-
nechtěné podtaktování procesoru
nevim jak se to stalo ale pri vypojeni kabliku z case kvuli prestehovani pc (tedy posunuti pc o asi 50cm vedle okolo desky stolu) a po naslednem zapojeni z5 se mi procesor podtaktoval o 700MHz dolu.
mam (tedy mel jsem):
CPU AMD Sempron 2500+ (1,750GHz 333MHz 256k) soc.A
zakladni deska MSI KT4AV (MS-6712)
ted mam:
CPU typ AMD Sempron, 1076 MHz (10.5 x 102)
Označení CPU Thoroughbred-B
Krokování CPU B0
Sada příkazů x86, MMX, 3DNow!, SSE
L1 Code Cache 64 KB
L1 Datová cache 64 KB
L2 Cache 256 KB (On-Die, Full-Speed)
(to je z EVERESTu)
prosim poradte co bych s tim tak mohl udelat abych to vratil z5, nebo treba i nataktoval trochu vic.
-
Re: nechtěné podtaktování procesoru
no, musis dat zpatky fsb, tj. ze 102 na 166 a dostanes to tam, kde to bylo. pro dalsi taktovani fsb zvedej. pozor na zvysene takty agp/pci
-
aha a kde to fsb mam zvednout?? pres bios? nebo pres nejak program? promin ale s taktovanim fakt nemam vubec zadne zkusenosti tak nevim.
-
Skusil si obycajny CLEAR CMOS (jumper na doske) alebo VYTIAHNUT BATERKU. Jednoducho akymkolvek sposobom "zresetovat" bios??
-
Napadá mě jestli nemáš vybitou baterii na udržení CMOS.Jestli to dobře chápu,tak jsi odpojil napájecí kabel,přesunul PC a zapojil kabl.To by svědčilo o slabé nebo vybité baterii.
-
baterku jsem vytahl, procak vsak stale pracuje na svych 1070GHz. skousel jsem i prepsat fsb v biosu a docilil jsem jen toho ze mi pc vubec nenajel, proste se jeste ani nic nenacetlo nebo jak to rict a uz se stopl a nechtel dal. tak jsem musel podle rady kamarada vyndat baterku, CPU si ale stale drzel svych 1070GHz... :(
-
A nikdy predtym si ziadny problem s PC nemal? Ked uz sme pri tom, pri niektorych doskach nestaci vytiahnut baterku - resp. staci ale na poriadne dlho, mal som jednu, ktoru ked som vytiahol tak aj po hodine drzala udaje, musel som vyskratovat kontakty baterie az potom sa zresetoval... ;)
-
ne predtim jsem s nim probleny nemel.. je to celkem nedavno co mam tenhle pc a zadne probleny nebyly.. ale zkusim tvou radu ;)
-
Zkus nejprv FSB hodit na 133 jestli nabehne tak hod 166.. jestli ne, tak mas problem.. CMOS si evidentne smazal takze v tom bych problem nehledal..
problem by mohl byt v pametech a v jejich casovani, jestli je bios sam neprenastavil na vyssi hodnoty... zkus dat pameti synchrone a nastav nejhorsi casovani... jeste zkus zvysit VCORE o trochu nahoru...
-
KT4V je jedna z desek, ktere maji docela problem u frekvence 166MHz ( alias. 333MHz ). pokud se ti stalo toto, doporucil bych postup jiz vyse zmineny.
pak je tu jeste druha vec > na desce ( ci v biosu ) by mel byt switch k nastaveni fsb na 100 anebo 133/166/auto. doporucuji ho najit a zkontrolovat ( viz manual ).
EDIT: jeste me napadla ta vec, ze muzes mit horsi zdroj, ktery neutahne ruseni z nove zasuvky ( anebo je sam spatny a teprve ted se to projevilo ) a tim padem jsou i problemy tohoto razu.
