Optický enkodér - (BYLO: Snímání pohybu krok. motorku)
Ahoj,
mám ideu použít krokový motor (z FDD) jako ovladač na panel case (řízení ventilátorů,...).
Na rozdíl od klasického potenciometru má skvělou "areaci kroků", takže by se daly hodnoty nastavovat velice přesně, o zpracování se bude pochopitelně starat jednočip.
A teď k problému, potřeboval bych někde vygooglit schéma, které z krokáče dokáže číst právě ty kroky. Někde jsem to už zahlídl, ale nemůžu to nikde najít. Na výstupy by prostě padaly log 0/1 a směr otáčení :cool:
Na ASM do jednočipu bych si troufl, na ten bastl okolo už ne, takže hledám něco hotového :rolleyes:
UPDATE:
Prostudoval jsem několik sajt ohledně robotiky a jako jedinou schůdnou variantu zatím vidím dobastlit optický enkodér a buď reflexním čidlem, nebo závorou snímat jednotlivé kroky.
Zkusil jsem v CADu hodit na 60mm kolečko 100 kroků po 3,6° a vypadá to nadějně.
Takže změna otázky, poradíte jak na konstrukci jednoduché optické závory - ideálně pomocí levných SFH5110-36 a IR-LED20 (ceny, popis) ???
Výstup potřebuju vrazit do x51
Snímaná předloha by byla na transparentní fólii pro projektory, čidla naproti sobě. Dvě binární stupnice pro lepší přesnost a detekci směru otáčení.
Re: Snímání pohybu krokového motorku ?
Me se zda ze krokac je normalni trifazovy synchronni motorek, mechanika se nastavuje na prvni stopu pomoci opticke zavory...kdyz budes tocit s hridelkou tak ven ti polezou pouze elektricke impulzy vznikle elmag indukci na vinuti statoru. Mam tady velky krokovy motor z laserovky, ma 2x 3-faze pro obousmerny chod ale nikde zadny snimac. Stejne sem je nenasel ani na moturku z disketovky. Nak
pokud to hodlas ridit jednocipem, slo by imho ukladat polohu krokacu do nejaky flash pameti
Citace:
Původně odeslal Nakadah Al Jaffa
...kdyz budes tocit s hridelkou tak ven ti polezou pouze elektricke impulzy vznikle elmag indukci na vinuti statoru. Mam tady velky krokovy motor z laserovky, ma 2x 3-faze pro obousmerny chod ale nikde zadny snimac. Stejne sem je nenasel ani na moturku z disketovky. Nak
No prave o ty impulsy mi jde. Presneji jak z nich udelam log. signaly ??? Primou kontrolu to samozrejme nema a pokusy s optikou jsem vzdal, na to rozliseni je to prilis jemne.
Samozrejme pocitam s tim, ze pokud s rotorem skubnu rychle, muze tam byt par kroku preslech. To by nevadilo, hlavne aby pri jemnem ladeni bylo krok = impulz.
No je mi jasny co presne chces udelat, neco jako ovladani hlasitosti, ktery maji treba nektery veze, autoradia a podobne, koleckem tocis dokola a ono to pridava po stupinku hlasitosti, nebo tim nastavujes ekvalizer...ale absolutne netusim jak to vyrobit :D Nak
Re: Optický enkodér - (BYLO: Snímání pohybu krok. motorku)
Stejný problém, změna subj. - jiné řešení. Viz první post ;)
Použít by se dalo kolečko ze staré kuličkové myši i s těma snímačema.
Citace:
Původně odeslal 007
Použít by se dalo kolečko ze staré kuličkové myši i s těma snímačema.
