Kvalitní S-ATA RAID řadič pro server ?
Ahoj,
hledám spolehlivý 2-4 kanálový S-ATA řadič pro souborový server. Hlavním požadavkem je bezproblémový provoz. Budou na něm zapojeny 2x 120GB Seagate S-ATA v mirroru, NTFS, žádný pokusy s různýma partitions, apod.
Zatím všechno pojede na W2k, ale výhledově bych chtěl přejít na Linux, takže by měla být dobrá podpora i na něj.
V e-shopech jsou karty od 700 do 5.000, takže mě zajímají hlavně dobrý reference, nekonfliktní drivery a nejvíc schopnost se vypořádat s chybou jednoho disku. Když jsem četl na CDR serveru testy RAID 5 řadičů, byl to docela horror na to, že tyhle hračky stály v průměru kolem 10k a výš :o
Re: Kvalitní S-ATA RAID řadič pro server ?
Každopádně doporučuju se vyhnout levným pseudohardwarovým RAIDům, aby to nedopadlo nějak takto (okořeněno počítáním parit :p). Rozdíl ve výkonu pseudohardwarového a softwarového RAIDu by měl být minimální a softwarový RAID jako bonus je schopen přežít i havárii řadiče. :cool:
A ještě domovská stránka linuxových sata driverů.
No jo, to je sice moc hezký - ale pořád nevím co vybrat abych se právě těm problémům vyhnul :-(
Uvedený 4um jsem taky prošel, stejně i zmíněný odkaz, ale mám dojem, že HW RAID (1!) snad neexistuje.
(O ztrátu dat si koleduje imo každý kdo chce z nějakých důvodů používat stripping, ale to je na jinou diskusi..)
Zkusím to ještě jednou, můžete doporučit nějaký RAID (mirror) kartu, která dokáže skousnout výpadek jednoho disku a je možné ji bezproblémů používat jak pod W2k tak i pod Linuxem ? Ev., kterému chipu se vyhnout a naopak ???
Citace:
Původně odeslal Aigor
Ahoj,
hledám spolehlivý 2-4 kanálový S-ATA řadič pro souborový server. Hlavním požadavkem je bezproblémový provoz. Budou na něm zapojeny 2x 120GB Seagate S-ATA v mirroru, NTFS, žádný pokusy s různýma partitions, apod.
Zatím všechno pojede na W2k, ale výhledově bych chtěl přejít na Linux, takže by měla být dobrá podpora i na něj.
V e-shopech jsou karty od 700 do 5.000, takže mě zajímají hlavně dobrý reference, nekonfliktní drivery a nejvíc schopnost se vypořádat s chybou jednoho disku. Když jsem četl na CDR serveru testy RAID 5 řadičů, byl to docela horror na to, že tyhle hračky stály v průměru kolem 10k a výš :o
Co třeba tenhle?
http://www.computer.cz/DetailPage.as...4370&CatId=151
Hmm, na ty 3ware jsem se dival, vypadaji dobre, jen kdyby byly pouzitelne i do normalni PCI :(
Navic muj financni strop je cca 4k, vic do toho nedam, i tak bude radic prevysovat 4x cenu serveru ;)
Pro upresneni - "server" nazyvam starou sunku PIII/600, 256 RAM, kterou chci vyuzivat jako bezpecne uloziste dat. Navic potrebuju z ruznych duvodu oddelit data od stanice. Celkem budou pouze 3 klienti, takze vykon me v podstate nezajima.
Chci za kazdou cenu predejit situaci, ktera me potkala vloni, kdy jsem vinou chyby na zdroji prisel o 60GB nezalohovanych dat (resp. zalohu jsem "prave kopiroval" na zalozni disk, ten samozrejme odesel taky), celkem to byla hoodne draha zkusenost, kterou si opravdu nechci zopakovat.
Zatim to vypada nasledovne:
Adaptec AAR-1210SA, cca 1.800,-
+ renomovana znacka
+ dobra cena
- pouze dva S-ATA kanaly
Adaptec RAID AAR-1420SA, cca 3.300,-
+ sice 64bit, ale vyrobce tvrdi ze staci i 32bit PCI
+ 4 kanaly S-ATA
Promise FastTrak TX4300, cca 4.200,-
+ ma vse co potrebuju na klasicke 32bit PCI
- trochu se bojim te znacky
- cena
Od 3Ware jsem nenasel zadnou kartu na 32bit PCI, nebo alespon udaj v dokumentaci, ze je zpetne kompatibilni :(
Citace:
Původně odeslal Aigor
Pro upresneni - "server" nazyvam starou sunku PIII/600, 256 RAM, kterou chci vyuzivat jako bezpecne uloziste dat. Navic potrebuju z ruznych duvodu oddelit data od stanice. Celkem budou pouze 3 klienti, takze vykon me v podstate nezajima.
