Re: Radiátor co uchladí 350W
Zdravim,
osobne bych se rozhodl jeden z tech Alphacoolu, nejlepe medeny Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III. Se temi ventilatory ti to bezproblemu uchladi. Otazkou je, jestli se ti to vubec vyplati k tem blokum, protoze jestli oni maj prenaset na vodu tech 350W...no, nevin, nevim, jestli by se nevyplatilo zainvestovat i do novejch bloku. Zkus a uvidis.
Kdyz bude radiator na stojato, tak to nevadi, hlavne aby byl fiinkama nahoru. Bez fanu to rozhodne asi nepujde, protoze tyhle radiatory naji lanely dost blizko u sebe, takze by se tam mohlo teplo hromadit. Doporucuju ale, v zajmu tichosti vyzkouset system nejdriv s jednim fanem, treba by to mohlo vyhovovat.
Med je vzdy lepsi, nez hlinik. Hodne ale taky zalezi na vyse zminovanych WBlocich. Kdyz ma clovek nejaky ne moc vykony, rozdil mezi hlinikem a medi ani nepozna.
Kdyby jsi jete cokoliv potreboval, tak se zeptej, rad poradim :-)
Citace:
Původně odeslal Jimm
potřebuju poradit jakej mám koupit radiátor na uchlazení asi 350W, celkem se mi líbí tyto, tak jestli máte někdo zkušenosti tak pls poraďte
Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III
Alphacool Radiator NexXxoS HC 360-LE
Airplex EVO 360
bloky na cpu a gpu už mám od aqcool ( žádná sláva, bohužel jsem to chtěl mít co nejrychlej ale už bych si je nekoupil)
no a pár začátečnických dotazů:
1. Když bude radiátor nastojato ( NexXxoS ), jakým způsobem se bude odvzdušňovat? Ta vzduchová bublina co by se vytvořila se přece bez položení radiátoru na ležato nedostane ven?
2. Bez větráku to asi nepůjde, ale může se to s některým z těchto radiátorů uchladit, nebo koupit úplně něco jinýho? Viděl jsem srovnávací test na watercoolplanet, ale to mi nijak nepomohlo.
3. Má nějaký podstatný vliv na účinnost chlazení, jestli jsou žebra Al nebo Cu?
( Hliník líp vyzařuje teplo do okolí než měď ale všichni doporučují pouze měď )
4.
a nepremyslels o cape cora??jako vyhodu bych videl tu modularitu takze tim uchladis v podstate cokoliv (pridac dalsi zebra)
Citace:
Původně odeslal Strby
a nepremyslels o cape cora??jako vyhodu bych videl tu modularitu takze tim uchladis v podstate cokoliv (pridac dalsi zebra)
Po tom koukam ja ;-)
Vypadá to hezky, ale je to celkem dost drahý. Když k tomu připočtu ještě čerpadlo a to ostatní tak su na 6-ti.
Cape Cora je jeden z nejlepších výměníků. Uchladí fakt cokoliv dnešního!!!
taky bych ho bral hned...ale clovek nemuze mit vsechno...nicmene zatim chladim jen procesor s754 A64 2800+@2590Mhz, mam ten nexos ale II - dva fany, jeden 12V, druhy 5V (nemam ted cas to udelat na 5V oboje a stejne mi rvou stary disky) a s kulnkwajt mam idle 27C, load 41C, pokojova tepl.23-24C. Bez fanu mi to zacalo lezt nekam k 50C a pak sem je zas zapnul, nema to vyznam. Radiator mam na boku case, tzn.venku. Ten HC ani EVO bych nebral, jsou to seriaky a nemaji tak kvalitni provedeni. Pokud nechces cape coru, pocitej s vetrakama.
Hlinikovy radiatory jsou vetsinou pouze lamely, to je v poradku, trubky a profily (kde prochazi voda) byvaji ale zpravidla medene. Toho bych se drzel. Nejsou nahodou ty aqcool hlinikovy ? Pak je ti to jedno...