-
PROBLEM VYRESEN :)
diky moc vsem za pomoc, hlavne teda J.Wademu ktery mi dal jako prvni radu ktera fungovala:) nastesti teda nemam nic jineho v pytli takze uz to bezi jak ma, dokonce jsem to zkusim nataktovat o 100MHz vic tak uvidim jak to pobezi.
pro blizsi prehled to ted vypada takto:
Vlastnosti CPU:
CPU typ AMD Sempron, 1853 MHz (10.5 x 176) 2600+
Označení CPU Thoroughbred-B
Krokování CPU B0
Sada příkazů x86, MMX, 3DNow!, SSE
L1 Code Cache 64 KB
L1 Datová cache 64 KB
L2 Cache 256 KB (On-Die, Full-Speed)
jen jsem zvedav jestli se ted procesor nebude prois zahrivat.
zatim v klidu ma
Tcpu 54 °C (129 °F)
tak to snad vydrzi.
ale hlavne moc diky vsem za pomoc:p
-
Citace:
Původně odeslal moebius
jen jsem zvedav jestli se ted procesor nebude prois zahrivat.
zatim v klidu ma
Tcpu 54 °C (129 °F)
tak to snad vydrzi.
...no tak teplota 54°C v idle moc idealna nie je :confused:
-
Citace:
Původně odeslal moebius
PROBLEM VYRESEN :)
diky moc vsem za pomoc, hlavne teda J.Wademu ktery mi dal jako prvni radu ktera fungovala:)
A co tedy ze zminovanych rad pomohlo ? :) jinak sem rad ze sem pomoh, a podekovat muzes karmou... zmacknes na ty vahy pod obrazkem a dal uz to pochopis... jinak 53 C neni zrovna idealni teplota.. zkuz zainvestovat do nejakeho lepsiho chladice a popripadne pridat ason jeden vetrak dozadu do case...
-
2moebius: Problém jsi vyřešil ,ale nejsem si zrovna jistý zda jsi odstranil závadu.Pokud opět odpojíš napájecí kabel a celá situace se bude opakovat,tak to vypadá ,že ti baterka neudrží CMOS.
-
Citace:
Původně odeslal J.Wade
A co tedy ze zminovanych rad pomohlo ? :) jinak sem rad ze sem pomoh, a podekovat muzes karmou... zmacknes na ty vahy pod obrazkem a dal uz to pochopis... jinak 53 C neni zrovna idealni teplota.. zkuz zainvestovat do nejakeho lepsiho chladice a popripadne pridat ason jeden vetrak dozadu do case...
taktl jsem to na tech 133 a pak na 166 a pak jsem to jeste kousek zvedl. na tech 176 nebo kolik.
tech 53 C jsem tam mel i pri normalnim taktu fsb 166Mhz takze se to zatim moc nezhorsilo.. zkousel jsem to zlepsit pridanim vetracku, co by foukal zezadu dovnitr do case ale jelikoz mam hned za case desku tak teply vzduch ze zdroje jde zase spatky do case takze jsem ho chtel dat bud dobredu aby foukal dovnitr nebo ze bych ho obratil by foukal vzadu vzduch ven. nevim :confused:
o chladici jsem uvazoval. ale zatim nejaky moc dobry na soket A nenachazim.
jo a ty vahy jsem ti dal ;)
-
Citace:
Původně odeslal Majkl
2moebius: Problém jsi vyřešil ,ale nejsem si zrovna jistý zda jsi odstranil závadu.Pokud opět odpojíš napájecí kabel a celá situace se bude opakovat,tak to vypadá ,že ti baterka neudrží CMOS.
asi jsem jej nevyresil. cele se to muselo nejak skratnout kdyz jsem vyndal ten kabl ze zdroje. priste ho radeji nejdriv vyndam ze site.
jeste to otestuju a kdyz tak poridim novou baterku.
momentalne mi ale staci ze jej muzu pouzivat na te urovni jak predtim, dokonce i na trochu vetsi. jelikoz delam hodne s grafikou, hlavne 3D, tak je pro me celkem dulezity ten vykon.
-
Citace:
Původně odeslal moebius
:cry: :cry: si robis srandu nie ???