To bych řešil tím čistě-softwarovým RAIDem - robustnost je IMO vyšší než u těch levných HW RAIDů. Počet SATA kanálů bych taky moc neřešil, protože (AFAIK) PCI i síť má teoretický limit 1 Gb/s...
Jak na softwarový raid ve 2k/XP jsem odkazoval tady, a nastavit to při instalaci debianu (nebo debian-based :-)) systémů to zvládne i cvičená opice. :-D
PS: něco podobného, ale na PII a s PATA disky mám už dlouho v plánu. Příští týden bych se snad už k tomu mohl dostat...
Mam nekolik dobrych duvodu proc zasadne neverit SW RAIDu ve Win. Na zaludnosti a problemy s dynamickymi disky jsem byl vyslovne varovan od MCP a profika na M$ systemy. Tyhle veci jsou mirne receno nedotazene a obcas si ziji vlasnim zivotem. Primo M$ tohle vyslovene nedoporucuje do ostreho provozu, navic to dlouhodobe testovali u nich ve firme a delalo to obcas psi kusy. Ne dekuji, nechci. (Presto ze nekomu to muze fungovat dlouho a spolehlive)
Jeste je samozrejme jedna moznost a to nakup levneho radice za cca 800,- a za usetreny peniz koupit dalsi disk na ktery cas od casu presypat zalohu. To mi ale prijde uz trochu jako skrabani se levou nohou za pravym uchem :( Navic podobne reseni jsem praktikoval a vime jak jsem dopadl :mad:
Pokud SW RAID, pak stabilni Linux distro a nejaky zurnalovaci FS, ale na tohle se zatim rozhodne necitim. Widle administruju uz nejaky ten rok, tak vim ze pri dobrem nastaveni budou slapat.
Ohledne poctu kanalu - tady nejde o vykon, ale momentalne mam "navic" 2x 120GB, mozna ze po dalsim upgradu budu mit v supliku 2x 200GB a dalsi dva konektory se budou hodit. Nic vic v tom neni.
Delam s fotkama a videem, takze mam celkem naroky na prostor.
Skoda ze se neda nikde docist, jak si radic poradi pri selhani jednoho disku, to me zajima nejvic..
Zablokuje cely RAID ? / posle jenom hlasku do LOGu ? / zoufale se zpomali ? /...
Predstava, ze se nedostanu na diskove pole, kde mam 120GB dat, ktere mam zitra odevzdat je dost depresivni :evil:
Idealne dostanu hlasku, tak proste objednam novy disk a jedu dal :cool:
Tie akoze-RAID radice nekupuj. To radsej nekup nic a sprav softwarovy RAID v Linuxe. Alebo vo Windows to raz denne kopiruj nejakym BATom z jedneho disku na druhy.
AAR-1210SA = predrazeny shit so Silicon Image chipsetom
AAR-1420SA - tiez to nie je HW RAID
FastTrak TX4300 - tak isto nie je HW RAID
Citace:
Původně odeslal Rainbow
To radsej nekup nic ...
Něco asi musí koupit, aby tam měl ty SATA disky kam zapojit. ;-)
Citace:
Původně odeslal Aigor
Pro upresneni - "server" nazyvam starou sunku PIII/600, 256 RAM, kterou chci vyuzivat jako bezpecne uloziste dat.
Aha. Tak kupit nejaky obycajny radic, len pozor na kompatibilitu - tusim niektore Silicon Image + niektore disky Seagate = problemy a asi toho bude viac...
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Aha. Tak kupit nejaky obycajny radic, len pozor na kompatibilitu - tusim niektore Silicon Image + niektore disky Seagate = problemy a asi toho bude viac...
Tak David byl rychlejsi nez ja :)
Ano, "nejakou" kartu koupit musim - jenomze nekompatibila a mozne problemy je presne ten duvod proc hledam nejake doporuceni.
Jinak kopirovani cas od casu na jiny disk jsem praktikoval - a vime jak jsem dopadl. Takhle to budu mit aspon na jinem stroji :-|
Jedine problemy o kterych vim, je udajne se vyhybat problemovym Highpoint HTP370A.
Musim proste volit cestu nejmensiho zla, tedy co zvolit ???
- Adaptec AAR-1210SA
- Promise FastTrak TX2300
Ten prvy Adaptec by som nebral prave kvoli tej kompatibilite (ma to Silicon Image). Tie ostatne neviem.
Dneska jsem objednat ten Promise FastTrak TX2300.
Zda se mi subj. nejlepsi, na rozdil od Adaptecu jsem nevygooglil zadne konkretni problemy. Sympaticke je, ze Promise publikuje compatibility list i pro HDD, MoBo je Intel-chipset, tak doufejme (klep, klep) ze bude slapat jak ma.