Reklamace- zbozi doslo poskozene
Zdravim.
Reklamoval jsem zbozi u firmy Boxed s.r.o. (http://shop.ignum.cz/boxed).
Konkretne 22" monitor Nec. Monitor jsem odesilal na reklamaci v uplne stejne krabici, ve ktere mi prisel, s uplne stejnymi ochrannymi prvky.
Nyni mi prislo toto vyjadreni:
"Vami doruceny monitor je pozkozen. Je ulomeny podstavec a ma praskly roh obrazovky. Monitor nebyl ani v krabici radne umisten - ochranne rohy obrazovky byly
vespod monitoru. Mame i fotodokumentaci,kterou Vam muzeme zaslat. Cekame na Vase vyjadreni.
S pozdravem J.Dostal"
Obrazovka opravdu nebyla smerovana dolu (jak to bylo asi puvodne), protoze jsem si rikal, ze je to blbost, ze to vlastne bude vzhuru nohama a nejzranitelnejsi cas monitoru (obrazovka) bude na miste, kde laicky predpokladam nejvetsi zatez, moznost proderaveni. Proto jsem obrazovku nasmeroval smerem k jednomu uchu krabice, pres obrazovku jsem umistil igelit a mezi ucho a obrazovku jeste puvodni vypln (nejaka lepenka). Cela krabice byla olepena lepici paskou shodnou s puvodni (ale samozrejme nova).
Bylo to odeslano sluzbou PPL.
Poradi nekdo, co ted s tim, jak reagovat a co pozadovat? Ve smluvnich podminkach te firmy (a jinych) je napsano, ze pokud me jako zakaznikovi prijde zbozi jako poskozene (respektive ve viditelne poskozene krabici), tak jej nemam prevzit. A oni prevezmou pry viditelne poskozeny monitor. Jeste poukazujou na to, ze obrazovka dle nich nebyla spravne smerovana, ale nepisou, ze je poskozena.
Diky moc za pomoc/radu.
EDIT: Spis si myslim, ze monitor jak prisel ke me pri koupi, tak taky nemel obrazovku dole, ale take na boku, ale vzhuru nohama, protoze horni viko nebylo uplne dovrene z duvodu precuhujiciho podstavce. Ja jsem monitor vlozil do krabice tak, jak lezi na stole.
Re: Reklamace- zbozi doslo poskozene
dulezite je, kdo v dane chvili nesl riziko poskozeni, ztraty nebo zniceni veci. v teto souvislosti bude rozhodny §421 obcana, ktery rika, ze "kazdy, kdo od jineho prevzal vec, ktera ma byt predmetem jeho zavazku, odpovida za jeji poskozeni, ztratz nebo zniceni, ledaze by ke skode doslo i jinak". a contrario se tedy do predani veci prodavajicimu neses riziko skody na veci ty.
takze tady bych pripadnou odpovednost prodavajiciho vyloucil; zbyva tedy mozne poruseni smlouvy o preprave nakladu mezi tebou a PPL. tady bude zalezet hlavne na tom, jakym zpusobem jsi ten monitor zabalil atd. atd., protoze:
§ 769(1) obcana
"dopravce odpovida za skodu, ktera vznikla na prepravovane zasilce v dobe od prevzeti k preprave az do vydani, ledaze skoda byla zpusobena .....vadnosti zasilky, jejiho obalu nebo baleni.....". navic, prepravce je opravnen sam upravit v prepravnich radech, co se povazuje prave za tyto skutecnosti vylucujici jeho odpovednost §769(2).
takze, nastuduj prepravni rady PPL, sesumiruj si, v jakem stavu jsi ten monitor posilal, urcite si nech poslat ty fotky od prodavajiciho s tim, at ti potvrdi, ze to takhle prevzali (to urcite udelaji radi), a pak uvidime dal
je tady samozrejme taky moznost, ze ten monitor poskodlili i oni sami az po prevzeti, ale jednak to nepokladam za pravdepodobne a jednak by to bylo stejne nemozne na prokazani.