Nedalo, musel bych to nějak zpřevodovat/napojit a kroky by neodpovídaly rozlišení motoru :-(
a co treba takovy servomotorek, te se da docela hezky ridit pomoci lehke stavebnice z ATMELem a pomoci COMportu, na skole mame neco podobneho jako maturitni tema dlouhodobe maturity, tak bych, pokud mas zajem, mohl neco zjistit...
ovsem pocitej s tim ze serva nejsou zrovna levne, ale mozna sezenes nejake slabe levne ;)
Citace:
Původně odeslal el_Barto
a co treba takovy servomotorek, te se da docela hezky ridit pomoci lehke stavebnice z ATMELem a pomoci COMportu, na skole mame neco podobneho jako maturitni tema dlouhodobe maturity, tak bych, pokud mas zajem, mohl neco zjistit...
ovsem pocitej s tim ze serva nejsou zrovna levne, ale mozna sezenes nejake slabe levne ;)
Nechápu, nepotřebuju řídit motorek. Ale snímat jeho polohu..
nebylo by lepsi pouzit IRC (t.j. inkrementalni) cidlo.
Jiz zminovane kolecko od mysi.
Taky nechapu, naco pouzivat krokac. Jestli chces "areaci kroků" tak pouzij stredni kolecko mysi, to taky "cvaká". MCU potom citej pulzy a PWM si ovladej ty motorky a je to easy.. S AVR bych ti poradil, s x51 nemam zkusenost. good luck
Tak naposledy :rolleyes: , krokový motorek jsem si vybral z mnoha důvodů, jedním z nich bylo, že jich mám dostatek "zadarmo" z FDD mechanik, mají vynikající citlivost (100 kroků) a mechanickou aretaci.
* Nepotřebuju motorek řídit, bude fungovat jako otočný ovladač.
* Neřeším program pro x51, ten nebude problém.
* Hledám zapojení-konstrukci optické závory.
* AD čidla z GM: mizerné rozlišení, chybí aretace,.. to pak můžu rovnou použít potenciometr s AD převodníkem..
* AD kolečko od myši: "aretace" je silně nepřesná, další viz předchozí..
Prosím, pište jen k tématu dotazu, viz. první post. thx
Aigor: dobra, jestli teda dotaz zni jak na zapojeni, tak odpoved je na strane 4 Fig.2 datasheetu k 5110 .
http://www.hw.cz/data_ic/sfh5110.pdf
btw: duvod pouziti moturku je minimalne nestandartni - co ti brani pouzivat "silne nepresnou aretaci " kolecka u mysi, kdyz muzes mit rozsah pres nekolik otoceni ???
Omlouvám se za menší OT ale:
Myslím, že takovou přesnost k řízení větráčků ani není potřeba. 100 kroků je dost na to, že budeš zvedat napětí v hodnotách voltů. Obávám se že po jednom kroku to asi regulovat nebudeš :p . Jestli si ale chceš hrát, tak ti to neberu ;) .
Jinak k tématu mě nenapadá nic lepšího než to kolečko z myši :p .
Citace:
Původně odeslal šaman
Aigor: dobra, jestli teda dotaz zni jak na zapojeni, tak odpoved je na strane 4 Fig.2 datasheetu k 5110 .
http://www.hw.cz/data_ic/sfh5110.pdf
btw: duvod pouziti moturku je minimalne nestandartni - co ti brani pouzivat "silne nepresnou aretaci " kolecka u mysi, kdyz muzes mit rozsah pres nekolik otoceni ???
Dík, předpokládám že se v tom vyznáš líp než já - ty hodnoty stačí dodržet jak jsou uvedené, nebo proč je tam něco volitelné, a parametry "menší", "větší" ??? Pokud stačí zapojit přesně podle schématu, tak by to bylo super.
Jinak ten ovladač si nepředstavuj jako kolečko na ovládání ventilátorů, bude to mít mnohem víc funkcí a nechci to taky zbytečně rozvádět. Průměr "knoflíku" bude asi 80x10 mm ;-) Takže asi nemusím vysvělovat, proč se mi nezdá několik otočení a hrubé rozlišení 40kroků/otáčku :cool:
Ten kondr a 100Ohm odpor jsou tam kvuli snizeni spotreby a odruseni od zdroje , nemusis osazovat ani ten treti odpor, takže proste 3-Vcc , 2 -Vss a na 1 snimas pulzy.
edit: oprava 2 vs 1 -ted je to dobre
Dík, tak to je opravdu až podezřele jednoduchý. Navíc za tu cenu není co řešit.
Jinak samozřejmě jestli to jednou dodělám, tak se s tím tady pochlubím ;-)