SATA nenalezen - ani s disketou
Pri instalaci WinXP Prof. SP2 se disk neukaze ani po stisknuti F6 a nacteni ovladacu z diskety (stazenen nejnovejsi na strankach vyrobce). Mam desku Soltek SL-KT880E-RL (VIA KT880) + nejnovejsi dostupny bios a disk Seagate Barracuda 80 GB SATA. Disk nedetekuje ani BIOS ani RAID BIOS setup pro tvorbu RAID.
Druhy problem je ten, ze kdyz zapojim samostatne PATA disk (13GB), tak vse jede v pohode, ale kdyz pridam SATA disk nebo ho zapojim samostatne, tak se pocitac pri detekci zarizeni na nejakou dobu (cca 20s) zastavi a az pote pokracuje. Muze byt problem v nekompatibilite? Deska ho ma ale podporaovat. Diky za pomoc
Re: SATA nenalezen - ani s disketou
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Nie je ten disk zly?
ne, zkousel jsem ten disk na jinem pocitaci, kde byl bez problemu detekovan
Citace:
Původně odeslal bonerow
Druhy problem je ten, ze kdyz zapojim samostatne PATA disk (13GB), tak vse jede v pohode, ale kdyz pridam SATA disk nebo ho zapojim samostatne, tak se pocitac pri detekci zarizeni na nejakou dobu (cca 20s) zastavi a az pote pokracuje. Muze byt problem v nekompatibilite? Deska ho ma ale podporaovat. Diky za pomoc
zkus nastavit jumper na PATA disku na "cable select". nemělo by se to seknout při detekci disků...
a samostatně zkus vypnout RAID na SATA řadiči. popř to zkus připojit na jiný SATA konektor
Citace:
Původně odeslal sAd
zkus nastavit jumper na PATA disku na "cable select". nemělo by se to seknout při detekci disků...
a samostatně zkus vypnout RAID na SATA řadiči. popř to zkus připojit na jiný SATA konektor
ono se to ale sekne i v pripade, kdyz je tam SATA disk sam. Jinak nejsem si jisty co myslis tim vypnou RAID - mam na desce AMIBIOS a u volby OnBoard SATA-IDE mam zvoleno SATA. (nejde ani kdyz je zvoleno RAID).
Tak to opravdu nema reseni? Zrejme bude problem s deskou, protoze disk na jinem pocitaci jede. Nicmene jsem mel pred casem uplne stejny model disku a fungoval, do te doby nez jsem ho reklamoval kvuli male rychlosti a dostal jsem na vymenu uplne novy.
Citace:
Původně odeslal bonerow
ono se to ale sekne i v pripade, kdyz je tam SATA disk sam. Jinak nejsem si jisty co myslis tim vypnou RAID - mam na desce AMIBIOS a u volby OnBoard SATA-IDE mam zvoleno SATA. (nejde ani kdyz je zvoleno RAID).
ta první věta se týkala, když k tomu máš připojený i PATA disk
ta druhá, že máš v biosu nastavit ne RAID (jak píšeš, tak u tebe SATA)
bohužel ani jedno u tebe nefunguje :confused:
zkusil jsi třeba jiný SATA kabel, popř. jiný napájecí kabel a pokud máš redukci, tak i redukci?
ten disk náhodou není SATA II ? tedy přesněji řečeno SATA 300 ?
Ted se v tom rejpu taky uz asi 3 hodiny a nic mam uplně tu samou desku jako kolega a nic. Flashnul jsem bios a nic prehazuju to porad jako pako a stale nic uz jsem bezradnej.
Pokud ten disk nenajde bios, tak se snaz resit tuhle detekci. Je zbytecny se snazit o instalaci OS.
Zkusil jsi jinou vetev zdroje? Zapojit jen nejnutnejsi casti? Vymenit SATA kabel?
Jiny disk?
Tak už jsem na to přišel ta deska nepodporovala SATAII stačilo dát jumper na disk Udělat zněj prostě SATAI a pak bylo vše v poho.