Teda nevim co ti prislo nebo neprislo, ale monitor vetsinou chodi v polystyrenovejch vycpavkach, kam ho bez nasili nejde dat jinak. Podstavec se montuje zvlast (vetsinou nacvakne) a pri posilani nekam zpet je treba ho vyhodit zase zvlast, jinak se logicky pri manipulaci ulomi.
Kazdopadne viz Riksa, pokud maj foto, tak i to nech poslat. PPL ti stejne bude na 90% tvrdit, ze to neni jejich vina a ze balik byl predanej neposkozenej. Proto tvrdim, predevsim u veci rozbitelnejch, NIKDY nereklamovat postou a pod. Zasadne osobne. Vzdyt on si prodejce tu cestu rad zaplati ;).
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Teda nevim co ti prislo nebo neprislo, ale monitor vetsinou chodi v polystyrenovejch vycpavkach, kam ho bez nasili nejde dat jinak. Podstavec se montuje zvlast (vetsinou nacvakne) a pri posilani nekam zpet je treba ho vyhodit zase zvlast, jinak se logicky pri manipulaci ulomi.
Kazdopadne viz Riksa, pokud maj foto, tak i to nech poslat. PPL ti stejne bude na 90% tvrdit, ze to neni jejich vina a ze balik byl predanej neposkozenej. Proto tvrdim, predevsim u veci rozbitelnejch, NIKDY nereklamovat postou a pod. Zasadne osobne. Vzdyt on si prodejce tu cestu rad zaplati ;).
Monitor jsem zabalil a vycpal tim v cem to prislo, nic navic, nic min. Snazil jsem se logicky(?) dat monitor tak, aby se mohl po ceste co nejmene poskodit (vzdyt to bylo v mem zajmu). Dokonce jsem ho tam napasoval lip, nez oni - viz. neposlali mi krychli, ale krychli s bouli. Monitor take poslali "smontovany" s podstavcem, proto jsem postupoval stejne.
Nechapu posledni vetu?
ad poznamka o poste: ono se nekdy nezda vyhodne jet autem pres celou republiku s kravou co vazi 35 kg, ale jak vidno, tak bych na tom prodelal min, nez ted :-/
Citace:
Původně odeslal riksa
dulezite je, kdo v dane chvili nesl riziko poskozeni, ztraty nebo zniceni veci. v teto souvislosti bude rozhodny §421 obcana, ktery rika, ze "kazdy, kdo od jineho prevzal vec, ktera ma byt predmetem jeho zavazku, odpovida za jeji poskozeni, ztratz nebo zniceni, ledaze by ke skode doslo i jinak". a contrario se tedy do predani veci prodavajicimu neses riziko skody na veci ty.
takze tady bych pripadnou odpovednost prodavajiciho vyloucil; zbyva tedy mozne poruseni smlouvy o preprave nakladu mezi tebou a PPL. tady bude zalezet hlavne na tom, jakym zpusobem jsi ten monitor zabalil atd. atd., protoze:
§ 769(1) obcana
"dopravce odpovida za skodu, ktera vznikla na prepravovane zasilce v dobe od prevzeti k preprave az do vydani, ledaze skoda byla zpusobena .....vadnosti zasilky, jejiho obalu nebo baleni.....". navic, prepravce je opravnen sam upravit v prepravnich radech, co se povazuje prave za tyto skutecnosti vylucujici jeho odpovednost §769(2).
takze, nastuduj prepravni rady PPL, sesumiruj si, v jakem stavu jsi ten monitor posilal, urcite si nech poslat ty fotky od prodavajiciho s tim, at ti potvrdi, ze to takhle prevzali (to urcite udelaji radi), a pak uvidime dal
je tady samozrejme taky moznost, ze ten monitor poskodlili i oni sami az po prevzeti, ale jednak to nepokladam za pravdepodobne a jednak by to bylo stejne nemozne na prokazani.
Diky.
I kdyz z me strany by to znelo nejlogicteji (ze zkusenosti z threadu zabyvajiciho se podobne firmy importer), ze to znicili oni, bych jim nedokazal.
Necham si teda poslat ty fotky a sezenu si info o PPL podminkach.