350W...s tak vykonnym komplem nemuzes pocitat ze to budes chladit lacinym zbozim...leda si to nechat vyrobit sam...ale ten nexus bude v pohode mozna i s jednim vetrakem na 5V, jak uz tady bylo receno.
jo a kdyz s komplem parkrat zahrkas (pohoupes) do stran, tak pri zapnutem cerpadle z toho rychleji dostanes jeste vic bublinek, i ty co se tam drzi jak kliste
No jsou měděný ale vypadají hrozně, na netu jich je spousta hezčích.
S větrákama počítám, hlavně mám obavu z toho, abych HDD místo chlazení neohříval. Teď mám teplotu cpu kolem 51oC (2x 90 mm větrák s max otáčkami co hučí jak hodně starej vysavač) no a taková teplota vody se mi zdá na chlazení disku dost vysoká.
Ty copa core jsou hezký, ale mám obavu že by to neuchladily. Přece jenom je to bez fanů.
BTW v case mám celkem 9 fanů - 1x12cm, 2x9cm, 5x8cm a grafika !!!
Hučí to tolik, že už to víc snad ani hučet nemůže :-)
51C na CPU jsem s boxem na 2400MHz mel taky, ale to je teplota jadra, voda se nestaci takto ohrat. Max. o par stupnu vic nez pokojova. To mas jak se vzduchem, taky ho na tech 50C neohrejes, to bys pak nepotreboval doma kamna. Napr.kdyz do CPU jde voda z radiatoru s pokojovou teplotou + neco navic treba 25C, z cpu max.26C do gpu, z gpu max.27C do hdd, ty neohreji skoro nic - vystup do radiatoru 27,2C napr.a to je jeste prehnany.
Kdyz tu konstrukci chlazeni a ztiseni hdd udelas dobre, nic neupeces. Ted se o tom vedla jedna diskuze.
Jimm: Můžu se zeptat jaký hw budeš chladit ? 350W jako ztrátové teplo je opravdu hodně a nemáš vyplněný info.
2x Intel P4 XEON kterej má při plný zátěži příkon kolem 110W (220W) nevím kolik vyzáří tepla, ale je pořád horkej i s max otáčkami fanu
Grafiku mám zatím Radeon 9200, ale plánuju koupi lepší, takže jsem trochu myslel dopředu.
6x HDD a chipset desky
Chtěl jsem i zdroj, ale to půjde asi dost těžko a stejně bych tam ten fan musel nechat.
tak to uz je slusny ohrev :-)
o ten cape cora by som sa az tak nebal, ved teplota nebude stupat donekonecna, lebo cim vacsi rozdiel telpot vody a vzduchu, tym lepsia ucinnost chladica. A keby sa Ti to aj tak zda byt moc, tak mozes nechat jeden dva 120mm fany na 5V fukat na ten radiator
Bych koupil jeden nebo klidne dva kusy Alphacool Radiator NexXxoS Pro III . Ten Cape Cora se mi osobně moc nezdá hlavne je to šilene drahý . Na takový ztrátový teplo se pasivní radiátor dost nechytá. Na radiator koupit Xilence 120 fany a ticho bude .
jimm: ty dysky chces taky chladit vodou ?
http://www.thermochill.com/ - (PA serie) jsou krapatko drazssi, ale je to asi to nejlepsi co se da sehnat, navic sou promereny a otestovany, jestli se pro ne rozhodnes tak dej vedet .-), testy jsou na www.extremesystems.org a www.overclockers.com - ve forech
jinak ty bloky co mas jsou docela katastrofa.... az ti bude pripadat teplota procesoru velka, hledej tam...
Disky bych chtěl určitě chladit, teď na ně foukají dva fany, ale bez nich jsou za hodinu pekelně vařící. Někde jsem našel docela zajímavý řešení jak je chladit, ale už nevím kde :-)
Ty rámy okolo disku se mi do case nevejdou, tak jestli má někdo nápad jak na to sem s tím.
pokud mas bigtower tak bych to resil dvema paralelne zapojenyma vymenikama. bylo by to idealni pro kadeta dole (pokud mas 6 disku tak se tam nic vetsiho asi nevleze) a nahoru na strop neco vetsiho (nejspis rekorda). IMHO by to z tehle uchladilo nejlepe