-
prerobeny zdroj, moze zhoriet?
Ahojte, vcera som si povedal a dost. Uz nemienim viac trpiet ten hukot co mi robi zdroj ...
Mam Eurocase SuperSilent 350W PFC zdroj.
Rozobral som ho, odpojil vetrak a napojil ho na 5V vetvu. Takze mi ide teraz krasne tichocko cely komp (konence).
Je mi jasne ze tym ze sa kruti pomalsie robi menej hluku, ale sa viac zahrieva. S tym som ratal ked som siel rozobrat zdroj (mimochodom som tak prisiel o zaruku, kedze ho mam mozno tri mesiace a blomba je uz v ... ale o to nejde). S cim si ale nie som isty je fakt, ze ci moze teraz zhoriet (koli vysokej teplote) kedze sa viac zahrieva nez ako urcil vyrobca. Premyslal som vymenit tie pasivne chladice v nom za nieco vacsie.
Co vy na to? Moze zhoriet? Nerad by som aby zhorel a vzal so sebou dosku a vsetko v nej pripojene ...
Poradte. Vdaka.
-
Re: prerobeny zdroj, moze zhoriet?
Citace:
Původně odeslal Jarko
Ahojte, vcera som si povedal a dost. Uz nemienim viac trpiet ten hukot co mi robi zdroj ...
Mam Eurocase SuperSilent 350W PFC zdroj.
Rozobral som ho, odpojil vetrak a napojil ho na 5V vetvu. Takze mi ide teraz krasne tichocko cely komp (konence).
Je mi jasne ze tym ze sa kruti pomalsie robi menej hluku, ale sa viac zahrieva. S tym som ratal ked som siel rozobrat zdroj (mimochodom som tak prisiel o zaruku, kedze ho mam mozno tri mesiace a blomba je uz v ... ale o to nejde). S cim si ale nie som isty je fakt, ze ci moze teraz zhoriet (koli vysokej teplote) kedze sa viac zahrieva nez ako urcil vyrobca. Premyslal som vymenit tie pasivne chladice v nom za nieco vacsie.
Co vy na to? Moze zhoriet? Nerad by som aby zhorel a vzal so sebou dosku a vsetko v nej pripojene ...
Poradte. Vdaka.
ano, shoret muze - zejmena pokud mas nejakou narocnou sestavu, ktera by ten zdroj zatezovala. Kazdopadne se snizuje zivotnost (vyssi teplota )- na druhou stranu je otazka o kolik se ta zivotnost snizi. Z 10let na 5? tezko rict.
-
Citace:
Původně odeslal NeMeM9aA
ano, shoret muze - zejmena pokud mas nejakou narocnou sestavu, ktera by ten zdroj zatezovala. Kazdopadne se snizuje zivotnost (vyssi teplota )- na druhou stranu je otazka o kolik se ta zivotnost snizi. Z 10let na 5? tezko rict.
no je na nom to co mam v podpise.
-
IMHO by to mohlo stacit, pokud vetrak aspon trochu dela pruvan.
-
akurat vacsina zdrojov (teda asi kazdy) neplni pri vyssich ako urcitych teplotach specifikacie, ci uz vykonom, ucinnostou alebo niecim takym .... prilis hot zdroj proste nie je uplne idealne riesenie
-
Zdroj moze zhoriet aj neprerobeny :) Specialne v pripade EuroCase to bolo dost caste ;D
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Zdroj moze zhoriet aj neprerobeny :) Specialne v pripade EuroCase to bolo dost caste ;D
Ono taky teply vzduch z neho ide hlavne ked hram napr Most Wanted. Pri beznej praci je to teply vzduch ale pri zatazi PC uz ide podstatne teplejsi ....
Inak som si myslel ze aj zdroje maju nejaku ochranu v sebe, ze ked sa zacnu prehrievat ... vypnu sa aby nezhoreli. Su vobec take zdroje? Mozno ano, ale ja nechcem zdroj za 10 000,- ... ani za 5 000,-
Teda chcem len ta cena ...
