Bios Checksum error - socket A
Potřebuji pomoc.
Mám tu jedno PC kde po vyluxování (nevim kam na to ty lidi choděj) PC už nenaběhlo.
Po zapojení u mě to píše v postu Bios Checksum error a ani do biosu se nedostanu.
Tipl jsem si tedy desku a zkusil tam dát jinou. Chyba je však stále stejná i po odpojení všeho (zůstal jen CPU, MB a grafika). Nepředokládám, že by obě desky měli stejnou chybu. Je tedy vinen CPU? Mate mě ta hláška.
Jedná se o soc. A a CPU duron 650 MHz. Jiný CPU zatím nemám, sháním na vyzkoušení.
Díky za tipy co s tím.
Re: Bios Checksum error - socket A
Může být. Tohle to často píše, když se přežene přetaktování a procesor to nezvládne. Pokud je poškozený, tak by to asi hlásilo taky.
Moze byt aj pamat. Skus clear CMOS.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Moze byt aj pamat. Skus clear CMOS.
To jsem zkoušel u obou desek, i vyndat na hodinu baterii.
Díky za tipy, sháním durona na vyzkušení.
Ještě nějaké další zkušenosti?
promin, ze mozna nosim drivi do lesa, ale nejjistejsi je
a] odpojit napajeni
b] vyndat baterii
c] switch do clear cmos
nepisu to sem abych z tebe delal blbce, ale hodne lidi nevynda napajeci kabel a divi se ze se reset nekonal... baterie je predpokladam u obou desek v poradku ;)
Bios Checksum error neni chyba CMOS pameti/nastaveni ale primo chyba BIOSu - neprovadi se pri startu nejakej CRC soucet? (vir Tremor FlashKiller mi smazal BIOS na MVP3 desce, nastesti system sel nabootovat z disketovky a flashnout zpatky - kazdopadne kdyz sem se ptal v par pocitacovych obchodech, co s tim, vsichni mi s jistotou rikali, ze je to baterkou :lol: :rolleyes: )
Souhlasim s Eaglem a Rainbowem (kupodivu, ze :) ), podezrival bych take CPU nebo pamet.
flash biosu pomůže..pravděpodobně je poškozený
Citace:
Původně odeslal Caleb
Bios Checksum error neni chyba CMOS pameti/nastaveni ale primo chyba BIOSu - neprovadi se pri startu nejakej CRC soucet?
Ano, bootblock urobi zakladnu inicializaciu pamate a potom do nej rozbali hlavny BIOS. Nasledne spocita kontrolny sucet (obycajny checksum, nie CRC) - a ked nesedi, tak ukaze toto. Nesediet moze preto, ze:
a) pamat je zla
b) pamat je zle nastavena v SETUPe (preto radim aj clear CMOS)
c) procesor je zly
d) BIOS je poskodeny
Kedze flashovat BIOS so zlou pamatou alebo procesorom je dost zly napad (potom uz ani bootblock nemusi fungovat), tak najprv treba vylucit vsetky ostatne moznosti.
Citace:
Původně odeslal Bomba
flash biosu pomůže..pravděpodobně je poškozený
Na obou deskach ??? :eek:
EDIT: Jeste dotaz na Rainbowa - ten Bootblock je take soucasti Flash, nebo muze byt nejaka cast BIOSu ROM? (to asi tezko na jednom cipu, ze). Takze ten vir mi mohl klidne prepsat i bootblock?
Ja mam doma desku, ktera taky hlasi BIOS checksum error a nepomohl flash ani do jinyho BIOSu, az pozdeji jsem zjistil ze nejak odeslo propojeni toho svabu s deskou, protoze to, co tam zapise, po precteni neodpovida originalu. Takze i kdyz jsem to naflashoval jinde a korektne, stejne to korektne neprecetla.
Citace:
Původně odeslal Caleb
Na obou deskach ??? :eek:
EDIT: Jeste dotaz na Rainbowa - ten Bootblock je take soucasti Flash, nebo muze byt nejaka cast BIOSu ROM? (to asi tezko na jednom cipu, ze). Takze ten vir mi mohl klidne prepsat i bootblock?
Bootblock je sucastou BIOSu. Virus CIH prepisuje prave zaciatok toho bootblocku, takze potom to nefunguje vobec...
Naprava je hot-swap-and-Flash BIOSu, ovsem nesmite mit BIOS pripajeny na desce (novejsi ECS a PCchips :)
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Bootblock je sucastou BIOSu. Virus CIH prepisuje prave zaciatok toho bootblocku, takze potom to nefunguje vobec...
V nekterych MSI mi to delali stary baterky, pokud mas mutlimetr tak ho prepni na rozsah 200mA a pripoj na vyvody vytazene baterky, pokud bude slabsi jak 20mA tak ji vyho a dej tam novou.
Jinak bych radil zbytek co ostatni
A neni něco mechanicky počkozený na desce? - když se tam rejdilo nástavcem od vysavače? zkus to prohlídnout...