...sa pozri napr. na czechcomputer.cz, casemodding.cz, jsc-computers.cz, FrostComputers.cz, atd a urcite tam najdes dost dobry vyber chladicov na sA
-
Citace:
Původně odeslal moebius
taktl jsem to na tech 133 a pak na 166 a pak jsem to jeste kousek zvedl. na tech 176 nebo kolik.
tech 53 C jsem tam mel i pri normalnim taktu fsb 166Mhz takze se to zatim moc nezhorsilo.. zkousel jsem to zlepsit pridanim vetracku, co by foukal zezadu dovnitr do case ale jelikoz mam hned za case desku tak teply vzduch ze zdroje jde zase spatky do case takze jsem ho chtel dat bud dobredu aby foukal dovnitr nebo ze bych ho obratil by foukal vzadu vzduch ven. nevim :confused:
jo a ty vahy jsem ti dal ;)
takhle jsi to ale delal s tim vetranim naprosto spatne :) musis docilit toho aby case nasaval chladny vzduch v predu case a vzadu vyfukoval.. bohate staci kdyz pod zdroj das vetrak ktery bude VYFUKOVAT VEN... chladnej vzduch si uz pak nejak najde cestu :) nevim kolik chces do chladice investovat ale doporucil bych ti tento http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28737 neni tak drahy a chladi vyborne a hlasitost je unosna.. urcite s nim budes spokojenej..
-
Citace:
Původně odeslal .:::iGor:::.
:cry: :cry: si robis srandu nie ???
...sa pozri napr. na czechcomputer.cz, casemodding.cz, jsc-computers.cz, FrostComputers.cz, atd a urcite tam najdes dost dobry vyber chladicov na sA
jsem je jeste moc nehledal.
-
Citace:
Původně odeslal J.Wade
takhle jsi to ale delal s tim vetranim naprosto spatne :) musis docilit toho aby case nasaval chladny vzduch v predu case a vzadu vyfukoval.. bohate staci kdyz pod zdroj das vetrak ktery bude VYFUKOVAT VEN... chladnej vzduch si uz pak nejak najde cestu :) nevim kolik chces do chladice investovat ale doporucil bych ti tento
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28737 neni tak drahy a chladi vyborne a hlasitost je unosna.. urcite s nim budes spokojenej..
jo tohohle zelmana uz jsem nekde zahledl.. a nebyl by treba lepsi vetrak s heatpipes?? nekde jsem jeden videl co byl celkem multi-slotovy, ale stal asi 1300,-nevim.
nebo ted jsem tan nasel treba tyhle
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28291
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28293
jsou dokonce levnejsi nez ten zelman a myslim ze by mohly byt i mene hlucne
-
mene hlucne budou urcite, jsou totiz pasivni :) zalezi co na to pridas za vetron...
u tehle chladicu jde hlavne o to, jestli na ne mas vubec prostor... vyber zalezi ciste na tobe, nebo si nech poradit v sekci chladice...
-
Imho ani zalman ani ty veze od TT na tu MSI KT4V desku neda...nejsou tam diry kolem socketu...
Pokud chces nejaky lepsi chladic, podival bych se po TT Golf resp. TT SilentBoost. Spatny taky neni Nexus SkiveTek.
A rozhodne pridat ten outtake fan na skrin..
-
Citace:
Původně odeslal Anduril
Imho ani zalman ani ty veze od TT na tu MSI KT4V desku neda...nejsou tam diry kolem socketu...
Pokud chces nejaky lepsi chladic, podival bych se po TT Golf resp. TT SilentBoost. Spatny taky neni Nexus SkiveTek.
A rozhodne pridat ten outtake fan na skrin..
fan pridelam :)
a nevedel bys treba nahodou odkazy na ne? :)
-
Citace:
Původně odeslal J.Wade
mene hlucne budou urcite, jsou totiz pasivni :) zalezi co na to pridas za vetron...
u tehle chladicu jde hlavne o to, jestli na ne mas vubec prostor... vyber zalezi ciste na tobe, nebo si nech poradit v sekci chladice...
mam skrin tuhle http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...l=10&zbo=10345 a tam by se vlezt mohl.
aha, kdyby tam sel ale dat:confused:
-
SilentBoost: http://casemodding.cz/index.php?pg=detail&co=176&kat=97
Nexuse jsem nikde nenasel (moc jsem se nedival:) , ale stoji tak kolem 480Kc.