-
Citace:
Původně odeslal Jarko
Ono taky teply vzduch z neho ide hlavne ked hram napr Most Wanted. Pri beznej praci je to teply vzduch ale pri zatazi PC uz ide podstatne teplejsi ....
Inak som si myslel ze aj zdroje maju nejaku ochranu v sebe, ze ked sa zacnu prehrievat ... vypnu sa aby nezhoreli. Su vobec take zdroje? Mozno ano, ale ja nechcem zdroj za 10 000,- ... ani za 5 000,-
Teda chcem len ta cena ...
Nejsem asi ta spravna osoba, ktera byse k tomu mela vyjadrovat, ale myslim si, ze proti prehrivani obv chranene nejsou (max vetrakem rizenym na zaklade teplotniho cidla)(nehlede ze teplo poskozuje vsechny soucastky - otazka je jak hodne). Chranene jsou proti pretizeni a to navic nefunguje u vsech (vcetne nekterych drazsich).
-
Zdorj EuroCase zatim pouzivam (bohuzel) taky a do par sestav sem je uz nacpal rovnez :D Zdroje od tehe firmy urcite nedoporucuju nejakym zpusobem prehrivat, proste to neunesou... byt tebou tak se EC zdroje zbavim, jsou to shi*y. Radsi obetuj par korun navic a kup si neco lepsiho nez je EC
-
Citace:
Původně odeslal P3TR
Zdorj EuroCase zatim pouzivam (bohuzel) taky a do par sestav sem je uz nacpal rovnez :D Zdroje od tehe firmy urcite nedoporucuju nejakym zpusobem prehrivat, proste to neunesou... byt tebou tak se EC zdroje zbavim, jsou to shi*y. Radsi obetuj par korun navic a kup si neco lepsiho nez je EC
Ano ak by to slo, neni problem a uz mi doma pradie nejaky Enermax. Lenze to je cena do neba ... :(
Co by ste teda odporucili co je better nez EC, a hlavne mi ide o to aby to bolo co najnajtichsie, napr ako ten moj "prerobeny" EC (mam pocit ze nemam v kompe zdroj tak je tichy).
Samozrejme aj cena je velmi podstatna. Ak uz budete nieco pisat, poprosim aj presny model. Max ale 400W (mylsim ze v pohode na moju zostavu staci 300 alebo 350-ka) vykonnejsie mi je aj tak k nicomu. ja mat P4 tak skoro nebudem.
-
ahoj
tu zostavu ti utiahne aj 250-ka, najtichsie buduu asi zdroje so 120-140 vetraakom a potom 2x80tka vetrak
enermax tusiim zdroje nepecati, takze ked sa po case vetraak rozhuci nemal by byt problem ho vymenit za tichsii bez straty zaruky
pozri sekciu - nakupna poradna/zdroje
-
Kludne tam ten zdroj nechaj, silnejsi vobec nepotrebujes. To odpalovanie uz hadam vyriesili.
-
Každému kdo hodlá spomalovat větrák ve zdroji nebo dělat podobné píčoviny vřele doporučuju použít z bezpečnostních důvodů zdroj o 40-50% předimenzovaný, míň % zatěžovaný zdroj totiž míň hřeje, ovšem pochybuju že takový zdroj pro ještě třeba přetaktovanou mašinu jde koupit.
-
Citace:
Původně odeslal Vysta
Každému kdo hodlá spomalovat větrák ve zdroji nebo dělat podobné píčoviny vřele doporučuju použít z bezpečnostních důvodů zdroj o 40-50% předimenzovaný, míň % zatěžovaný zdroj totiž míň hřeje, ovšem pochybuju že takový zdroj pro ještě třeba přetaktovanou mašinu jde koupit.
A taktez se pri koupi zajimat, jakou ma dany zdroj ucinnost.
