Jemne cvrlikanie z pocitaca
Potreboval by som poradit s jednou vecou. Pocas usilia neustale stisovat svoj pocitac som objavil jemny cvrlikavy zvuk z pocitaca o ktorom som predtym nevedel. Pri praci vo Windowsoch (hlavne vecer ked je ticho), pri cinnostiach ako pouzivanie kolieska mysi, otvorenie/zatvorenie okna, zmena kurzoru po prechode na link v IE, ale napriklad aj pocas bootovania, pri niektorych start up aplikaciach sa ozyva jemne, ale zretelne cvrlikanie, velmi podobne zvuku cvrcka (bez srandy). Po zbeznom popocuvani vnutra pocitaca sa mi nepodarilo identifikovat zdroj tohto zvuku. Stretol sa s tym uz niekto?
Re: Jemne cvrlikanie z pocitaca
Jo. U mého motherboardu MSI (viz popis) to dělaly regulátory napájení CPU. Úspěšně jsem to vyreklamoval. Bylo to hrozně otravné, naštěstí jsem nebyl sám, stěžovalo si na to více lidí, takže s reklamací nedělali problémy.
mely by to byt civky v napajecich obvodech desky, taky mi to na nejakych deskach (minimalne na jedne, uz nevim presne) takto crvkalo.
Asi sa s tym teda naucim zit, neviem ci by mi to uznali ako reklamaciu. Este to otestujem u kamosa, kupoval tu istu dosku, len neviem ci to budem pocut, lebo ma hlucnejsi pocitac.
me to delala Epoxka (KRA2+ i KRAI). kdyz jsem csroloval oknem hybal oknem... slo to lehce i do repreaku... myslim ze to byly ty civky nebo neco podobneho. astesti DFI to nedela. s tim stisovanimje to hruza. ted jsem treba zjistil ze me slaboucce vrni panel :confused:
Ja jsem si pri cteni tohoto threadu uvedomil, ze ze vsech kompu co tu mam, se vzdycky ozyvali nejake zvuky, obvykle takovy nepopsatelny zvuk, zkusim nahrat. Nejak se mi nezda, ze by vsechny desky mely vadne civky, nebo co to zpusobuje. Nebo to je haluz ?
nevim co to zpusobuje ze takto piskaj civky.. ja mam ale zas jinej problem praska mi zdroj a to i v idle stavu kdyz je PC vyplej... njn EC je proste to co byvalo vzdycky :)
Citace:
Původně odeslal J.Wade
nevim co to zpusobuje ze takto piskaj civky.. ja mam ale zas jinej problem praska mi zdroj a to i v idle stavu kdyz je PC vyplej... njn EC je proste to co byvalo vzdycky :)
Cievky vacsinou cvrlikaju ked su nekvalitne zaliate vodice do laku. Ja so sa s tym stretol pri vyhybke v reproduktoroch. Cievky som oletoval, namocil na 24 hodin do laku (aby zatiekol co najhlbsie do zavitov) nechal poriadne vyschnut a bol klud.
AD Zdroj: S tymto som sa stretol aj ja takisto u EC zdroja. Radsej som ho vtedy vymenil. Funguje stale ale teraz ho pouzivam uz len na rozne pokusy.;)
Citace:
Původně odeslal bluedragon
Cievky vacsinou cvrlikaju ked su nekvalitne zaliate vodice do laku. Ja so sa s tym stretol pri vyhybke v reproduktoroch. Cievky som oletoval, namocil na 24 hodin do laku (aby zatiekol co najhlbsie do zavitov) nechal poriadne vyschnut a bol klud.
AD Zdroj: S tymto som sa stretol aj ja takisto u EC zdroja. Radsej som ho vtedy vymenil. Funguje stale ale teraz ho pouzivam uz len na rozne pokusy.;)
njn... ja ho planuju poslat pryc, CZC mam pred domem a neni problem tam zajit, jen sem hrozne linej to montovat :D doufam ze za to nezaplatim krutou dani v podobe ztraty dat... ja vim ze piskaj civky, to chapu.. svou otazkou sem myslel jak je mozny ze nektery cvrlikaj treba pri scrolovani nebo posouvani oken :) nevim co to s tim muze mit spolecnyho...
Teraz budem lem teoretizovat: Scrolujes tak je malinko viac zatazene GPU cim sa mierne zvysi aj jeho spotreba, tym sa zatazia cievky = rozvibruje sa navinuty nezaliaty vodic v cievke. Myslim ze toto som vypozoroval davnejsie ked som mal nejaku MX440. Ale netvrdim ze je to tak na 100 %. Len som si to takto logicky vysvetlil.
co si vzpominam, tak mi to cvrlikalo taky pri scrollovani apod, ale spolehlive nejvic a nejhlasiteji to bylo slyset v 3D Marku03 pri CPU testu 1 - Wings of Fury, tam to prehlusilo vsechny vetraky, menila se vyska cvrlikani, hotovy koncert.
edit: ale mam docela tichy pocitac, takze to nebylo zas tak nahlas
Mne zas piska jedna civka vedle cpu socketu, kdyz je zapojeny adsl modem v USB. Pomuze pomoci RMClock zakazat C1 HALT.
Citace:
Původně odeslal J.Wade
me to dela Tagan!!!!
Podobny problem tu uz bol popisovany, ja som sa snim stretol na nf2 doske od MSI. Tam jemne cvrlikala cievka pri sockete, tiez v zavislosti od vytazenia CPU - ci menej zatazene tym viac to bolo pocut. Pri plnej zatazi to preslo do neprerusovaneho jemenho piskania, ktore clovek po chvili nevnimal.
Riesenie na reklamacnom oddeleni prebiehalo velmi jednoducho, technik chytil velku tubu lepidla a naplnil kryt (cievka bola zakryta plastovym kvadrom) tak, ze lepidlo az pretekalo. Odvtedy (cca 3 roky ) doska bezi bez problemov a ticho ...
Citace:
Původně odeslal -FRZ-
co si vzpominam, tak mi to cvrlikalo taky pri scrollovani apod, ale spolehlive nejvic a nejhlasiteji to bylo slyset v 3D Marku03 pri CPU testu 1 - Wings of Fury, tam to prehlusilo vsechny vetraky, menila se vyska cvrlikani, hotovy koncert.
edit: ale mam docela tichy pocitac, takze to nebylo zas tak nahlas
JJ taky mi to dělá, od doby co mám X1900XTX :-(
Takze jemne cvrlikanie pocas zmien zataze procesoru uz preslo do celkom zretelneho suvisleho piskania v idle. Teoreticky to moze byt aj zdroj alebo grafika. Mate nejaky jednoduchy sposob ako spolahlivo identifikovat komponent ktory piska aby som dal na reklamacku tu spravnu vec? Nieco ako lekarsky fonendoskop...
Takze problem s piskanim a cvrlikanim je vyrieseny vymenou zdroja za Enermax Liberty 400. Enermax 350 Noisekiller (nie Noisetaker) co som mal doteraz sa nejak nemal rad z Epox 9npa+. Dal som ho do druheho pocitaca kde je 8rda3+ a no problem.