Nevíte náhodou někdo jak funguje softverové chlazení CPU? Celkem mě to zajímalo ale vůbec mě nenapadá jak to může fungovat.
Printable View
Nevíte náhodou někdo jak funguje softverové chlazení CPU? Celkem mě to zajímalo ale vůbec mě nenapadá jak to může fungovat.
ked sa niektora cast CPU nepouziva tak softverove chladenie spociva v posielani HALT instrukcie na tu cast procesoru ....tym klesa tepelny vykon CPU
Bud tie HALTy posiela OS (NT) alebo soft (CPUIDLE) alebo priamo NB na doske
No moc jsem to nepochopil. Nevadi. Zní to moc složitě. Asi to nepotřebuji zas tak vědět.
No prostě když procesor nic nedělá, stačí mu naservírovat instrukce Halt, které vypínají právě nepoužívané jednotky.
Samozřejmě že při 100 procent vytížení je softwarové chlazení na nic, protože není co vypínat.
Mám takovej pocit, že v ASM je to spíš instrukce NOP (NO Operation). A když jsem tohle zjištoval, když se takovýhle prográmky objevily, tak jsem zjistil, že Díky lineárnímu pipe-lineingu zkrátka vkláda mezi strojový instrukce bežícího úkolu NOPy, tím nedochází k linearnímu růstu teploty(během NOP chladne)(vlastně je to takovej pulsní režim), bylo logické, že takové programy nejdřív zdržovali.