EDIT: ale vsichni vime, jak to dopadne :(
No u nas se to dela takto: zakaznikovi dojde poskozeny zbozi v baliku sluzbou PPL, on si zavola na PPL zhe chce sepsat protokol o skode-ridic prijede sepise a balik poslou zpet k nam se zapisem o skode.. Pak uz nejni problem PPL cokoliv vyfakturovat.. A je jedno jestli ta krabice byla vyboulena nebo co.. Zrovna PPL se mi zda v poho, pouzivame i DPD a GLS.. Tys mel vratit zbozi do 15ti dnu jelikoz to bylo pres net a nemel si vubec uvadet zhe to bylo poskozeny atd., proste nejsi spokojenej a chces to vratit.. Potom by to prislo jim a oni by si museli resit nahradu skody sami s PPL.. Ale evidentne ta firma nema nijak moc ochotu toto resit.. tzv. je jim to u ... Ale je pravda zhe ted uz se tezko radi :(.. navic nevim jestli se da i bazarovany zbozi vratit do 15ti dnu-to bych kecal.. No preju ti at dobre pochodis
Citace:
Původně odeslal rombo
Tys mel vratit zbozi do 15ti dnu jelikoz to bylo pres net a nemel si vubec uvadet zhe to bylo poskozeny atd., proste nejsi spokojenej a chces to vratit.. Potom by to prislo jim a oni by si museli resit nahradu skody sami s PPL.. Ale evidentne ta firma nema nijak moc ochotu toto resit.. tzv. je jim to u ... Ale je pravda zhe ted uz se tezko radi :(.. navic nevim jestli se da i bazarovany zbozi vratit do 15ti dnu-to bych kecal.. No preju ti at dobre pochodis
asi jsem nejak mimo, ale kde psal, ze to kupoval pres net? kde psal neco o bazarovem zbozi?
btw, pro odstoupeni od smlouvy pri jejim sjednani na dalku ta lhuta neni 15 dnu, ale 14 dnu
Citace:
Původně odeslal riksa
asi jsem nejak mimo, ale kde psal, ze to kupoval pres net? kde psal neco o bazarovem zbozi?
btw, pro odstoupeni od smlouvy pri jejim sjednani na dalku ta lhuta neni 15 dnu, ale 14 dnu
no pokud vim tak psal toto: Monitor jsem odesilal na reklamaci v uplne stejne krabici, ve ktere mi prisel, s uplne stejnymi ochrannymi prvky.
Z cehoz mi vypliva zhe si to objednal pres net a poslali mu to prepravkou.. Kdysi sem taky shanel monitor a na BOXED.cz sem se taky dival tak vim zhe to nejsou novy monitory-nektery mozna jo
Citace:
Původně odeslal rombo
no pokud vim tak psal toto: Monitor jsem odesilal na reklamaci v uplne stejne krabici, ve ktere mi prisel, s uplne stejnymi ochrannymi prvky.
Z cehoz mi vypliva zhe si to objednal pres net a poslali mu to prepravkou.. Kdysi sem taky shanel monitor a na BOXED.cz sem se taky dival tak vim zhe to nejsou novy monitory-nektery mozna jo
Novy monitor to neni, lhutu 14 dni na vraceni jsem nevyuzil (mel jsem opravdu stary pocitac a nebyl jsem si jisty, jestli to nedela on).
Zatim diky vsem za info, kdyby se jeste nekdo objevil, budu rad.
Tak toto je ta jejich "fotodokumentace":
http://vaga.rulez.cz/monitor/
Jasne, nekdo s tim hodil a dopadlo to prave na ten podstavec, kterej se urval a jeste to pritom dopadlo na roh monaku. Jenze tychle fotky sou ti na 2 veci, jelikoz ti dopravce rekne, ze to rozflakali oni nemo zes to takhle rozflakal ty. Leda by ti byli jeste ochodni dat pisemne, ze monitor byl v tomhle stavu po rozbaleni.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Jasne, nekdo s tim hodil a dopadlo to prave na ten podstavec, kterej se urval a jeste to pritom dopadlo na roh monaku. Jenze tychle fotky sou ti na 2 veci, jelikoz ti dopravce rekne, ze to rozflakali oni nemo zes to takhle rozflakal ty. Leda by ti byli jeste ochodni dat pisemne, ze monitor byl v tomhle stavu po rozbaleni.