-
Citace:
Původně odeslal NeMeM9aA
A taktez se pri koupi zajimat, jakou ma dany zdroj ucinnost.
Jistě
No já jsem se teď cvičně zajímal a prodejci to nějak u levnějších neuvádí (odhaduju 60-70% i míň což je napendrek), hlavně že se člověk dozví že může zdroj provozovat od +5 do +40 C, fakt překvapivá informace..., jinak účinnější všechno přez tři tácy a účinnost uváděna jen při plném zatížení zož se nám zrovna moc nehodí, nemáš prosímtě nějakou adresu kde by byl výčet srovnání nebo něco, kde by se dalo bez větší námahy vyčíst a srovnat ty účinnosti pro různá zatížení ? našel jsem jenom http://www.tomshardware.com/2005/07/...st/page28.html i z toho je vidět že žádná sláva ... jsou vůbec zdroje (aspoň jeden) které by měly přez 90% pro různá zatížení (od 50% výše) ?
-
-
Dakujem niekomu za odobratie karmy a tento inteligentny text:
Citace:
doufam ze mas dost penez, to az tu tvou dobrou radu nekdo u tebe uplatni jako skodu za zniceny PC, ja uz totiz nekolik odprasklych PC videl, odborniku
K tomu toto:
1. preco si to nenapisal sem?
2. mohol si sa aspon podpisat
3. neviem, kolko zdrojov si uz opravil, ale dovolim si povedat, ze menej ako ja
4. neviem, ake stare boli tie tvoje znicene PC a kedy naposledy si videl zdroj EuroCase - oni sa totiz v poslednom case dost zmenili...
-
já mám necelý měsíc zdroj EC 350W pokud vím tak průšvih vyl v pomocném zdroji ze kterého se vyrábělo i 5VSb...jelikož ten zdroj jede nepřetržitě docházelo k vysychání inkriminovaného elektrolytického kondíku což spůsobilo velké zvyšování napětí pomocného zdroje což vedlo k poškození řídícího obvodu zdroje a tím se mohlo objevit i vyšší napětí na napájecích větvích...vedlejší efekt byl výbuch filtračního kondíku na tom pomocném zdroji...několik takových zdrojů jsem opravil u některých to i přežil řídící obvod,jen stačilo vyměnit pár součástek pomocného zdroje. V nových EC co mám já je ten pomocný zdroj zcela jinak řešený...zapojení jsem podrobně neskoumal ale je v něm zařazen optočlen a onen kondík už se tam nevyskytuje....jen mě vadí a to na všech zdrojích že nemaj vyvedenou zásuvku na moňas která by se zapínala při zapnutí PC...tak to jsem měl upraven předchozí zdroj který pocházel z počítače Compaq(je zajímavě řešený...velmi složitý a osazený kvalitním materiálem ale při vypnutí má na 5 a 12V haluzích zbytkové napětí kvůli kterému se při zapnutí PC druhej den nenašla vypalovačka...pokud jsem ho před zapnutím na chvíli vytáh ze zásuvky tak to šlo) mám tak zapojený i scaner...je to lepší než aby to jelo nepřetržitě...a taky u toho EC omezená děrovaná plocha zadní stěny a navíc sou to takové blbé otvory....asi to poladím flexkou :)) jinak si myslím že spousta výrobců zdrojů si z lidí dělá čurinu...chtěl bych vidět ty Fortrony,Enermaxy,Chill inovationy,Chieftecy a další zevnitř a hlavně je pomučit v dílně:)))
-
Citace:
Původně odeslal Vysta
Každému kdo hodlá spomalovat větrák ve zdroji nebo dělat podobné...
Mám už asi pár měsíců fan ve svým zdroji Fortron FSP350-60PN (PF) na 5V a nemám s tím problém...