Kroupo přišel jsi na PRD. Pěkně napiš kdo na to přišel :o))).
nechci zakládat nové téma, tak vyzvednu tohle staré
koupil jsem si nový disk - WD 250G AVJS SATAII. přijdu domů, zapojím kabely (sata power + serial data), jenže nic. není vidět ani v biosu, ani ve WinXP (správce zařízení). deska nepodporuje SATAII, tak jsem zkoušel dát jumper na disk a udělat z něj tak obyč SATA, jenže nevím kam bych ho měl dát - na disku nic napsané není. a i když jsem vyzkoušel postupně všechny polohy, tak žádná z nich nezabrala. v biosu mám všechno co se SATA týče nastavené na auto, takže tady by problém taky být neměl???
jo ještě - když zapojím ty dva káble do disku, tak jsou na sebe pěkně natlačené, málem se tam ani nevlezou. to je normální?
edit: takže problém jsem už vyřešil - stačilo hodit kabel do desky do druhého slotu a jede to. ach jo. teď už by mě zajímalo jen to s tím zapojením kabelů do disku - ten datový je tam trochu nakřivo, protože se tam kvůli tomu druhému nevleze. je to normální?
Citace:
Původně odeslal
JaB
nechci zakládat nové téma, tak vyzvednu tohle staré
koupil jsem si nový disk - WD 250G AVJS SATAII. přijdu domů, zapojím kabely (sata power + serial data), jenže nic. není vidět ani v biosu, ani ve WinXP (správce zařízení). deska nepodporuje SATAII, tak jsem zkoušel dát jumper na disk a udělat z něj tak obyč SATA, jenže nevím kam bych ho měl dát - na disku nic napsané není. a i když jsem vyzkoušel postupně všechny polohy, tak žádná z nich nezabrala. v biosu mám všechno co se SATA týče nastavené na auto, takže tady by problém taky být neměl???
jo ještě - když zapojím ty dva káble do disku, tak jsou na sebe pěkně natlačené, málem se tam ani nevlezou. to je normální?
edit: takže problém jsem už vyřešil - stačilo hodit kabel do desky do druhého slotu a jede to. ach jo. teď už by mě zajímalo jen to s tím zapojením kabelů do disku - ten datový je tam trochu nakřivo, protože se tam kvůli tomu druhému nevleze. je to normální?
Muzes udelat foto? nejak se mi to nezda.
to normalni neni, co to mas za kabely?
No nejlepe opravdu to foto.
bohužel foto udělat nemůžu. kabely bych řekl, že jsou normální - ten SATA vypadá stejně jako ty na eshopech. zkusil jsem koupit i nějakou tu napájecí redukci molex - SATA, a s tou se tam vlezly trochu líp, i když stále ne ideálně. nicméně s vyvinutím příslušné síly se tam ty kabely nějak skoro "srovnaly", takže ten datový už je nakřivo jen kousek. na činnost HDD to asi nemá vliv, resp. zatím jel disk bez problémů. pokud nepočítám trochu divný SMART a příšerné pískání... :-(
Citace:
Původně odeslal
JaB
bohužel foto udělat nemůžu. kabely bych řekl, že jsou normální - ten SATA vypadá stejně jako ty na eshopech. zkusil jsem koupit i nějakou tu napájecí redukci molex - SATA, a s tou se tam vlezly trochu líp, i když stále ne ideálně. nicméně s vyvinutím příslušné síly se tam ty kabely nějak skoro "srovnaly", takže ten datový už je nakřivo jen kousek. na činnost HDD to asi nemá vliv, resp. zatím jel disk bez problémů. pokud nepočítám trochu divný SMART a příšerné pískání... :-(
a v jakym poradi si zapojoval kabely?? nejdriv napajeci a pak datovej?? tak to udelej obracene.. me kluci rikali ze kdyz nejdriv zapoji zdroj a pak sata kabel tak to jde obcas dost ztuha.. osobne sem to nezkousel pac uz nejakej ten rok to zapojuju porad stejne.. nejdriv datak a pak napajeci a s timto sem se nesetkal ;)
Jen takova asi zbytecna otazka, nahodou nema jeste napajeci klasicky molex? ze by si napajeni dal na nej a datak by se tam v pohode vesel. To je asi blbost, ze - to by si jiste zkusil. Ze je nakrivo , to se mi stale nezda.
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jen takova asi zbytecna otazka, nahodou nema jeste napajeci klasicky molex?
AVJS rada uz molex bohuzel nema