No kdybych chtel byt hodne paranoidni, tak to ani nemusi byt ten muj monitor.
Fakt nevim co delat. Je nejaka moznost je "prinutit" reklamovat to co reklamuju (obrazovku) a "nevsimat si obalu" (praskly plast)? Nebo by tohle slo jenom pri jejich dobre vuli, s cimz absolutne nemuzu pocitat.
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Leda by ti byli jeste ochodni dat pisemne, ze monitor byl v tomhle stavu po rozbaleni.
ja myslim, ze prave tohle potvrzeni by docela radi dali, protoze by to tim hodili na PPL
Citace:
Původně odeslal fr33k
No kdybych chtel byt hodne paranoidni, tak to ani nemusi byt ten muj monitor.
Fakt nevim co delat. Je nejaka moznost je "prinutit" reklamovat to co reklamuju (obrazovku) a "nevsimat si obalu" (praskly plast)? Nebo by tohle slo jenom pri jejich dobre vuli, s cimz absolutne nemuzu pocitat.
Tohle je samozrejme taky cesta, pripadny dokazovani, ze zavadu zpusobil pad by bylo na nich, ale vzhledem k poskozeni "podvozku" bych nebyl velkym optimistou. Zalezi na tom, co za vadu reklamujes a zda je monitor funcni. Dost vad monitoru je totiz zpusobeno prave padem. Bys neveril, jak se s monakama haze - i snovejma, mechanicky ho to na prvni pohled nijak neposkodi, odnese to max bedna, ale vevnitr se muze neco hnout/prasknout/ ...
Citace:
Původně odeslal Jezevec
Tohle je samozrejme taky cesta, pripadny dokazovani, ze zavadu zpusobil pad by bylo na nich, ale vzhledem k poskozeni "podvozku" bych nebyl velkym optimistou. Zalezi na tom, co za vadu reklamujes a zda je monitor funcni. Dost vad monitoru je totiz zpusobeno prave padem. Bys neveril, jak se s monakama haze - i snovejma, mechanicky ho to na prvni pohled nijak neposkodi, odnese to max bedna, ale vevnitr se muze neco hnout/prasknout/ ...
Monitor byl funkcni, nez jsem ho odesilal, vlastne jsem reklamoval (asi, moc tomu nerozumim) vysviceni, kolem bilych ploch na cernym pozadi se tvorila mlha - monitor se nedal pouzivat ani na normalni praci/zabavu, natoz pro grafiku. A semtam to zaclo menit barvu (jakoby teplotu barev), coz se nestavalo casto, ale presto (to je vada, ktera se casto dokazuje, asi na to nikdo nebude hledet 24 hod denne).
Kupoval jsem to jako grade A (bohuzel jsem si nejel pres pul republiky vybrat), moc tomu nerozumim, ale cekal jsem neco lepsiho.
Jeste se vratim k otazce baleni. To je normalni, ze se bali monitor obrazovkou dolu? Oni ho tak poslali a poukazuji, ze jsem ho tak taky neposlal. Ja mam za to, ze i kdyby byla obrazovka dole a byla podeprena na rozich polystyrenem, ze by na ni vlastne lezela cela vaha monitoru. Nemluve o tom, ze jako lide chodime po nohou, balik "chodi po dolni strane" :-) a tudiz je tam nejvic namahany, nejvetsi riziko poskozeni.
Moznosti je vice, jen vybrat tu, kde se mnou nejmin vyjebou. Snad mi zitra neco napovi PPL.
Jinak doufam, ze si z toho lidi vezmou ponauceni, maji to narozdil ode me zadarmo :-)
Ja sem nejak stale nepochopil ten styl jak si to zabalil, ale rekl bych ze je snad jedno, jakou stranou kde je vzdyt oni tu krabici nijak nestavej proste tak jak ji vemou do ruky tak de do auta a muze z nej vylezt uplne jinak??... jinak z podobnejch duvodu jaky se ti stal se bojim obchodovat prez postu...