-
Citace:
Původně odeslal Tinky linky
já mám necelý měsíc zdroj EC 350W pokud vím tak průšvih vyl v pomocném zdroji ze kterého se vyrábělo i 5VSb...jelikož ten zdroj jede nepřetržitě docházelo k vysychání inkriminovaného elektrolytického kondíku což spůsobilo velké zvyšování napětí pomocného zdroje což vedlo k poškození řídícího obvodu zdroje a tím se mohlo objevit i vyšší napětí na napájecích větvích...vedlejší efekt byl výbuch filtračního kondíku na tom pomocném zdroji...několik takových zdrojů jsem opravil u některých to i přežil řídící obvod,jen stačilo vyměnit pár součástek pomocného zdroje.
Presne tak - tychto zdrojov som opravil celkom dost (niekde je tu o tom aj thread). Neboli vsak "postihnute" vsetky - niektore mali kondiky Jamicon a tie boli OK aj po 5 rokoch (len mierne znizena kapacita), ine mali YEC a tie odchadzali (kapacita skoro ziadna a zdroj odpaleny). Niekedy zhorel pomocny zdroj (tranzistor, diody), niekedy riadiaci TL494 a s nim casto jeden budiaci tranzistor alebo niekedy aj spinaci. Nebezpecne je, ked ten TL494 zhori pri zapnutom zdroji - vtedy to odpaluje vsetko mozne.
Taketo zapojenie pomocneho zdroja pouzivali aj mnohe dalsie starsie ATX zdroje (zname su napr. Morex ;D )
Citace:
V nových EC co mám já je ten pomocný zdroj zcela jinak řešený...zapojení jsem podrobně neskoumal ale je v něm zařazen optočlen a onen kondík už se tam nevyskytuje....
Ano, je to tak nastastie vo vsetkych novsich zdrojoch, co som znutra videl. Vyrobcovia sa zjavne poucili.
Citace:
jinak si myslím že spousta výrobců zdrojů si z lidí dělá čurinu...chtěl bych vidět ty Fortrony,Enermaxy,Chill inovationy,Chieftecy a další zevnitř a hlavně je pomučit v dílně:)))
Vo Fortronoch (a roznych ich OEM) sa radi nafukuju kondiky. Vyborne su zdroje Antec - tie uz viacerym ludom odisli tak, ze vyhoreli (asi skrat alebo prieraz v trafe alebo co).
-
Aj ja planujem prerobit moj zdroj, Fortron 350W 120mm, nie zeby hucal, pretoze takych poslednych 6 mesiacov mam komp len polozeny na bedni, zdroj teda nasava uplne "cerstvy" vzduch a pri plnej zatazi sa sice otacky fanu zvysia, no nepocut ho aj tak. Ovsem sa pamata, ze cez prazdniny som to mal v bedni, vonku asi 35 stupnov a pretoceny NW so zvysenym napatim, takze sa uz aj Fortron pekne roztocil a doslova z neho salalo teplo. Chcem tam aj vymenit FAN, a hodit to na stalo nejaku hodnotu, ktoru nebudem pocut. A ja osobne sa nebojim, pretoze mobilny procak na Scythe Ninja, nejaka grafika dajme tomu 6600 na riadne velkom pasive, intake 12cm v predu, v zadu outtake 2x80mm a v zdroji 120mm, to predsa musi slapat aj keby co bolo :)
-
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Vyborne su zdroje Antec - tie uz viacerym ludom odisli tak, ze vyhoreli (asi skrat alebo prieraz v trafe alebo co).
Nj...ve spínaném zdroji je mnohem vyšší mezizávitové napětí což klade velké nároky na lakovaný drát kterým je to vinuto k tomu se přidává vyšší teplota
a pokud je tzo špatně udělané tak je na průser zaděláno
-
Jak vás tak čtu moc by mě zajímalo jaké zdroje doporučujete :-)
-
Citace:
Původně odeslal Vysta
Jak vás tak čtu moc by mě zajímalo jaké zdroje doporučujete :-)
Nákupní poradna ;)...
-