) decela šupec, ten jemnej písek se dostane všude.....
pouzivam klasicky balonek - ofouknes a pohoda... zatim to staci... :)
jan555:
Povedal som to, co som sa docital na cca troch strankach, ktore som vygooglil pri hladani navodov/nazorov ohladom cistenia senzorov. Osobne skusenosti nemam, takze posudit ich pravdivost neviem.
AD moja 350D: Vdaka. Tohoto sa bojim naozaj najviac :( Imho tam totizto ten prach, ked som nasadil objektiv, nebol. Objavil sa mi az po cca 700 fotkach.
No, ja asi dnes večer spravím testovací snímok. Včera som bol na jednej akcií, kde som prehadzoval objektív minimálne 6x v prašnom prostredí (napr. na pódiu pred reprákom). Čakám poriadny bordel aj na čipe, aj na zadnej časti objektívov, ale čo už keď som musel/chcel fotiť? :) Teraz ešte počkať kým mi uploadnu na FTP cca. 3 giga NEFov.
P.S.: Prvý krát sa mi podarilo vybiť úplne plný akumulátor.
mensi prispevok ako vypada snimac 300D s jednym sklo co zrejme skoro nebolo sundane (ine neni k tomu) po cca roku http://temp.madcap.info/bordel_300d.jpg ;) vtipne vsak? :)
jasne - ten fotak nema nej ochranu proti prachu, ale na druhou stranu - majitel byl solidni prase...
to je vo firme a skoro sa nepouziva, 95% casu travi zavrety v brasne a ma nafotenych cca 5000 fotiek z toho odhadom tak 80~% indoor ... uzivatelia sa o to samozrejme nestaraju ako o vlastne oko v hlave, pretoze to je pracovny nastroj, ale toto ma celkom prekvapilo :)