No je uplne jedno jak si to zabalil ty, oni si to meli vyreklamovat u PPL coz neudelali pac preprava jim to rozbila a ne ty! Jenze ted uz je stejne pozde pac na to je lhuta tusim 4 dny nebo 3 od doruceni baliku takze dle me uz z toho nijak vybruslit nejde a ta firma co ti monitor prodala je ''neschopna'' resit naprosto banalni situaci, ktera obsahuje jeden telefonat aby ridic prijel sepsat protokol. To sem ted strasne zvedavej jak oni tohle vyresi kdyz uz si to takle zamotali sami. Pokud jde o baleni toho monitoru tak ja sem mel monitor balenej obrazovkou nabok i televizi ktera vazi 50kg :)
Citace:
Původně odeslal rombo
No je uplne jedno jak si to zabalil ty, oni si to meli vyreklamovat u PPL coz neudelali pac preprava jim to rozbila a ne ty! Jenze ted uz je stejne pozde pac na to je lhuta tusim 4 dny nebo 3 od doruceni baliku takze dle me uz z toho nijak vybruslit nejde a ta firma co ti monitor prodala je ''neschopna'' resit naprosto banalni situaci, ktera obsahuje jeden telefonat aby ridic prijel sepsat protokol. To sem ted strasne zvedavej jak oni tohle vyresi kdyz uz si to takle zamotali sami. Pokud jde o baleni toho monitoru tak ja sem mel monitor balenej obrazovkou nabok i televizi ktera vazi 50kg :)
Jo s tou lhutou je to pravda, jeste jsem nemluvil s nekym z PPL (neberou telefony), ale mluvil jsem s prodejcem, ktery mi umoznil ten balik pres PPL poslat (PPL neposila obycejnym obcanum nefirmam, coz ja jsem) a rika, ze takhle by to nebyl problem.
Z Boxed meli ihned zavolat ridice a resit s nim tento problem hned jak nastal a ne ze mi napisou 16. 2. 2006, ze je zbozi poskozene, kdyz jej od PPL prebrali 7. 2. 2006.
Tak bohužel bych se ještě "rád" zeptal na jednu věc.
Před velmi dlouhou dobou (odhadem dva mesice) mi pan z PPL po telefonu řekl, že mi to vyreklamují "není žádný problém", ať pošlu papíry atd. Jen že mi nezaplatí cenu s DPH, ale bez DPH (protože peníze budou vracet firmě, přes kterou jsem to posílal). To mi nevadí, rozdíl 500 Kč mě nezabije.
Jenže problém je v tom, že dodneška z nich ty peníze páčím, respektive to za mě dělá firma, kde jsem byl kdysi zaměstnán a přes kterou jsem to posílal.
Může mi pls někdo poradit, na co se odvolávat, když tam budu chtít zavolat a někoho zprdnout, ať se to nějak pohne? Snad musí existovat nějaké lhůty.
Předem díky.
Obecne je lhuta "bez zbytecneho prodleni", za akceprovatelnou bych bral 30 dnu. To z cenou bez DPH je hovadina, oni zpusobily skodu a musi ji uhradit celou. Asi bych jim poslal doporucene ze ocekavam zaplaceni do 5ti dnu, v opacnem pripade uroky z prodleni + pripadne exekuce.
obecne by ti to meli nakulit nasledujici den pote, co je o to pozadas. jinak viz jezevec, 5 dni je ok. btw, dneska je urok z prodleni 9%, lepsi sporeni nenajdes ;)
Nejaky odkaz na zakon, abych mohl hrat chytryho? :-)
Jinak s tim doporucenym dopisem muze byt problem, asi to budu muset poslat na jedinou adresu, kterou uvadi, viz http://www.ppl.cz/search_zip.asp?btFindDepo=1&dep_id=00. Mam ale dojem, ze clovek se kterym jsem jednal je z ostravske pobocky. Zkusim tam jeste zavolat, jestli mi rekne adresu, kdyztak to poslu do Phy.